Voitot ovat yksityisiä ja tappiot yhteisiä

Kapitalismi on talouden kriisien järjestelmä. Se mitä nykyisin tapahtuu maailmanlaajuisesti, toistuu myös Suomessa. Nyt tapahtuneen talouden romahtamisen siemenet kylvettiin jo vuoden 2008 finanssi- ja keinottelukriisissä. Romahdus saa lisävahtia koronaepidemiasta, jonka loppua ei ole näköpiirissä.

Työtätekevien muistissa on vielä 2008 kriisin lisäksi myös 1990-luvun alun lama. Tuolloin työttömien määrä nousi virallisissa tilastoissakin yli puoleen miljoonaan. Laajan työttömyyden luku oli tuotakin huomattavasti korkeampi. Siirryttiin vieläkin jatkuvaan joukkotyöttömyyden aikaan.

Laman seurauksena myös kymmenet tuhannet pienyritykset ja yksinyrittäjät ajettiin konkurssiin ja vuosikymmenien velkavankeuteen. Suuret yhtiöt ja pankit pelastettiin valtion varoilla ja työttömyyden avulla. Tapahtui työn ja omaisuuksien uusjako sekä tuotannon ja pääomien suuri keskittyminen.

Hallituksen ja eduskunnan viime viikkoina tekemät taloutta koskevat päätökset ovat johtamassa 1990-luvun alun kaltaiseen, mutta vieläkin pahempaan tilanteeseen. Hyväksytystä 15 miljardin euron tukipaketista 13 miljardia  on menossa suuryrityksille. Jäljelle jäävät eurot menevät ELY-keskuksille, kunnille, alle kuuden työntekijän pienyrityksille ja yksinyrittäjille tarkoitettuun työttömyysturvaan.

Näyttää siltä, että kapitalismia pelastetaan taas työtätekevän kansanosan kustannuksella. Nopeutetut yt-neuvottelut ja lomautukset koskevat jo yli  300 000 työntekijää. Tällä menolla työttömien määrä nousee jo huhtikuun aikana puoleen miljoonaan. Köyhyys lisääntyy ja ruokajonot pitenevät.

Pörssiyhtiöt, pankit, vakuutuslaitokset ja rikkaat omistajat päästetään taas valtion kassalle. Niitä varten ei ole säädetty yhtään pakkolakia. Eikä yhteisvastuu ulotu eliittien elämään. Ei edes nyt koronaepidemian pahetessa.

Vanha meno siis jatkuu. Voitot ovat yksityisiä, tappiot yhteisiä.

Voitot ovat yksityisiä ja tappiot yhteisiä
Merkitty:    

Hakutulokset “Voitot ovat yksityisiä ja tappiot yhteisiä

  • 6.4.2020 00:23:sta
    Permalink

    Todella korkeatasoinen pääkirjoitus!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.