USA käytti Japanissa toisen maailmansodan loppuvaiheissa uutta asettaan atomipommia Hiroshiman ja Nagasakin tuhoamiseksi. Sota olisi loppunut ilman atomipommejakin, mutta niiden pääasiallisin tarkoitus oli poliittinen ja suunnattu Neuvostoliittoa vastaan.

Stalingradin voiton sekä kesän 1942 suurten hyökkäysten seurauksena lännen johtajat totesivat, että heidän alkuperäiset olettamuksensa Neuvostoliiton kukistamisesta eivät toteutuisikaan. Sen johdosta lännessä aloitettiin syksystä 1942 uudet strategiset suunnitelmat valmistelemaan kylmää sotaa Hitlerin Saksan tappion jälkeiselle ajalle.

Kun natsijohtajat näkivät tappion olevan edessään, hekin suunnittelivat tulevaisuuden linjan voitetulle Saksalle. Siinä kehitetään läheistä yhteistyötä amerikkalaisen imperialismin kanssa Neuvostoliittoa vastaan, parhaana keinona Saksan vallan pystyttämiseksi uudelleen.

USA:n politiikan päälinjaksi muodostuikin sosialismin ja kommunismin vastustaminen kaikkialla maailmassa. Linjan vetäjiä olivat toisen maailmansodan jälkeen mm. presidentiksi noussut Harry S. Truman ja ulkoministeri John Fosten Dulles, jotka aloittivat USA:ssa kommunistivainot. Maailmaa järkytti vainojen aikana Rosenbergien teloitukset vaikka heidän syyttömyytensä todistettiin.

USA otti ensimmäisenä käyttöön ydinaseen. USA on tänäkin päivänä vastuussa maailmassa asevarustelukilvasta. Neuvostoliittolainen Marsalkka Zukov sanoi, että atomipommin käyttö vuonna 1945 elokuun 6. päivänä Hiroshimassa ja 9. päivänä Nagasakissa ei ollut sodan lopettamisen kannalta tarpeellista. Pommit kuitenkin pudotettiin ja ne aiheuttivat valtavasti kuolemaa ja tuhoa.

On syytä muistaa atomipommien tuhot. Sellainen järjettömyys ei saa koskaan toistua. On toimittava sitä vastaan. Täytyy kehittää tietoisuutta ymmärtää, että imperialistinen kapitalismi on sotien syy. Ilman syyn poistamista ei kansojen turvallisuutta ja rauhaa pystytä rakentamaan. Olennainen tehtävä on työväenluokan herättäminen itsenäiseen taisteluun kapitalismia vastaan maailman sosialistisen tulevaisuuden puolesta. (TKS/ Olli Krannila)

Työkansan Sanomat 9/2018

USA pudotti atomipommin Hiroshimaan ja Nagasakiin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.