PERJANTAI 26.7.2024

PALESTIINA/Gaza – Israelin miehitysarmeijan 294 päivää kestänyt hyökkäys Gazaa vastaan on tappanut 39 175 palestiinalaista, ja aiheuttanut 90 403 haavoittumisen. Yli 10 000 uhrin arvioidaan hautautuneen raunioiden alle.

Valtava kaikkiaan lähes 130 000 uhria on pääasiassa naisia ja lapsia.

Ainakin viisi palestiinalaista siviiliä sai surmansa ja useita haavoittui perjantaina 26.7. miehitysarmeijan ilmaiskujen sarjassa asuinalueelle itäisessä Gazan kaupungissa.

Gazan terveysministeriö raportoi perjantaina, että uhrit olivat seurausta kahdesta hyökkäyksestä taloihin Gazan al-Sahaban naapurustossa.

Terveysministeriö lisäsi, että viimeisen 24 tunnin aikana Gazan alueella ainakin 30 palestiinalaista tapettiin ja 146 haavoittui.

YK – YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA raportoi perjantaina 26.7., että Gazan sairaalat ovat kapasiteetin rajoilla lähes kymmenen kuukautta jatkuneen Israelin sionistiarmeijan aggression, pommitusten ja hyökkäysten jälkeen.

Platform X -sivustolla julkaistussa lausunnossa UNRWA korosti, että ”toistuvat evakuointimääräykset ja säälimättömät vihollisuudet tuhoavat Gazan terveydenhuoltojärjestelmää entisestään”.

UNRWA korosti hälyttävää puutetta keskeisten terveydenhuoltopalvelujen saatavuudesta, erityisesti kroonisista sairauksista kärsiville, mikä pahentaa Gazan kansalaisten jo ennestään kriittistä tilannetta.

UNRWA kehottaa kiireellisesti kansainväliseen yhteistyöhön Gazan humanitaarisen kriisin ratkaisemiseksi ja terveydenhuollon ja peruspalvelujen saatavuuden varmistamiseksi väestölle, joka kärsii edelleen epäinhimillisistä oloista.

Samaan aikaan Israelin valtio jatkaa kansanmurhaohjelmaansa Palestiinan kansaa vastaan.

LAOS/Vientiane – Venäjän ja Kiinan ulkoministerit tapasivat torstaina 25.7. Laosin pääkaupungissa Vientianessa osana Kaakkois-Aasian maiden liiton ASEAN ulkoministerikokousta, jossa he keskustelivat ”uuden turvallisuusarkkitehtuurin” rakentamisesta.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi, että hänen maansa ”on valmis työskentelemään Venäjän kanssa ASEAN-keskeisen, avoimen ja osallistavan yhteistyöarkkitehtuurin ylläpitämiseksi”.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan sanoi, että molemmat maat ovat työskennelleet yhdessä rakentaakseen moninapaisen maailmanjärjestyksen, jossa kaikille on parempi oikeudenmukaisuus aidon monenvälisyyden periaatteen ohjaamana.

Ulkoministeri Lavrov käytti tilaisuutta hyväkseen kiittääkseen ulkoministeri Wangia aloitteista ”edistää lähestymistapoja, jotka ottavat huomioon kaikkien osapuolten edut” käsitellessään Ukrainan sotaa.

Venäjän ja Kiinan ulkoministerien tapaaminen tapahtui päivä sen jälkeen, kun Wang tapasi Pekingissä Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban.

On arvioitu, että Venäjän ja Ukrainan väliset rauhanneuvottelut alkavat tämän vuoden loppuun mennessä. Kaikki riippuu kuitenkin lännen halusta ja Yhdysvaltojen marraskuun presidentinvaalien tuloksesta.

Laosin demokraattisen kansantasavallan lippu.

 

 

 

 

 

TORSTAI 25.7.2024

PALESTIINA/Gaza – Gazan terveysministeriö raportoi torstaina 25.7., että Israelin miehitysarmeijan hyökkäysten jatkuivat päivän aikana mm. eteläisessä Gazassa, minne on pakkautunut noin miljoona gazalaista pakolaista.

Miehitysarmeijan torstain hyökkäykset nostivat tapettujen palestiinalaisten määrän yli 39 200. Haavoittuneita palestiinalaisia on lähes 90 500. Suurin osa kaikista noin 129 700 uhrista on naisia ja lapsia.

Tämän viikon tietojen mukaan Israelin miehitysarmeijan yli yhdeksän kuukautta jatkuneen hyökkäyksen aikana on tapettu 16 251 lasta, 10 859 naista, 163 toimittajaa ja 500 terveydenhuollon ammattilaista.

Yli 17 000 lasta on jäänyt orvoiksi, ja 3 500 on vaarassa kuolla nälkään.

VENÄJÄ/SYYRIA – Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi torstaina 25.7. Moskovassa Syyrian presidentin Bashar al-Assadin osana maiden 80-vuotisia diplomaattisuhteiden juhlistamista.

Tapaamisen alussa presidentti Putin kertoi aikeestaan keskustella presidentti al-Assadin kanssa Lähi-idän alueen tilanteesta, jolla ”on taipumus pahentua”.

Putin ja al-Assad keskustelivat myös kaupallisista ja taloudellisista siteistä ja maiden yhteistä etua koskevista kysymyksistä.

Presidentti Bashar al-Assad korosti Syyrian ja Venäjän välisten suhteiden korkeaa tasoa, joka on jatkunut huolimatta ”erittäin vaikeista testeistä” ja ”monimutkaisista muutosprosesseista”, joita Venäjä ja Syyria ovat kokeneet.

Al-Assad sanoi, että vuosikymmenten aikana Venäjän ja Syyrian väliset suhteet ovat säilyttäneet luottamuksensa, mikä ”toimii kansojemme kypsyyden indikaattorina”.

Natomaat Yhdysvallat ja Turkki miehittävät Syyrian sisällissodan jäljiltä edelleen maan rikkaita alueita. Yhdysvallat miehittää etelässä Syyrian öljyalueita, Turkki pohjoisen tärkeitä strategisia alueita.

Turkki ja Syyria ovat äskettäin sopineet turkkilaisjoukkojen vetämisestä Syyrian alueilta.

Nato sotii myös Syyriassa

KESKIVIIKKO 24.7.2024

PALESTIINA/Gaza – Gazan terveysministeriö raportoi keskiviikkona 24.7., että viimeisten 24 tunnin aikana Israelin miehitysarmeijan hyökkäysten seurauksena Gazassa yli 50 palestiinalaista on tapettu ja 100 haavoittunut.

Keskiviikon hyökkäykset nostavat viime lokakuun 7. päivän jälkeen tapettujen palestiinalaisten määrän 39 145:een ja haavoittuneiden määrän 90 257:ään. Valtaosa uhreista on naisia ja lapsia.

Israelin miehitysarmeijan yli yhdeksän kuukautta jatkuneen hyökkäyksen aikana on tapettu 16 251 alaikäistä, 10 859 naista, 163 toimittajaa ja 500 lääketieteen ammattilaista. Yli 17 000 lasta on jäänyt orvoiksi, ja 3 500 on vaarassa kuolla nälkään.

Miehitysarmeija avasi tulen yhdysvaltalaisen Central World Kitchen Foundation -kansalaisjärjestön humanitaarisen avun kuorma-autoa kohti Khan Younisissa. Autoa kuljettanut Qatada Abu Jamea haavoittui vakavasti iskussa.

YK – YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA sanoi keskiviikkona 24.7., että lapset maksavat Gazan kaistan sodasta korkeimman hinnan.

UNRWA:n viestintäpäällikkö Louise Wateridge sanoi tiistaina brittimedian haastattelussa, että yli 80 prosenttia Gazan kaistan alueista on Israelin evakuointimääräysten alaisia ja lisäsi, että tuhannet palestiinalaiset pakenevat jälleen, tällä kertaa Khan Younisin kaupungista.

Myös YK ilmoitti, että yhdeksän kymmenestä palestiinalaista on joutunut jättämään kotinsa ja että on perheitä, jotka ovat paenneet jopa kymmenen kertaa.

Lääketieteellinen aikakauslehti The Lancet julkaisi aiemmin heinäkuussa, että Gazan kuolonuhrien määrä voi olla 186 000 tai jopa enemmän. The Lancetin luku sisältää Israelin hyökkäyksen aiheuttamat sekä suorat että epäsuorat kuolemat ja raunioissa olevat ruumiit.

HOLLANTI/Haag – Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n Israelin valtiota koskevien syytteiden käsittelyyn osallistuvien kansainvälisten asianajajien lakitiimi matkusti keskiviikkona 24.7. Hollantiin Haagiin esittämään uuden syytepaketin Israelia vastaan.

Tarkoituksena on esittää kolme syytettä Israelin miehitysarmeijan Gazan kaistalla tekemistä rikoksista, mukaan lukien toistuvat hyökkäykset lääkintähenkilöstöä vastaan.

Ensimmäinen syyte käsittelee Nuseiratin verilöylyä, jonka sionistijoukot suorittivat 8. kesäkuuta ja jossa 274 palestiinalaista kuoli ja 698 haavoittui.

Toinen syyte liittyy Al-Shifan sairaalan ortopedisen osaston johtajan tohtori Adnan Al-Burshin vankilamurhaan hänen pidätyksensä jälkeen tammikuussa 2024.

Kolmas syyte koskee miehityksen aiheuttamia kidutusrikoksia Al-Shifan sairaalan johtajaa Muhammad Abu Salamiyaa vastaan.

Kun Salamiya kieltäytyi tallentamasta videota syyttääkseen Gazan vastarintaa sairaalan muuttamisesta sotilaskasarmiksi, häntä kidutettiin vakavalla tavalla ja kohdeltiin nöyryyttävästi yli seitsemän kuukauden ajan.

Ryhmän johtaja Jill Devers vastaa kolmen uuden valituksen tekemisestä. Lisäksi lakitiimiin kuuluvat Abdel Majeed Marari, Khaled Al-Shuli ja Issa Goltslar.

VENÄJÄ – Venäjän presidentinhallinnon tiedottaja Dmitri Peskov toisti keskiviikkona 24.7. lehdistötilaisuudessa Venäjän valmiuden vuoropuheluun Ukrainan kanssa konfliktin lopettamiseksi.

”Venäjä ei ole koskaan luopunut vuoropuhelusta, se on aina ollut avoin neuvotteluprosessille”, tiedottaja Peskov sanoi.

Aiemmin Ukrainan ulkoministeri Dmitri Kuleba sanoi Kiinassa Pekingissä, että hänen hallituksensa on valmis neuvottelemaan. Peskovin mukaan tällaiset lausunnot ovat linjassa Moskovan kannan kanssa.

Venäjän ja Ukrainan kommunistinuoret osallistuivat rinnakkain viime vuoden syyskuussa Ateenassa järjestettyyn nuorisofestivaaliin.

 TIISTAI 23.7.2024

PALESTIINA/Gaza – Israelin miehitysarmeijan Gazan kaistalla tappamien palestiinalaisten määrä on noussut 39 090:een sen jälkeen, kun sionistinen hyökkäys alkoi viime vuonna 7. lokakuuta, Gazan terveysministeriö raportoi tiistaina 23.7.

Jatkuvien hyökkäysten ja pommitusten jälkeen haavoittuneiden määrä nousi 90 147:ään. Suurin osa uhreista on naisia ja lapsia.

Viimeisten 24 tunnin aikana miehitysjoukot tekivät Gazan kaistalla kahdeksan joukkomurhaa, ja tappoivat 84 ja haavoittivat 329 palestiinalaista.

Monet uhrit ovat edelleen raunioiden alla ja teillä, sillä pelastajat eivät pääse heidän luokseen, kun miehitysjoukot estävät edelleen ambulanssien ja väestönsuojeluryhmien liikkumisen.

KIINA/Peking – Useiden palestiinalaisjärjestöjen valtuuskunnat, jotka kokoontuivat Kiinan hallituksen kutsusta, allekirjoittivat tiistaina 23.7. Pekingissä julistuksen, jossa he sitoutuivat työskentelemään Palestiinan kattavan kansallisen yhtenäisyyden puolesta.

Kaikkien palestiinalaisjärjestöjen sopima tavoite on itsenäisen Palestiinan valtion perustaminen, jonka pääkaupunki on Jerusalem.

Järjestöt vaativat lopettamaan erimielisyydet ja vastustamaan yhdessä Israelin aggressiota ja kansanmurhaa missä tahansa miehitettyjen Palestiinan alueiden osassa.

Järjestöt myös vaativat Palestiinan kansan oikeutta suvereniteettiinsa ja puolustavat Kansainvälisen tuomioistuimen lausuntoa Israelin miehityksen ja siirtokuntien laittomuudesta alueilla, jotka on anastettu kuluneiden 76 vuoden aikana.

Kokoukseen osallistui edustajia mm. Hamas- ja Fatah-liikkeistä sekä Islamilaisesta jihadista, Palestiinan vapautuksen kansanrintamasta (PFLP) ja Palestiinan vapautuksen demokraattisesta rintamasta (DFLP).

Tästä merkittävästä Pekingissä sovitusta julistuksesta raportoitiin tiistaina eri tiedotusvälineissä.

MAANANTAI 22.7.2024

PALESTIINA/Gaza – Gazan kaistalla tapettujen palestiinalaisten määrä on noussut Israelin miehitysarmeijan hyökkäyksen 290. päivänä 39 006:een.  Haavoittuneita on 89 818. Uhrimääristä kertoi maanantaina 22.7 Gazan terveysministeriö.

Terveysministeriön lausunnon mukaan miehitysarmeijan pommitukset viimeisen 24 tunnin aikana lisäsivät vielä uhreihin 23 tapettua ja 91 haavoittunutta palestiinalaista.

Ministeriö korosti, että tuhannet uhrit ovat edelleen raunioiden alla ja kaduilla, kun miehitysjoukot kieltävät edelleen ambulansseja ja väestönsuojeluryhmiä pääsemästä paikalle.

Uudet ilmaiskut ja tykistöpommitukset tulivat vain minuutteja sen jälkeen, kun miehitysarmeija määräsi kaistalla uuden evakuoinnin, joka Gazan palestiinalaisten siviilipuolustuksen mukaan vaikuttaa yli 400 000 ihmiseen.

VENEZUELA – Venezuela aloittaa vaaliprosessin viimeisen teknisen vaiheen, joka päättyy sunnuntaina 28.7. presidentinvaaleihin. Ehdokkaat voivat kiertää vaalikentillä ja mainostaa itseään vielä torstaihin 25.7. asti.

”Meillä on jaettu 100 % vaalikoneista jokaisessa Venezuelan osavaltiossa”, sanoi kansallisen vaalineuvoston CNE:n puheenjohtaja Elvis Amoroso.

Ulkomaiset tarkkailijat, kuten Latinalaisen Amerikan vaaliasiantuntijoiden neuvosto, YK:n asiantuntijapaneeli, Yhdysvaltojen Carter Center ja muut pitivät Venezuelan vaalijärjestelmää ”täydellisenä ja täysin turvattuna”, jotta kansalaiset voivat toteuttaa tahtoaan.

Vuonna 1931 perustettu Venezuelan kommunistinen puolue (PCV) syyttää Venezuelan presidenttiä Nikolas Maduroa uusliberaalin politiikan suosimisesta ja PCV:n herjaamisesta sekä vaaliprosessin aukkojen väärinkäytöksistä.

VENÄJÄ ­– Venäjän presidentinhallinnon tiedottaja Dmitri Peskov muistutti maanantaina 22.7. Yhdysvaltojen varapresidentin Kamala Harrisin ”vihamielisestä” retoriikasta Venäjää vastaan.

Tiedottaja Peskov sanoi, että Venäjän viranomaiset eivät ole viime vuosina huomanneet Harrisilta ”mitään panosta” maiden välisten suhteiden parantamiseksi.

Peskov sanoi myös, että Yhdysvaltojen vaaliprosessi ja kaikki sitä ympäröivä melu ”on Washingtonin sisäinen asia”, ja lisäsi, ”Meidän tehtävämme ei ole arvioida presidentti Bidenin päätöksiä”.

SUNNUNTAI 21.7.2024

SUOMI – Kaksi yhdysvaltalaista B-52-pommikonetta lensi sunnuntaina 21.7.Suomen ilmatilassa. Lentoa oli varmistamassa kolme tankkauskonetta.

Provokatiivinen lento suuntautui Norjasta Lappiin ja yli koko Suomen. B-52-pommikoneilla on tukikohta Norjassa.

Lento oli osa suunniteltua yhteistoimintaa sunnuntaina 21.7. alkavan Suomen maavoimien kaakonkulman Etelä 2/24-sotaharjoituksen ja maanantaina 22.7. alkavan Lapin alueen Ryske-sotaharjoituksen kanssa.

B-52-pommikoneiden historia veren ja massatappojen historiaa. Pommikoneet ovat kylväneet raskaita pommeja ja napalmia mm. Vietnamissa, Persianlahdella, Jugoslaviassa, Afganistanissa ja Irakissa.

Pommikoneet ovat lentäneet jo aiemmin Norjan ja Ruotsin ilmatilassa. Jo ennen Suomen sotilasliitto Natoon liittymistä oli vain ajan kysymys, milloin tappajapommittajat valtaavat myös Suomen ilmatilan.

Yhdysvaltojen ja sotilasliitto Naton pommittajat iskivät vuonna 1991 Jugoslaviaan.

PALESTIINA/Länsiranta – Palestiinalaisviranomaiset kertoivat sunnuntaina 21.7., että Israelin miehitysjoukot ovat pidättäneet viime lokakuun 7. päivän jälkeen miehitetyllä Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa noin 9 750 palestiinalaista.

YK:n alainen Kansainvälinen tuomioistuin ICJ teki perjantaina 19.7. historiallisen päätöksen, jonka mukaan Israelin miehitys on laitonta kaikilla palestiinalaisalueilla (Länsiranta, Gaza, Itä-Jerusalem).

Päätöksen mukaan miehitys on vastoin Palestiinan itsemääräämisoikeutta. Israelin on välittömästi lopetettava uusi siirtokuntatoiminta ja pidätykset Palestiinan Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa ja evakuoitava kaikki siirtokuntalaiset miehitetyiltä alueilta.

JEMEN – Jemeniä hallitsevien huthien tiedottaja Yahya Sari kuvaili sunnuntaina 21.7. onnistuneeksi kapinallisten ohjusyksikön lauantaina käynnistämää sotilasoperaatiota ”tärkeitä kohteita” vastaan Etelä-Israelissa sijaitsevassa rannikkokaupungissa Eilatissa.

Huthien virallisen lausunnon mukaan sotilasoperaatio oli vastaus Israelin sionistijoukkojen pommituksiin Jemenin Al Hodeidan satamassa, missä ainakin kuusi kuoli ja lähes 90 loukkaantui vakavasti.

Tiedottaja Sari vahvisti myös, että Jemenin asevoimat hyökkäsivät yhdysvaltalaiseen alukseen Punaisella merellä. ”Tämä operaatio toteutettiin ballistisilla ohjuksilla ja lennokeilla, ja ohjukset osuivat amerikkalaiseen alukseen”, Sari sanoi.

Jemenin kapinallisten asevoimat kehittävät merivoimiensa toimintaa israelilaisia, yhdysvaltalaisia ja brittiläisiä aluksia vastaan, kunnes Israelin hyökkäys Gazaan päättyy ja koko Palestiina on vapaa.

LAUANTAI 20.7.2024

PALESTIINA/Gaza – Gazan terveysministeriö kertoi tilastoraportissaan lauantaina 20.7. palestiinalaisten määrän, jotka on tapettu ja haavoittuneet Gazan kaistalla Israelin miehitysarmeijan yli yhdeksän kuukautta jatkuneessa palestiinalaisten kansanmurhassa.

Tapettuja palestiinalaisia on nyt 38 919 ja haavoittuneita 89 622. Valtaosa uhreista on naisia ja lapsia. Tuhansia ruumiita on vielä raunioiden ja murskattujen teiden alla.

Terveysministeriön mukaan miehitysjoukot tekivät viimeisen 24 tunnin aikana Gazan kaistalla neljä joukkomurhaa perheitä vastaan. Murhissa kuoli 37 palestiinalaista ja 54 haavoittui.

Syyrian virallinen uutistoimisto SANA raportoi myös lauantaina kuuden palestiinalaisen kuolemasta, mukaan lukien toimittaja ja hänen perheensä, Israelin ilmaiskujen seurauksena Jabalian leirille Gazan pohjoisosassa.

VENÄJÄ – Venäjän presidentinhallinnon tiedottaja Dmitri Peskov tuomitsi perjantaina 19.7. Lukoil-yhtiön öljynkulun keskeyttämisen Druzhba-putken kautta, mistä osa kulkee Ukrainan alueen läpi, ja ilmaisi huolensa tämän mahdollisista vaikutuksista Slovakiaan ja Unkariin.

Ukrainan johto on kiristänyt heinäkuussa yksipuolisia rajoittavia toimenpiteitään Venäjän suurinta öljy-yhtiötä Lukoilia vastaan. Lukoil on yksi maailman suurimmista öljyntuottajista.

Nyt Kiovan päättäjät kielsivät Lukoilia käyttämästä Ukrainaa tuotteidensa kauttakulkumaana.

Tiedottaja Peskov sanoi, että Venäjällä ”ei ole mahdollisuutta ottaa yhteyttä ukrainalaisiin yrityksiin, jotka takaavat raakaöljyn kauttakulun”. Hän lisäsi: ”Lisäksi päätös ei ole luonteeltaan tekninen, vaan se tehtiin poliittisella tasolla, eikä siellä käydä vuoropuhelua.”

Myös Unkarin pääministeri Péter Szijjártó kritisoi Ukrainan päätöstä keskeyttää venäläisen Lukoilin öljykuljetukset Unkariin ”käsittämättömäksi ja mahdottomaksi hyväksyä”.

Slovakian talousministeriön lausunnon mukaan slovakialainen öljynkuljettaja Transpetrol ei ole vielä keskeyttänyt venäläisen polttoaineen toimituksia Slovakiaan, mutta ongelma näkyy jo Lukoilille määrätyissä seuraamuksissa.

PERJANTAI 19.7.2024

PALESTIINA/Gaza – Israelin miehitysarmeijan hyökkäys viime lokakuun 7. päivän jälkeen Gazan kaistalla on kansanmurha, jonka aikana miehitysarmeija on tappanut yli 38 848 palestiinalaista.

Perjantain 19.7. alustavien tietojen mukaan Israelin hallinnon hyväksymä kansanmurha on aiheuttanut myös 89 459 palestiinalaisen haavoittumisen, ja tuhannet ihmiset ovat edelleen loukussa pommitusten raunioissa.

Suurin osa noin 128 600 uhrista on naisia ja lapsia.

Al-Falahin koulu, joka sijaitsee Zaytounin kaupunginosassa Gazan kaupungin kaakkoisosassa, oli Israelin ilmaiskun kohteena, jolloin kaksi siviiliä kuoli ja viisi haavoittui.

Paikallisten terveysviranomaisten mukaan tappavan räjähdyksen jälkeen uhrit vietiin Al-Ahlin arabisairaalaan Gazan kaupungissa.

ISRAEL/PALESTIINA – Kansainvälinen tuomioistuin ICJ, joka on YK:n korkein oikeus, päätti perjantaina 19.7. äänin 14–1, että Israelin miehitys kaikilla palestiinalaisalueilla on laitonta.

Miehitys on vastoin Palestiinan itsemääräämisoikeutta. Israelin on välittömästi lopetettava uusi siirtokuntatoiminta ja evakuoitava kaikki siirtokuntalaiset miehitetyiltä alueilta.

ICJ:n puheenjohtaja Nawaf Salam luki neuvoa-antavan lausunnon, jossa hän totesi, että Israelin siirtokuntapolitiikka on ristiriidassa useiden kansainvälisten normien, kuten neljännen Geneven yleissopimuksen, kanssa.

Puheenjohtaja Salam totesi lisäksi, että Israelin käytännöt miehitetyillä alueilla merkitsevät tosiasiallisesti suurten osien liittämistä sen alueisiin.

ICJ:n päätöksen mukaan kaikki Israelin siirtokuntien muurit on purettava ja kaikkien Israelin miehityksen vuoksi kodeistaan pakenemaan joutuneiden on palattava takaisin koteihinsa.

Israelin on myös korvattava aiheuttamansa vahingot, mikä sisältää ”Palestiinan kansalaisilta takavarikoidun maan ja muun kiinteän omaisuuden palauttamisen” ” vuonna 1967 alkaneen miehityksen jälkeen”.

ICJ katsoi myös, että Israelin lainsäädäntö ja toimenpiteet rikkovat kaikkinaisen rotusyrjinnän ja apartheidin poistamista koskevan kansainvälisen yleissopimuksen 3 artiklaa.

ICJ:n tuomarit kehottivat kaikkia YK:n jäsenvaltioita olemaan tunnustamatta mitään muutoksia paikan päällä ymmärtäen, että Israelin ”jatkuva läsnäolo miehitetyillä palestiinalaisalueilla on laitonta”.

TORSTAI 18.7.2024

PALESTIINA/Gaza – Israelin miehitysarmeijan yli yhdeksän kuukautta jatkuneessa hyökkäyksessä Gazan kaistalla tapettujen palestiinalaisten määrä on noussut lähes 38 900:aan. Haavoittuneita on noin 89 500.

Gazan terveysministeriö raportoi torstaina 18.7. valtavaksi kasvaneesta uhrien määrästä. Suurin osa uhreista on naisia ja lapsia.

Palestiinan terveysviranomaiset arvioivat, että raunioiden alla on edelleen kateissa yli 10 000 ihmistä, joita ei päästä hakemaan miehitysarmeijan jatkuvien hyökkäysten ja pommitusten oloissa.

ISRAEL/PALESTIINA – Israelin parlamentti Knesset äänesti varhain torstaiaamuna 18.7. Palestiinan valtion perustamista vastaan. Äänestys tapahtui keskellä kansainvälisen yhteisön kasvavaa tyytymättömyyttä ja tuomitsevia kannanottoja Gazan kaistan sodasta.

Päätöslauselma, jossa hylättiin ajatus Palestiinan valtiosta, tukivat pääministeri Benjamin Netanjahun oikeistokoalition puolueet ja muu Knessetin oikeisto, hyväksyttiin äänin 68 puolesta ja 9 vastaan.

Päätöslauselmassa torjutaan Palestiinan valtio osana Israelin kanssa käytäviä neuvotteluja.

Työväenpuolue ja kommunistien sekä rauhanliikkeen Raam ja Hadash-Taal olivat ainoat, jotka kannattivat Palestiinan valtiota.

Armenia, Bahama, Barbados, Espanja, Irlanti, Jamaika, Norja, Slovenia ja Trinidad ja Tobago ovat tänä vuonna uusina maina tunnustaneet Palestiinan valtion virallisen aseman.

YK:n 193 jäsenmaasta Palestiinan valtion on tunnustanut 145, joista 12 on EU:n jäsenmaita.

Israelissa on osoitettu viime vuodesta lähtien mieltä pääministeri Netanjahua ja oikeistohallitusta vastaan. Yhä jatkuvissa mielenosoituksissa vaaditaan Netanjahun eroa ja rauhanneuvottelujen aloittamista.

KIINA – Kiinan kommunistisen puolueen (CPC) 20. keskuskomitean kolmas täysistunto päättyi torstaina 18.7. Pekingissä. Kokoukseen osallistui keskuskomitean 199 täysjäsentä ja 165 varajäsentä.

Kokouksessa keskusteltiin kommunistisen puolueen keskuskomitean pääsihteerin Xi Jinpingin toimittamasta työraportista ja hyväksyttiin ”CPC:n keskuskomitean päätös uudistusten kattavasta syventämisestä Kiinan nykyaikaistamisen edistämiseksi”.

Puolueen keskuskomitea antoi virallisen lausunnon, jossa esitettiin hyväksyttyjen päätöslauselmien sisältö. Kiina visioi korkean tason sosialistisen markkinatalouden perustamista vuoteen 2035 mennessä ja toivoo olevansa moderni ja voimakas sosialistinen maa vuosisadan puoliväliin mennessä.

Lausunnossa arvostetaan marxismi-leninismiin ja Xi Jinpingin ajatuksiin perustuvan edistyksen jatkamisen tärkeyttä Kiinan nykyaikaistamiseksi.

Lausunto nostaa myös esiin tarpeen täydentää Kiinan sosialistista järjestelmää ja edistää maan hallintojärjestelmien nykyaikaistamista.

 

KESKIVIIKKO 17.7.2024

 PALESTIINA/Gaza – Israelin miehitysarmeijan viime vuoden 7. lokakuuta alkaneessa hyökkäyksessä Gazan kaistalla tapettujen palestiinalaisten määrä on noussut 38 794:ään, Gazan terveysministeriö raportoi keskiviikkona 17.7.

Myös haavoittuneiden palestiinalaisten määrä nousi 89 364:ään jatkuvien hyökkäysten ja pommitusten tuloksena. Suurin osa uhreista on naisia ja lapsia.

Palestiinan terveysviranomaiset arvioivat, että raunioiden alla on edelleen kateissa yli 10 000 ihmistä.

 

YK – Pelkästään viimeisten kahdeksan päivän aikana Israelin miehitysarmeija pommitti viittä eri koulua Gazassa tappaen kymmeniä palestiinalaisia. Useimmat tapetuista ovat joutuneet pakenemaan ja suojautumaan kouluihin.

Gazan hallituksen mediatoimiston mukaan ainakin 23 ihmistä kuoli ja 73 loukkaantui uusimmassa hyökkäyksessä kouluun Nuseiratin pakolaisleirillä, missä asuu pakenemaan joutuneita ihmisiä.

Miehitysarmeija keskittää hyökkäyksensä keskelle Gazan kaistaa UNRWA:n kouluja vastaan, joissa asuu noin 80 000 pakenemaan joutunutta ihmistä. Ja myös Mawasiin, jota Israelin hallinto kuvailee ”turvavyöhykkeeksi”, missä on satojatuhansia pakenemaan joutuneita ihmisiä.

Lähes 70 prosenttia YK:n perustamista UNRWA:n kouluista on kärsinyt sodan alkamisen jälkeen Israelin miehitysarmeijan iskuista. 539 UNRWA:n tiloissa suojassa ollutta ihmistä on saanut surmansa.

VENEZUELA – Venezuelan tilastotietojen mittaus- ja tulkintakeskuksen CEMIDE 50.1:n kysely ennusti keskiviikkona 17.7., että presidentinvaalit 28.7. voittaisi maan nykyinen presidentti Nicolás Maduro.

Kyselyn tuloksesta kertoi CEMIDE 50.1: n jäsen Giovanni Nani Lozada, jonka mukaan ”on erittäin suuri todennäköisyys, että ehdokas Nicolás Maduro saa 53 prosentilla äänistä”.

Losada sanoi myös, että 75 % venezuelalaisista uskoo Maduron voittavan heinäkuun lopun presidentinvaalit.

TIISTAI 16.7.2024

PALESTIINA/Gaza – Israelin miehitysarmeijan viime vuoden 7. lokakuuta alkaneessa hyökkäyksessä Gazan kaistalla tapettujen palestiinalaisten määrä on nyt 38 713, Gazan terveysministeriö raportoi tiistaina 16.7. Tapettujen lisäsi haavoittuneita on 89 166 miehitysarmeijan jatkuvien hyökkäysten ja pommitusten jälkeen.

Suurin osa kaikista tapetuista ja haavoittuneista on naisia ja lapsia.

Uhrien määrän odotetaan olevan suurempi, koska tuhannet ruumiit ovat jääneet raunioiden alle. Pelastusryhmät eivät pääse hakemaan ruumiita, koska miehitysarmeijan joukot estävät tulittamalla ambulanssien ja väestönsuojeluryhmien liikkumisen.

Terveysviraston mukaan miehitysjoukot tekivät viimeisen 24 tunnin aikana Gazan kaistalla kaksi joukkomurhaa perheitä vastaan, mikä johti ainakin 49 palestiinalaisen kuolemaan ja 69 haavoittumiseen.

Maanantaina julkaistun lausunnon mukaan YK:n Lähi-idässä olevien palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA:n johtaja Scott Anderson Gazassa julisti kiireellisen tarpeen ”tulitauolle, hengähdystauolle Gazan kansalle ja mielekkäälle mahdollisuudelle toipumisen aloittamiseen.

VENEZUELA – Venezuelan presidentti Nicolás Maduro sanoi 16.7. maan kansallisena poliisipäivänä, että Venezuela ”rikkoi imperialistisen doktriinin”, joka koulutti valtion turvallisuusviranomaisia sortaviksi, kansallisvastaisiksi alamaisiksi, jotka halveksivat kansaa.

Valmistumisseremoniassa kansallisen poliisipäivän yhteydessä presidentti Maduro sanoi: ”Komentajamme Hugo Chávez suunnitteli uuden opin, joka perustuu kansallisiin arvoihin, jotta poliisi tarjoaisi julkisen palvelun uusien sukupolvien suojelemiseksi, turvaamiseksi ja kouluttamiseksi.”

Maduro korosti kansallisen kokeellisen turvallisuusyliopiston UNES:n tekemää työtä ja että poliisivoimien on syvennettävä akateemista koulutusta aina kansan puolustamiseksi.

MAANANTAI 15.7.2024

PALESTIINA/Gaza – Gazan terveysministeriö raportoi maanantaina 15.7., että Israelin miehitysarmeija on viimeisen 24 tunnin aikana tappanut Gazan kaistalla 80 ja haavoittunut 216 palestiinalaista.

Maanantain hirmuteot nostavat tapettujen palestiinalaisten kokonaismäärän 38 664:een. Haavoittuneita on 89 097.

Valtava 127 761 uhrin määrä on syntynyt miehitysarmeijan hyökkäyksissä viime lokakuun 7. päivän jälkeen, terveysministeriö sanoi. Suurin osa kaikista palestiinalaisista uhreista on naisia ja lapsia.’

Tuhannet siviilit ovat edelleen loukussa raunioiden alla, joihin pelastusryhmät ja ambulanssit eivät pääse.

PALESTIINA/ISRAEL – Israelin armeija on tappanut vähän yli yhdeksässä kuukaudessa Gazassa 300 palestiinalaista urheilijaa.

Palestiinan urheilumedian liiton pääsihteeri Mustafa Siyam tuomitsi sunnuntaina 14.7., että urheiluinfrastruktuurin tuhoamisen lisäksi Israelin miehitysarmeija murhaa ja pidättää palestiinalaisia urheilijoita.

Pääsihteeri Siyam kertoi, että eteläisessä Gazassa yli 90 prosenttia urheilupaikoista on tuhoutunut miehitysarmeijan hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

Myös Palestiinan jalkapalloliitto kehotti kansainvälisiä ja maanosan liittoja vastustamaan Israelin hallinnon rikoksia ja korosti tarvetta turvautua rangaistustoimenpiteisiin hallintoa vastaan.

Palestiinan olympiakomitean puheenjohtaja Jibril Rajoub ilmoitti, että viime lokakuun 7. päivän jälkeen noin 400 urheilijaa, vapaaehtoista ja urheiluun liittyvää työntekijää on kuollut tai loukkaantunut.

Toistaiseksi Kansainvälinen olympiakomitea ja maailman urheiluliitot eivät ole ryhtyneet toimiin Israelia vastaan palestiinalaisurheilijoiden tukemiseksi.

Kun muualla urheilijat odottavat Pariisin olympialaisten alkua, Israel jatkaa rikoksia Palestiinan urheiluyhteisöä vastaan.

VENÄJÄ – Venäjän puolustusministeriö kertoi maanantaina 15.7., että maan armeija ampui alas ukrainalaisen MiG-29-hävittäjän ja tuhosi useita tykistöyksiköitä, panssaroituja ajoneuvoja ja Yhdysvaltojen, Britannian, Puolan ja Ruotsin toimittamien ohjuspatterien asemia.

Venäjän suurlähetystö Britanniassa julkaisi viestipalvelu X:ssä, että vuonna 2023 Yhdysvaltojen kansainvälinen apu ”oli Kiovalle 20 miljardia dollaria osana virallista kehitysapua.” Tämä on lähes puolet (46 %) siitä, mitä koko Afrikan manner sai vuonna 2023.

Ukrainan hallinto on edelleen Yhdysvaltojen varojen suurin vastaanottaja.

Venäjän Ukrainassa aloittaman sotilasoperaation jälkeen on tuhottu muun muassa 628 ukrainalaista sotilaslentokonetta, 277 helikopteria, 27 622 lennokkia, 551 ilmatorjuntaohjusjärjestelmää, 16 586 panssarivaunua ja muuta panssaroitua taisteluajoneuvoa.

SUNNUNTAI 14.7.2024

PALESTIINA/Gaza – Israelin miehitysarmeijan sunnuntaina 14.7. tekemä pommi-isku YK:n palestiinalaispakolaisten järjestön UNRWA:n kouluun vaati Gazan kaistan hallituksen mukaan ainakin 15 palestiinalaisen hengen.

Iskussa haavoittui myös 80 palestiinalaista, jotka paikallisen arabimedian mukaan vietiin Nuseiratissa Al Awdan sairaalaan.

UNRWA:n koulussa, joka sijaitsee Nuseiratin pakolaisleirillä Gazan keskiosassa, asuu satoja kotiseudultaan pakenemaan joutuneita ihmisiä.

Gazan terveysministeriön sunnuntain raportin mukaan vähän yli yhdeksässä kuukaudessa tapettujen palestiinalaisten määrä on nyt 38 584. Haavoittuneita on 88 881. Suurin osa uhreista on naisia ja lapsia.

VENÄJÄ – Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova sanoi sunnuntaina 14.7., että Ukrainalla on Yhdysvaltojen rahoitusta Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia vastaan tehtävän hyökkäyksen valmisteluun.

Tiedottaja Zakharova kirjoitti hyölläysvalmistelusta viestissään Telegram- tilillään.

Viestin mukaan ”tämä salamurhayritys valmisteltiin jälleen kerran amerikkalaisella rahalla, jota ilman tiedustelupalvelun pääosaston SBU:n haitallista toimintaa ei olisi ollut”, Zakharova kirjoitti.

Zakharova ehdotti, että Yhdysvaltojen pitäisi käyttää Ukrainalle antamansa rahat rakentavampiin tarkoituksiin.

Zakharova sanoi myös, että Ukrainan hallinto muodostaa Yhdysvaltojen kanssa terroristirakenteen, jolla on valtava rahoitus ja asetarjonta.

”Terroristirakenne on Yhdysvaltojen luoma salamurhien, räjähdysten, tuhon ja terrori-iskujen koneisto sekä poliittisia hahmoja että siviiliväestöä vastaan”, Zakharova sanoi.

VENEZUELA – Venezuelan presidentti Nicolás Maduro pyysi 28.7. järjestettävien presidentinvaalien kansallisen kiertueensa yhteydessä suuren kansallisen rintaman luomista, jonka tarkoituksena on puolustaa rauhaa, kansallistettua taloutta ja demokratiaa fasismia vastaan.

Presidentti Maduro puhui sunnuntaina 14.7. Guanaressa, joka sijaitsee bolivariaanisessa Portuguesan osavaltiossa.

 ”Ojennan käteni kaikille venezuelalaisille, kaikille naapureille, jotta yhdistämme suuren kansallisen rintaman fasismia ja väkivaltaa vastaan”, Maduro painotti.

LAUANTAI 13.7.2024

PALESTIINA/Gaza – Israelin miehitysarmeijan isku lauantaina 13.7. Khan Junisin kaupungissa eteläisellä Gazan kaistalla tappoi 71 ja haavoitti noin 300 palestiinalaista, Gazan terveysministeriö raportoi.

Israelin sotakoneet aloittivat aamupäivällä paikallista aikaa useita massiivisia ilmaiskuja tiheästi asutulle Al-Mawasin alueelle, missä leireillä asuu pakenemaan joutuneita Gazan kaistan asukkaita.

Paikalliset terveysviranomaiset varoittivat, että alueen sairaalat eivät pysty hoitamaan suurta määrää uhreja, ja tilannetta pahentaa se, että Israelin miehitysjoukot ovat tuhonneet Gazan terveysinfrastruktuurin.

Israelin miehitysarmeijan 281 päivää jatkunut hyökkäys maalta, mereltä ja ilmasta Gazan tuhoamiseksi on tähän mennessä tappanut 38 345 ja haavoittanut 88 295 palestiinalaista.

Tuhansien muiden pelätään jääneen loukkuun raunioiden alle ja kaduille pelastusryhmien ja ambulanssien ulottumattomiin.

ETELÄ-KOREA – Maailman suurimman siruvalmistajan ja Etelä-Korean suurimman yrityksen Samsung Electronicsin tuhannet työläiset ovat menneet määrittelemättömän pituiseen lakkoon.

Työläiset aloittivat maanantaina 8.7. kolmipäiväisen lakon vaatien parempia palkkoja ja etuja.

Alun perin kolmipäiväiseksi suunniteltua lakkoa jatkettiin nyt määräämättömäksi ajaksi sen jälkeen, kun Samsungin johto kieltäytyi keskustelemasta työläisten kanssa.

Tähän mennessä lakkoon on osallistunut yli 6 540 Samsung Electronics National Union ammattiliiton jäsentä. Ammattiliitto edustaa noin 30 000 työläistä.

Ammattiliiton ja työläisten vaatimuksiin kuuluu 5,6 prosentin peruspalkankorotus kaikille liiton jäsenille, taattu yksi vapaapäiväviikossa ja korvaus työläisille lakon aiheuttamista taloudellisista menetyksistä.

Etelä-Koreassa kielletyn Demokraattisen puolueen syksyllä 2022 Pariisissa järjestämä mielenosoitus sotilasliitto Natoa vastaan.

VENÄJÄ – Venäjällä on riittävät valmiudet vastata Yhdysvaltojen pitkän kantaman ohjusten sijoittamiseen Saksaan ja muualle Eurooppaan, mutta jos niin tapahtuu, mahdolliset uhrit olisivat Euroopan pääkaupunkeja, Venäjän presidentinhallinnon tiedottaja Dmitri Peskov varoitti lauantaina 13.7.

Tiedottaja Peskov kutsui Venäjää vastaan suunniteltujen ohjusten pidentyvää kantamaa provokaatioksi. ”Tietysti”, Peskov sanoi vastauksena kysymykseen siitä, vastaako Venäjä tähän.

”Aina on ollut tilanne: Yhdysvallat käyttää erityyppisiä ohjuksia, eri kantamia, mutta perinteisesti ne oli suunnattu maahamme.”

Paradoksi on, Peskov lisäsi, että Yhdysvallat jatkaa ohjuksilla rahan ansaitsemista ja Eurooppa ”on ohjusten ristitulessa”.

PERJANTAI 12.7.2024

SUOMI – Suomen eduskunta äänesti perjantaina 12.7. nk. käännytyslaista. Lain kiireelliseksi julistaminen hyväksyttiin porvaripuolueiden kansanedustajien 167 äänellä. Vain kaksi ääntä erotti koko käännytyslain kaatumisen.

Oikeusoppineiden ja asiantuntijoiden mukaan käännytyslaki on vakavassa ristiriidassa Suomen perustuslain ja Suomen solmimien kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kanssa.

Käännytyslakia ei olisi voitu edes esittää normaalissa poliittisessa ja yhteiskunnallisessa tilanteessa. Laki ajettiin läpi pakkokeinoilla, uhkaamalla kansanedustajia ja sotahysterian ja raivoisan Venäjä-vastaisuuden oloissa.

Laki käytännössä astuu voimaan presidentti Stubbin allekirjoituksella.

PALESTIINA/Gaza – Israelin hallinnon sotapäätökset ja niitä toteuttava maan miehitysarmeijan hyökkäys ovat viime lokakuun 7. päivästä lähtien aiheuttaneet Gazan alueella yli 38 345 ihmisen kuoleman, ja 88 295 haavoittumisen. Suurin osa uhreista on naisia ja lapsia.

Palestiinan vastarintaliikkeen Hamasin korkea virkamies korosti torstaina 11.7., että Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on syyllistynyt Gazan tulitaukoneuvottelujen viivästyttämiseen ja keskeyttämiseen.

Virkamies sanoi, että ”Netanjahu ei ole osoittanut mitään todellista positiivisuutta, joka voisi johtaa ratkaisuun”, kun Netanjahua arvostellaan hänen epädemokraattisista hankkeistansa säilyttää valta, välttää oikeutta ja ohittaa julkinen valvonta poliittissotilaallisista virheistä.

Samaan aikaan kun neuvotteluja tulitauosta käydään, Israelin miehitysarmeija jatkaa palestiinalaisten joukkomurhaamista, tuhoaa koteja, koulutus- ja terveyskeskuksia, sieppaa ihmisiä ja estää humanitaarisen avun pääsyn Gazan alueelle.

VENÄJÄ/Pietari – Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi puheessaan torstaina 11.7. Pietarissa, että BRICS-maat ovat yksi uuden maailmanjärjestyksen avaintekijöistä, joka ottaa huomioon kaikkien globaalin etelän ja idän valtioiden edut.

Pietarissa järjestetyssä kymmenennessä BRICS-maiden parlamentaarisessa foorumissa pitämässään puheessa presidentti Putin korosti, että BRICS on avoin sen toiminnasta kiinnostuneille maille.

Putin muistutti, että BRICS-maita on tällä hetkellä 10, joilla kaikilla on omat perinteensä ja kulttuurinsa, joten jokainen toteuttaa omaa poliittisen ja sosioekonomisen kehityksen malliaan.

”BRICS-maat ovat yksi avaintekijöistä nousevassa moninapaisessa maailmanjärjestyksessä, joka heijastaa yhä enemmän globaalin etelän ja idän valtioiden etuja ja pyrkimyksiä. Olemme avoimia vahvistamaan yhteistyötä kaikkien niiden maiden kanssa, jotka ovat kiinnostuneita ryhmän toiminnasta”, Putin sanoi.

Putin arvosteli ns. miljardin kullan maiden hallitsevan eliitin käyttäytymistä, mikä toimii historiallista logiikkaa vastaan ja kansojen etujen vahingoksi.

”Nyt he pyrkivät luomaan jonkinlaisen järjestyksen, joka perustuu heidän niin sanottuihin sääntöihinsä, joita kukaan ei ole nähnyt, kukaan ei ole keskustellut eikä kukaan ole koskaan hyväksynyt. Nämä säännöt laaditaan ja mukautetaan kuhunkin tilanteeseen niiden eduksi, jotka ovat ottaneet itselleen oikeuden sanella tahtonsa muille”, presidentti Putin sanoi.

Puheensa jälkeen Putin tapasi Kiinan ja Iranin edustajia. Tapaamisissa korostettiin perjantaina 12.7. huipentuvan foorumin strategista luonnetta.

 

TORSTAI 11.7.2024

PALESTIINA/Gaza – Gazan alueen terveysministeriö tuomitsi torstaina 11.7. palestiinalaisalueelle viimeisen 24 tunnin aikana tehdyn hyökkäyksen. Sen aikana Israelin miehittäjät tappoivat 50 ja haavoittivat 54 palestiinalaista siviiliä.

Terveysministeriön mukaan viime lokakuun 7. päivästä tähän päivään tapettujen palestiinalaisten määrä on 38 345, ja haavoittuneiden 88 295. Suurin osa 126 640 uhrista on naisia ja lapsia.

Torstain raportissaan ministeriö ilmoitti, että raunioiden alla ja teillä, joille ambulanssi- ja väestönsuojeluryhmät eivät pääse, on edelleen tuhansia uhreja. Pommitusten ja miehittäjien hyökkäysten takia avustushenkilöstö ei pääse hoitamaan pelastustehtäviä.

Terveysministeriö arvioi, että 10 000 aikuista ihmistä on kadonnut 279 päivää kestäneen Gazaan kohdistuneen hyökkäyksen aikana. Britannian Pelastakaa Lapset on kertonut ainakin 20 000 lapsen katoamisesta Gazassa.

Keskiviikkona Gazan siviilipuolustus ilmoitti, että Israelin tekemän kansanmurhan takia yhteensä 500 palestiinalaista perhettä on poistettu väestörekistereistä, koska heistä ei ole löydetty eloonjääneitä.

YK – YK:n Lähi-idässä olevien palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA tuomitsi keskiviikkona 10.7. Gazaa palveleviin koulutuslaitoksiin kohdistuneet hyökkäykset jo neljänä peräkkäisenä päivänä.

UNRWA:n pääjohtaja Philippe Lazzarini sanoi, että ”koulut ovat muuttuneet turvallisista koulutuspaikoista ja toivosta lapsille ylikansoitetuiksi suojiksi, ja niistä on usein tullut kuoleman ja kurjuuden paikkoja. Yhdeksän kuukautta Israelin hyökkäystä, ja säälimättömät, loputtomat tappamiset, tuho ja epätoivo jatkuvat.”

”Neljään kouluun hyökättiin viimeisen neljän päivän aikana. Sodan alkamisen jälkeen kahteen kolmasosaan UNRWA:n kouluista Gazassa on hyökätty, joitakin pommitettu ja monia vahingoitettu vakavasti”, pääjohtaja Lazzarini sanoi.

”Gaza ei ole paikka lapsille”, Lazzarini lisäsi.

VENÄJÄ/Nato – Venäjä vakuutti tutkivansa ”punnittuja, koordinoituja ja tehokkaita” toimenpiteitä sotilasliitto Naton hillitsemiseksi ottaen huomioon päätökset, jotka tehtiin Yhdysvaltojen pääkaupungissa Washingtonissa torstaina päättyneessä kokouksessa.

Venäjän presidentinhallinnon tiedottaja Dmitri Peskov kertoi torstaina 11.7 Moskovassa maansa alustavasta lausunnosta.

Tiedottaja Peskovin mukaan Naton sotaisat päätökset ”uhkaavat kansakunnan turvallisuutta” Ukrainalle annetun tuen ja pitkän kantaman ohjusten tulevan Saksaan sijoittamisen takia.

Naton päätöksistä Peskov totesi myös, että Nato ”vahvisti jälleen kerran ja selvästi sen olemuksen: se on liitto, joka on luotu vastakkainasettelun aikakaudella vastakkainasettelun ylläpitämiseksi”.

Hän sanoi myös, että ”on selvää, että liittouma pyrkii yhteen päätavoitteistaan: murskata Venäjä, aiheuttaa strateginen tappio Venäjälle”.

Sotilasliitto Naton 75. huippukokouksessa 32 jäsenmaan johtajat ja edustajat tapasivat keskustellakseen muun muassa Naton ja EU:n vahvistamisesta, Venäjän vastaisista toimista ja suhteista Kiinaan.

Ennen kokouksen alkua Nato-johtajat sopivat rahoittavansa ensi vuonna Ukrainalle annettavaa sotilaallista apua 43 miljardilla dollarilla. Jokaisen jäsenmaan maksuosuus aseavusta on tasaosuuksin 1,35 miljardia dollaria, siis myös Suomen.

 

KESKIVIIKKO 10.7.2024

PALESTIINA/Gaza – Israelin miehitysarmeijan viime vuoden lokakuun 7. päivänä aloittama hyökkäys Gazan alueelle on aiheuttanut järkyttävän suuren uhrimäärän.

Gazan alueen terveysministeriö raportoi keskiviikkona 10.7., että miehitysarmeija on tappanut 38 295 ja haavoittanut 88 241 palestiinalaista, joista suurin osa on naisia ja lapsia.

Alueen terveysministeriön raportin mukaan Israelin miehitysarmeijan joukot tekivät viimeisten 24 tunnin aikana alueella perheitä vastaan neljä joukkomurhaa, joissa tapettiin 52 ja haavoittui 208 palestiinalaista.

Miehitysarmeijan joukot hyökkäsivät myös kouluun lähellä Khan Younisia Etelä-Gazassa, tappaen 29 siellä suojassa ollutta, jotka vietiin yhdessä haavoittuneiden kanssa Nasserin sairaalaan.

Samaan aikaan miehitysarmeija estää edelleen humanitaarisen avun toimittamisen, mikä johtaa palestiinalaisväestön terveyden ja elinolojen heikkenemiseen.

YK: n ihmisoikeusasiantuntijat syyttivät tiistaina Israelia ”valikoivan nälänhädän kampanjasta” kuolonuhrien määrän lisäämiseksi.

KIINA – Kiina vastustaa sotilasliitto Naton konfliktien lietsomista Aasian ja Tyynenmeren alueella, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Lin Jian sanoi keskiviikkona 10.7.

”Vastustamme voimakkaasti sitä, että Nato etääntyy asemastaan alueellisena sotilasjärjestönä ja kääntyy Aasian ja Tyynenmeren alueen puoleen ruokkiakseen konflikteja ja vastakkainasettelua ja heikentääkseen vaurautta ja vakautta alueella”, tiedottaja Lin sanoi.

VENÄJÄ/UKRAINA– Venäjän YK-edustaja Vasili Nebenzia sanoi tiistaina 9.7., että Norjan Ukrainalle toimittama NASAMS-torjuntajärjestelmä on vastuussa ohjuksen ampumisesta Ojmatditin lastensairaalaan Kiovassa.

Länsimaiden koolle kutsumassa YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa Nebenzia korosti, että lastensairaalaan osunut ohjus laukaistiin NASAMS-torjuntajärjestelmästä.

Venäjän puolustusministeriö esitti visuaalisia todisteita, jotka viittasivat siihen, että vauriot aiheutti juuri ukrainalainen ilmatorjuntaohjus.

Puolustusministeriö lisäsi, että Venäjä ”odottaa vastausta Norjan hallitukselta, joka ilmeisesti toimitti tämän NASAMS-järjestelmän Ukrainan presidentin Volodimir Zelenskyin klikille”.

Aiemmin Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova oli vahvistanut, että läntinen NASAMS-järjestelmän ohjus osui lastensairaalaan.

TIISTAI 9.7.2024

PALESTIINA/Gaza – Israelin miehitysarmeija on vuoden 2023 lokakuun 7. päivästä lähtien tappanut 38 243 ja haavoittanut 88 033 palestiinalaista, joista suurin osa on naisia ja lapsia.

Gazan alueen terveysministeriö raportoi tiistaina 9.7., että viimeisten 24 tunnin aikana Israelin miehitysjoukot tekivät Gazassa perheitä vastaan kolme joukkomurhaa. Niissä tapettiin 50 ja haavoittui 130 palestiinalaista.

Terveysministeriö kertoi, että tapettujen määrä ei sisällä raunioiden alla olevia yli 13 000 ruumista. Miehitysarmeijan jatkuvien hyökkäysten takia ambulanssien ja pelastusryhmien pääsy uhrien luokse on mahdotonta.

Mediatietojen mukaan ”yhdeksän kansalaista, suurin osa heistä lapsia, kuoli ja useita muita loukkaantui, kun Israelin drone pommitti Gazan keskustassa Bureijin pakolaisleiriä”.

Samaan aikaan Nuseiratin pakolaisleirillä kuoli seitsemän ihmistä ja Deir al-Balahin leirillä äiti ja hänen poikansa menettivät henkensä.

YK – YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA:n pääjohtaja Philippe Lazzarini raportoi, että lähes 200 järjestön työntekijää on tapettu Gazan kaistalla Israelin miehitysarmeijan joukkojen hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

”Lähes 200 järjestön työntekijää on tapettu Gazan kaistalla”, pääjohtaja Lazzarini sanoi maanantaina 8.7. lehdistötilaisuudessa Kairossa Egyptin ulkoministerin Badr Abdel Atin kanssa.

Lazzarini kertoi, että yli 500 ihmistä on kuollut UNRWA:n ylläpitämissä laitoksissa Israelin hyökkäysten seurauksena, jotka alkoivat yhdeksän kuukautta sitten. Lisäksi hän sanoi, että ”ainakin 50 prosenttia laitoksistamme on joutunut Israelin tulituksen kohteeksi Gazan kaistalla”.

”Kaikki ne, jotka ovat vastuussa Gazan alueen tapahtumista, on saatettava vastuuseen”, pääjohtaja Lazzarini vaati.

MAANANTAI 8.7.2024

PALESTIINA/Gaza – Israelin miehitysarmeijan tekemän Gazan kansanmurhan 276. päivänä tapettujen palestiinalaisten määrä on 38 193 ja haavoittuneita on 87 903. Valtaosa uhreista on naisia ja lapsia.

Uhriluvut ovat Gazan terveysministeriön maanantaina 8.7. julkaiseman päivittäisen raportin mukaisia.

Miehitysarmeijan hyökkäys Gazaan jatkui maanantaina. Miehitysjoukot tappoivat viimeisen 24 tunnin aikana kolmessa joukkomurhassa 40 palestiinalaista ja haavoittaen 75.

Samaan aikaan Israelin sotalaivat ampuivat raskailla konekivääreillä kalastajien veneitä Gazan kaupungin länsipuolella.

Palestiinalaiset joutuvat jälleen pakenemaan Gazan kaupungin osista sen jälkeen, kun miehitysarmeija antoi uusia evakuointimääräyksiä.

BRITANNIA/RANSKA – Britannian ja Ranskan tuoreet vaalitulokset ovat merkittäviä Palestiinan valtion tunnustamisen edistämisessä.

Britannian parlamenttivaalit voittaneen työväenpuolueen puheenjohtaja ja maan pääministeriksi noussut Keir Starmer on sanonut Britannian pian tunnustavan Palestiinan valtion.

Ranskan parlamenttivaalit voittaneen vasemmiston ja vihreiden koalition johtaja Jean Luc Mélenchonon on myös ilmoittanut ajavansa läpi aloitteen, jolla tunnustetaan Palestiinan valtio.

INTIA/VENÄJÄ – Intian pääministeri Narendra Modi aloitti maanantaina 8.7. kaksipäiväisen virallisen vierailun Venäjälle, jonka aikana hän tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Ennen matkaansa Venäjälle Modi sanoi: ”Toivon voivani tarkastella kaikkia kahdenvälisen yhteistyön näkökohtia ystäväni presidentti Vladimir Putinin kanssa ja jakaa näkökulmia erilaisiin alueellisiin ja globaaleihin kysymyksiin. Pyrimme tukemaan rauhallista ja vakaata aluetta.”

Venäjän presidentinhallinnon tiedottaja Dmitri Peskov kertoi, että molemmat johtajat keskustelevat Kremlin suuressa palatsissa myös kahdestaan.

Peskov ilmoitti, että tiistaina osapuolet tapaavat virallisella aamiaisella ja käyvät sitten laajennettuja neuvotteluja, lisäten, että kokousten ohjelmaan ei sisälly lehdistötilaisuutta.

Intian ulkoministeri Vinay Kwatra kertoi jo viime viikolla, että neuvottelujen keskeinen teema on puolustus, kauppa, energia ja Ukraina.

Venäjän vierailunsa jälkeen Modi matkustaa Wieniin tapaamaan Itävallan presidenttiä Alexander Van der Belleniä ja Itävallan liittokansleria Karl Nehammeria.

SUNNUNTAI 7.7.2024

PALESTIINA/Gaza – Yhdeksän kuukautta jatkuneen Israelin miehitysarmeijan hyökkäyksen ja piirityksen aikana on tapettu Gazan kaistalla 38 153 palestiinalaista ja haavoitettu 87 828, joista suurin osa on lapsia ja naisia.

Järkyttävästä uhrimäärästä raportoi sunnuntaina 7.7. Gazan terveysministeriö.

Miehitysarmeijan viimeisten 24 tunnin aikana kaistalla tekemien kolmen joukkomurhan seurauksena 55 palestiinalaista tapettiin ja 123 haavoittui.

Terveysministeriön raportissa sanottiin, että miehitysarmeijan joukot tekivät lauantaina hyökkäyksen Gazan kaistan keskellä Nuseiratin pakolaisleirille. Hyökkäys kohdistui YK:n ylläpitämään al-Jaonin kouluun, joka majoitti pakenemaan joutuneita palestiinalaista.

Hyökkäyksen aikana tapettiin 16 ja haavoittui 75 palestiinalaista.

ISRAEL – Kymmenet tuhannet ihmiset osoittivat lauantaina 6.7. mieltään useissa Israelin kaupungeissa vaatien pääministeri Benjamin Netanjahun eroa ja hallitusta pääsemään sopimukseen palestiinalaisen vastarintaliikkeen Hamasin kanssa Gazan kaistalla olevien panttivankien vapauttamisesta.

Netanjahun hallituksen vastaisia mielenosoituksia järjestettiin pääkaupunki Tel Avivissa, Jerusalemissa, Haifassa ja noin kymmenessä muussa kaupungissa ympäri Israelia.

Ennen mielenosoitusten alkua sen järjestäjät vannoivat lisäävänsä painetta hallitusta vastaan tehostamalla katutoimia sunnuntaista alkaen.

Mielenosoitukset lisääntyvät ja kasvavat yhdeksän kuukautta Gazan kaistan palestiinalaisten kansanmurhan alkamisen jälkeen, jossa on kuollut yli 38 000 palestiinalaista.

KUUBA – Kuuban sisäministeriö raportoi sunnuntaina 7.7. maan vastaisen terroristisuunnitelman purkamisesta. Suunnitelma oli järjestetty ja rahoitettu Yhdysvalloista.

”Kuuban hallitus julkaisi joulukuussa 2023 tasavallan virallisessa lehdessä luettelon henkilöistä ja yhteisöistä, jotka sponsoroivat terrorismia Kuubaa vastaan”.

”Vähän myöhemmin julkaistiin alustavia tietoja suunnitelman neutraloinnista väkivaltaisten toimien toteuttamiseksi maassamme. Se oli tarkoitus suorittaa Yhdysvalloissa asuvan Kuuban kansalaisen johdolla”.

Tiedot julkaistiin Kuuban kommunistisen puolueen virallisessa sanomalehdessä Granmassa.

Tekstin mukaan tutkimuksen tuloksena pidätettiin Ardenys García Álvarez, ”näiden Yhdysvaltojen alueella suoritettujen toimien päätoteuttaja”, sekä muut asianosaiset kansallisella alueella.

LAUNTAI 6.7.2024

PALESTIINA/Gaza – Palestiinan terveysviranomaiset raportoivat lauantaina 6.7., että viimeisen 24 tunnin aikana Israelin miehitysarmeijan joukot ovat tappaneet Gazan kaistalla ainakin 29 ja haavoittaneet 100 palestiinalaista.

Miehitysarmeijan hyökkäyksissä viime vuoden lokakuun alun jälkeen tapettujen palestiinalaisten kokonaismäärä on 35 223 ja haavoittuneita on 87 705. Suurin osa kaikista uhreista on naisia ja lapsia.

Gazan kaistan ambulanssit ja pelastusryhmät eivät edelleenkään pysty hakemaan uhreja ja ruumiita, jotka ovat raunioiden alla tai kaistan teillä, koska miehitysjoukot estävät heidän liikkumisensa.

Israelin asevoimien evakuointimääräykset pakottavat kymmeniä tuhansia palestiinalaisia lähtemään Khan Younisin kaupungista eteläisellä Gazan kaistalla.

YK – YK tuomitsi lauantaina 6.7. Israelin miehitysjoukkojen tekemien uusien evakuointimääräysten jälkeen palestiinalaisten pakkosiirron Khan Younisin kaupungista. Monissa alueen kuvissa näkyy palestiinalaisia perheitä kantamassa tavaroitaan ja pystyttämässä telttoja etelä-Gazan ranta-alueilla.

New Yorkissa toimivan kansalaisjärjestö International Committee to Protect Journalists tietojen ja tilastojen mukaan miehitysjoukkojen hyökkäyksestä Gazassa on tullut ”verisin toimittajille” sen jälkeen, kun komitea alkoi dokumentoida vuonna 1992 toimittajien murhia ympäri maailmaa.

Uudet tapot nostavat Gazan kaistalla kuolleiden palestiinalaisten toimittajien määrän 158:aan. He ovat kuolleet Israelin miehitysarmeijan yhdeksän kuukautta jatkuneissa hyökkäyksissä kaistalle.

VALKO-VENÄJÄ/KIINA – Valko-Venäjän puolustusministeriö ilmoitti lauantaina 6.7. järjestävänsä yhdessä Kiinan kanssa maassa terrorismin vastaisia harjoituksia 8.–19. heinäkuuta.

Ilmoituksen mukaan harjoitusten tavoitteena on vaihtaa parhaita käytäntöjä ja luoda pohjaa maiden väliselle yhteistyölle yhteistä koulutusta varten.

Syynä on se, että sotilasliitto Naton joukkojen keskittäminen Valko-Venäjän rajojen läheisyyteen on viime aikoina lisääntynyt. Valko-Venäjä näkee myös riskin, että Ukraina toteuttaa maahan aseellisia provokaatioita. 

Valko-Venäjä liittyi viikko sitten itäiseen kauppa- ja turvallisuusliitto SCO:hon.

PERJANTAI 5.7.2024

PALESTIINA/Gaza – Israelin miehitysarmeijan hyökkäys Gazassa ja alueen piiritys on jatkunut 5.7. mennessä kaksi päivää vaille yhdeksän kuukautta.

Miehitysarmeija on tappanut yli 38 000 palestiinalaista. Haavoittuneita palestiinalaisia on 87 500.

Noin 20 000 lasta on kateissa ja tuhansia uhreja on loukussa raunioiden alla tai paikoissa, joihin pelastusryhmät ja ambulanssit eivät pääse miehitysarmeijan jatkuvan tulituksen takia.

Suurin osa palestiinalaisista kansanmurhan uhreista on lapsia ja naisia.

VENEZUELA – Venezuela on todennut useaan otteeseen, että sen liittyminen BRICS-maisen ryhmään lisäisi dynaamisuutta solidaarisuuden periaatteisiin ja arvoihin perustuville muutoksille sekä imperialismin ja uuskolonialismin hylkäämiseen.

Venezuelan Moskovan-suurlähettiläs Jesús Salazar Velásquez ilmoitti, että Venezuela sai kutsun osallistua BRICS-maiden huippukokoukseen Kazanin kaupungissa Venäjällä. Kokous pidetään ensi lokakuussa.

Suurlähettiläs Salazar sanoi: ”Olemme saaneet Venäjän federaatiolta kutsuja osallistua, ei vain Kazanin huippukokoukseen lokakuussa, olemme saaneet kutsuja osallistua kaikkiin toimiin.”

Salazar muistutti maansa pyynnöstä liittyä monenväliseen järjestöön ja sanoi, että tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Venezuela osallistuu BRICS-maiden tapahtumaan.

Kuuba on myös jättänyt esityksensä liittyä BRICS-maiden ryhmään.

BRICS-maiden ryhmä, johon alun perin kuuluivat Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka, laajeni tämän vuoden alusta Saudi-Arabian, Egyptin, Yhdistyneiden arabiemiirikuntien, Etiopian ja Iranin liittymisellä.

BRITANNIA – Keir Starmerin johtama työväenpuolue sai torstaina pidetyissä parlamenttivaaleissa ehdottoman enemmistön 412 paikalla Britannian parlamentin alahuoneeseen. Alahuoneessa on kaikkiaan 650 paikkaa.

Konservatiivipuolue koki historiallisen tappion 121 paikalla.

Starmer nimitettiin perjantaina 5.7. pääministeriksi. Hänen ensimmäinen tehtävänsä on hallituksen muodostaminen.

Työväenpuolueen valtaannousu ei tule muuttamaan Britannian imperialistista ulkopolitiikkaa Yhdysvaltojen ja EU:n rinnalla. Sisäpolitiikassa nähdään pieniä muutoksia, mutta kapitalistien, pankkiirien ja rikkaiden ylivalta jatkuu.

 

Torstai 4.7.2024

PALESTIINA/Gaza – Israelin miehitysarmeijan hyökkäys Gazassa ja alueen piiritys on jatkunut kolme päivää vaille yhdeksän kuukautta. Sinä aikana miehitysarmeija on tappanut 38 011 palestiinalaista. Haavoittuneita palestiinalaisia on nyt 87 445.

Viimeisen 24 tunnin aikana miehitysarmeijan joukot tekivät neljä joukkomurhaa, joiden seurauksena 58 palestiinalaista kuoli ja 179 haavoittui.

Uhrien määrän kasvusta raportoi torstaina 4.7. Gazan alueen terveysministeriö. Suurin osa uhreista on naisia ja lapsia.

Noin 10 000 ihmistä on kateissa ja tuhansia uhreja on loukussa raunioiden alla tai paikoissa, joihin pelastusryhmät ja ambulanssit eivät pääse miehitysarmeijan jatkuvan tulituksen takia.

YHDYSVALLAT – Ainakin 12 virkamiestä Yhdysvaltojen presidentin Joe Biden hallinnosta on eronnut Israelin miehitysarmeijan tekemän Gazan kansanmurhan alkamisen jälkeen 7. lokakuuta, koska virkamiehet ovat olleet eri mieltä presidentti Bidenin sotapolitiikasta.

Tiistaina 2.7. julkaistussa yhteisessä lausunnossa virkamiehet sanovat eronsa syyksi Yhdysvaltojen osallistumisen Israelin tekemään kansanmurhaan.

Lausunnossa sanotaan: ”Yhdysvaltojen peittely Israelin rikoksista ja jatkuva aseiden lähettäminen maan hallinnolle tekee siitä osallisen palestiinalaisten tappamiseen ja nälänhätään Gazassa.”

UNKARI/VENÄJÄ – EU:n puheenjohtajamaan Unkarin pääministeri Viktor Orban tapaa perjantaina 5.7. Moskovassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Unkari sai EU:n puheenjohtajuuden puoleksi vuodeksi maanantaina 1.7. Jo seuraavana päivänä tiistaina pääministeri Orban tapasi Kiovassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

Orban pyrkii välittämään Ukrainan ja Venäjän välisiä rauhanneuvotteluja, vaikka EU ja Unkari vastustavat kiivaasti neuvotteluja.

Venäjän presidentinhallinnon tiedottaja Dmitri Peskov ei kiistänyt tai vahvistanut medialle tietoja, joiden mukaan Orban vierailisi Moskovassa.

Presidentti Putin tapasi torstaina 4.7. Astanassa Kazakstanissa kymmenen SCO-maan johtajat, sekä Turkin presidentin Erdoganin ja YK:n pääsihteeri Guterresin.

Näyttää siltä, että länsimaiden vastustuksesta huolimatta Ukrainan sodan rauhanneuvottelujen mahdollisuudesta käydään diplomaattitasolla keskusteluja.

Keskiviikko 3.7.2024

PALESTIINA/Gaza – Gazan terveysviranomaiset vahvistivat keskiviikkona 3.7., että palestiinalaisten tapettujen määrä Gazassa Israelin miehitysarmeijan hyökkäyksessä 7. lokakuuta jälkeen on 37 953, ja että 87 262 palestiinalaista on haavoittunut. Suurin osa uhreista on naisia ja lapsia.

Miehitysarmeijan joukot tekivät viimeisen 24 tunnin aikana Gazan alueella kolme uutta joukkomurhaa perheitä vastaan, mikä johti ainakin 28 palestiinalaisen kuolemaan ja 125 muun haavoittumiseen, alueen terveysviranomaiset kertoivat.

Palestiinan terveysministeriö sanoi keskiviikkona päivittäisessä raportissaan, että ambulanssi- ja pelastusryhmät eivät vieläkään pysty tavoittamaan tuhansia uhreja ja ruumiita, jotka ovat loukussa sodan runteleman alueen raunioiden alla tai teillä, koska Israelin miehitysjoukot estävät edelleen ambulanssi- ja väestönsuojeluryhmien liikkumisen.

Israelin hyökkäys ei ole ollut julma vain Gazan alueella, vaan myös miehitetyillä Länsirannan alueilla.

YK/PALESTIINA/Länsiranta – YK ja siirtokuntien vastainen Peace Now tuomitsivat keskiviikkona 3.7. sen, että Israelin sionistihallinto hyväksyi yli kolmeen vuosikymmeneen suurimman maan takavarikoinnin Ramallahissa miehitetyllä Länsirannalla.

Sionistihallinto on luokitellut alueet Ramallahista luoteeseen ”Israelin valtion maiksi”, joten palestiinalaiset eivät voi omistaa niitä ja niitä voidaan vuokrata vain israelilaisille.

YK sanoi, että se on yrittänyt vuosia lopettaa Israelin miehittämien alueiden laittoman kolonisaation, ja varoitti, että tällaiset toimet vaikeuttavat mahdollisuuksia ratkaista käynnissä oleva konflikti.

Takavarikko kattaa 12,7 neliökilometriä Jordanin laaksossa. Jo helmikuussa sionistihallinto valtasi 2,6 ja maaliskuussa 8 neliökilometriä.

Israelin valtiovarainministeri Bezalel Smotrich sanoi maan takavarikoinnista, että ”kehitimme kolonialismia ja estimme uhan Palestiinan valtion perustamisesta”.

KIINA/SYYRIA – Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Mao Ning kehotti keskiviikkona 3.7. jälleen Yhdysvaltoja lopettamaan Syyrian kansallisten resurssien ryöstämisen.

Kiinan pääkaupungissa Pekingissä pidetyssä lehdistötilaisuudessa tiedottaja Mao vaati Yhdysvaltoja kunnioittamaan Syyrian suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta sekä vetämään pois siellä olevat aseelliset joukkonsa.

Mao vaati myös Yhdysvaltoja ryhtymään konkreettisiin toimiin Syyrian kansalle aiheutuneiden vahinkojen korvaamiseksi. Hän sanoi, että ”tapahtumat ovat osoittaneet, että Yhdysvallat suunnittelee resurssien lisäryöstämistä terrorismin torjunnan verukkeella”.

Vehnän lisäksi Yhdysvallat on ryöstänyt vuosien ajan Syyrian energiavaroja ja miehittänyt alueita, joilla sijaitsevat Syyrian suurimmat öljyvarat. Tämä on aiheuttanut pulaa ja pakottanut presidentti Bashar al-Assadin hallituksen rajoittamaan polttoainepulan vuoksi tuotanto- ja muuta toimintaa.

 

Tiistai 2.7.2024

PALESTIINA/Gaza – Israelin miehitysarmeijan lähes yhdeksän kuukautta jatkuneessa hyökkäyksessä ja piirityksessä Gazan alueella on tapettu 37 925 ja haavoittunut 87 141 palestiinalaista.

Valtavasta uhrimäärästä raportoi lausunnossaan tiistaina 7.2. Gazan alueen terveysministeriö. Suurin osa kaikista uhreista on naisia ja lapsia.

Miehitysarmeijan joukot tekivät viimeisen 24 tunnin aikana Gazan alueella perheitä vastaan kolme joukkomurhaa, mikä johti palestiinalaisten lääketieteellisten lähteiden mukaan ainakin 25 palestiinalaisen dokumentoituun kuolemaan ja 81 haavoittumiseen.

Tuhansia uhreja on edelleen kateissa hautautuneina raunioiden alle ja pitkin teitä. Israelin miehitysjoukot estävät edelleen ambulanssi- ja väestönsuojeluryhmien liikkumisen.

BOLIVIA – Sadat Bolivian sotilaat kokoontuivat keskiviikkona 26.6. pääkaupunki La Pazissa Murillon aukiolle ja tunkeutuivat väkisin presidentinpalatsiin. Vallankaappausyritys kesti vain noin viisi tuntia väestön vastustuksen ja demokratian voimakkaan puolustamisen takia.

Arabimaissa on Palestiinan puolesta järjestetty valtavia mielenosoituksia. Jemenissä miljoonat ihmiset ovat vaatineet vapautta Palestiinalle ja tulitaukos Gazaan.

YK – YK:n Lähi-idässä olevien palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA sanoi tiistaina 2.7. odottavansa, että 250 000 palestiinalaista joutuu pakenemaan etelä-Gazassa Khan Younisin kaupungista, vaikka Gazassa ei ole yhtään turvallista paikkaa.

Vain viikkoja sen jälkeen, kun ihmiset pakotettiin palaamaan tuhoutuneen Khan Younisin alueelle, Israelin sionistiviranomaiset ovat antaneet alueelle uusia evakuointimääräyksiä.

YK:n Gazan humanitaarisen avun koordinaattori Sigrid Kaag puolestaan kertoi YK:n turvallisuusneuvostolle, että pakenemaan joutuneiden palestiinalaisten määrä Gazan kaistalla on noussut 1,9 miljoonaan.

”Gazan palestiinalaiset siviilit ovat syöksyneet kärsimyksen kuiluun. Heidän perhe-elämänsä on pirstaleina, heidän elämänsä on muuttunut radikaalisti. Sota ei ole vain luonut syvimpiä humanitaarisia kriisejä, vaan se on päästänyt valloilleen inhimillisen kurjuuden pyörteen”, koordinaattori Kaag sanoi.

UNKARI/UKRAINA/Kiova – Unkarin pääministeri Viktor Orbán pyysi tiistaina 2.7. Kiovassa Ukrainan presidenttiä Volodymir Zelenskyitä harkitsemaan rauhanneuvottelujen ”nopeuttamiseksi” tulitaukoneuvotteluja Venäjän kanssa.

”Kannatamme vahvasti rauhaa. Haluaisin heidän Ukrainassa ymmärtävän, että minun tehtäväni on ymmärtää, miten he näkevät mahdollisuuksia rauhaan”, pääministeri Orbán sanoi.

Orbán asetti ”rauhan Venäjän ja Ukrainan välille” tärkeimmäksi tavoitteeksi seuraavien kuuden kuukauden aikana Unkarin puheenjohtajakaudella EU:ssa.

Ukrainan pääkaupungissa oli 9. toukokuuta kielletty fasismista ja natsi-Saksasta saavutetun Voitonpäivän juhliminen. Rohkeat fasismin vastustajat kukittivat silti ikuisen tulen muistomerkin.

Maanantai 1.7.2024

SUOMI – Eduskunta hyväksyi maanantaina 1.7. nopeutetussa käsittelyssä Suomen ja Yhdysvaltojen välisen niin sanotun DCA-sopimuksen, joka tuo Suomeen Yhdysvaltojen tukikohtia, asevarastoja ja sotilaita.

Sopimuksella Suomi liittyy Yhdysvaltojen hyökkäävään imperialistiseen ulkopolitiikkaan, valtioiden horjuttamiseen ja maailmanlaajuiseen tukikohtaverkostoon.

Eduskunnan päätös oli muodollisesti yksimielinen. Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula esitti kuitenkin sopimuksen hylkäämistä, mutta Kontulan ehdotus raukesi, sillä sitä ei kannatettu.

Kontulaa lukuun ottamatta vasemmistoliiton kansanedustajat ovat siirtyneet militaristien joukkoon, ja pettäneet kannattajansa ja rauhanliikkeen.

DCA-sopimus antaa Suomessa Yhdysvaltojen asevoimien käyttöön 15 tukikohta-aluetta, luvan varastoida aseita ja ammuksia sekä mahdollistaa jenkkisotilaiden vapaan liikkumisen maassamme.

Sotilasliitto Natoon liittyminen, DCA sopimus ja monet muut sotilaalliset sopimukset ovat avanneet tien ydinaseiden tuomiselle Suomeen.

Virkaan päästyään uusi armeijan komentaja Sánchez määräsi univormupukuiset upseerit palaamaan kasarmeihinsa, ja niin myös tapahtui.

PALESTIINA/Gaza – Israelin miehitysarmeija on tappanut vajaassa yhdeksässä kuukaudessa 37 900 palestiinalaista ja haavoittanut 87 060, joista suurin osa on naisia ja lapsia. Uusimmat uhriluvut raportoi maanantaina 1.7. Gazan alueen terveysministeriö.

Terveysministeriö ilmoitti, että kuolonuhrien määrä ei sisällä raunioiden alla olevia noin 13 000 ruumista. Pelastustyön tekevät ambulansseille ja pelastusryhmille mahdottomaksi miehitysarmeijan jatkuvat hyökkäykset ja pommitukset.

Gazan lehdistötoimisto ilmoitti, että kuolleiden määrästä 15 882 on lapsia; 10 538 naista; 500 lääkintähenkilöstöön kuuluvaa; 152 toimittajaa ja 33 nälkään kuollutta.

Lehdistötoimiston mukaan Israelin miehitysarmeija on pudottanut viime lokakuun jälkeen Gazaan noin 79 000 tonnia räjähteitä.

VENEZUELA – Venezuelan hallitus torjui maanantaina 1.7. Argentiinan äärioikeistolaisen presidentin Javier Milein ”inhottavaksi kuvailemansa lausunnon”, jossa kyseenalaistettiin, että Bolivian viime viikon tapahtumat olivat osa epäonnistunutta vallankaappausyritystä.

Argentiinan ”presidentin kanslian” tiedotteessa kerrottiin sunnuntaina, mitä maa kutsuu ”Bolivian viime keskiviikon vallankaappauksen tuomitsemista vääräksi toimenpiteeksi”.

Vastauksena Venezuela syytti lausunnossaan presidentti Milein ruokkivan ”Latinalaisen Amerikan oikeiston luomaa kertomusta, joka yrittää pestä rikollisten kasvot, jotka yrittivät kaataa Bolivian laillisen presidentin Luis Arcen”.

Venezuelassa kuvataan Mileistä ”uusnatsityylin pimeäksi hahmoksi”, ja että häntä ”käytetään makaaberien etujen pelinappulana niiden taholta, jotka yrittävät pakottaa fasismin poliittiseksi suuntaukseksi Latinalaisessa Amerikassa.

Sunnuntai 30.6.2024

PALESTIINA/Gaza – Lähes yhdeksän kuukautta jatkuneessa Israelin miehitysarmeijan hyökkäyksessä ja piirityksessä on sionistinen miehittäjä tappanut Gazan alueella 37 877 ja haavoittanut 86 969 palestiinalaista.

Valtavasta 124 846 uhrimäärästä suurin osa on naisia ja lapsia. Uhreista kertoi sunnuntaina 30.6. Gazan terveysministeriö.

Terveysministeriö varoitti myös sunnuntaina, että lääkintäpalvelut joudutaan polttoainepulan vuoksi keskeyttämään seuraavien 48 tunnin aikana.

”Kehotamme kaikkia asiaankuuluvia kansainvälisiä ja humanitaarisia instituutioita puuttumaan asiaan nopeasti tarvittavan polttoaineen tuomiseksi huoltoon tarvittavien sähkögeneraattoreiden ja varaosien lisäksi”, ministeriö lisäsi.

YK – Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Tedros Ghebreyesus on varoittanut useaan otteeseen nälänhädän vaarasta Gazan alueella Israelin miehitysarmeijan tekemän kansanmurhan oloissa.

Pääjohtaja Ghebreyesusin mukaan ”joka viides gazalainen kärsii äärimmäisestä ruokapulasta. Lähes kaikki alueen ihmiset kohtaavat suurta akuuttia ruokaturvattomuutta.”

Myös YK:n tasa-arvotoimisto ilmoitti, että ainakin 557 000 naista Gazan kaistalla kärsii tällä hetkellä vakavasta ruoan puutteesta.

ISRAEL – Israelin poliisi on tukahduttanut lauantaina 29.6. pääkaupunki Tel Avivissa järjestetyt massiiviset mielenosoitukset, joissa vaadittiin pääministeri Benjamin Netanjahun eroa.

Kymmenet tuhannet israelilaiset marssivat Tel Avivin kaduilla ilmaisten tyytymättömyytensä Netanjahun hallitukseen ja vaatien sopimusta, joka mahdollistaisi panttivankien vapauttamisen.

Mielenosoitus järjestettiin myös lähellä Netanjahun asuinpaikkaa Jerusalemissa.

Tel Avivin mielenosoitukset johtivat yhteenottoihin poliisivoimien kanssa. Poliisi hyökkäsi myös Jerusalemissa pääministeri Netanjahun vastaisia mielenosoituksia vastaan.

Israelin parlamentin Knessetin kommunistikansanedustajat Ofer Kasif ja Aida Touma-Suleiman osoittivat mieltään Israelin sionistihallinnon sotapolitiikkaa vastaan.

Lauantai 29.6.2024

PALESTIINA/Gaza – Gazan terveysviranomaiset vahvistivat lauantaina 29.6., että Israelin miehitysarmeijan hyökkäyksessä viime vuoden 7. lokakuuta jälkeen tapettujen palestiinalaisten määrä on noussut 37 834:ään, ja haavoittuneiden määrä 86 858:aan.

Suurin osa miehitysarmeijan hyökkäyksien ja pommituksien uhreista on naisia ja lapsia.

Miehitysarmeijan joukot tekivät viimeisten 24 tunnin aikana Gazan kaistalla perheitä vastaan kolme suurta joukkomurhaa. Niissä tapettiin 40 ja haavoitettiin 224 palestiinalaista. Joukkomurhista kertoivat kaistan terveysviranomaiset.

Samaan aikaan ambulanssit ja pelastusryhmät eivät vieläkään pysty tavoittamaan monia uhreja ja ruumiita, jotka ovat loukussa raunioiden alla tai pitkin sodan runteleman Gazan teitä.

Syynä vaikeaan tilanteeseen on, että Israelin miehitysjoukot estävät edelleen ambulanssien ja pelastusryhmien liikkumisen.

VENÄJÄ – Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova sanoi lauantaina 29.6., että vaikka EU:n pakotteet haittaavat maata, se jatkaa tuotteiden toimittamista maailmanmarkkinoille energian, lannoitteiden ja elintarvikkeiden lisäksi.

”Venäjä, huolimatta EU:n asettamista esteistä, jatkaa ponnistelujaan toimittaa maailmanmarkkinoille kysyttyjä tuotteita, mukaan lukien energiavarat, lannoitteet ja elintarvikkeet”, tiedottaja Zakharova painotti.

”Se, mitä EU tekee vahingoittaakseen Venäjää, vahingoittaa yhtä lailla kolmansia maita, horjuttaa globaaleja hyödykemarkkinoita”, Zakharova lisäsi.

Edellä esitetty osoittaa, että EU:n yksipuolisissa pakotteissa on kyse siirtomaakäyttäytymisestä.

Kun päivää aiemmin erotetun armeijan komentajan kenraali Juan José Zúñigan johtamat joukot tulivat Palacio Quemadoon, presidentti Luis Arce tuli tapaamaan kenraalia Zúñigaa ja määräsi univormupukuisten upseerien demobilisoinnin, mutta tottelematon kenraali kieltäytyi.

Zúñigan kieltäytymisen jälkeen presidentti Arce päätti Bolivian asevoimien johdon muutoksista, ja nimitti José Sánchezin armeijan komentajaksi, Gerardo Zabalan ilmavoimien johtajaksi ja Renán Guardian laivaston päälliköksi.