Kuntien tilintarkastukset eivät vakuuta

Kuntakonsernien rahavirrat, kaavoitusvalta ja hankinnat sekä toimintojen läpinäkymättömyys ovat kasvualusta korruptiolle, sillä päätöksiä tekevien piiri on suppea. Siteet politiikan, yritystoiminnan, ystävien ja sukulaisten kesken ovat läheiset.

Rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessori Pekka Viljanen toteaa rakenteellisesta korruptiosta (Suomen Kuvalehti 7.9.2018): ”Vahva kunnallinen itsehallinto, verotusoikeus, puutteellinen tilintarkastus, puolueiden kunnallisjärjestöjen vaalirahoituksen valvonnan puute ja kuntapäättäjien henkilökohtaisen vastuun puute luovat korruptiolle oivalliset edellytykset.”

Timo J. Tuikan kirjoituksessa (KSML 9.9.2018) todetaan: ”Pienemmissä kunnissa epäterveet tilanteet ovat arkipäivää. (..) korruptiota ei tunnisteta korruptioksi. Hyvä veli -järjestelmät ja maan tavat elävät syvällä kansanvallan ikiroudassa. (Jussi Lähde)”

Kuntien hallinto perustuu kunnan asukkaiden itsehallintoon, ja kuntien vallankäytön tulee perustua lakiin. Tässä asetelmassa on ongelma: kuntien päätösten laillisuutta ei valvota valtioneuvoston tapaan, vaan kunnat valvovat itse itseään poliittisesti valituin elimin.

Yrjö Saraste

Helsinki

Työkansan Sanomat 14/2020

Kuntien tilintarkastukset eivät vakuuta
Merkitty:    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.