Vanhemmat puoluetoverit muistavat vielä Yrjö Raution, joka toimi aikanaan Kansan Uutisten päätoimittajana. Rautio oli myös aktiivinen kommunistisen puolueen ja kansandemokraattisen liikkeen hajottaja, monen muun myöhemmin takkinsa kääntäneen ohella.

Näitä myyriä toki oli kd-liikkeessä enemmänkin kuin yksi. Palataan nimiin paremmalla ajalla.

Entinen päätoimittaja Yrjö Rautio kirjoittaa nykyisin kolumneja. Yksi niiden maksajista on Erkkojen Helsingin Sanomat. Uusimman kolumnin nimi on ”Maanpuolustus on myös vasemmiston asia”. Nimestä tulee helposti mieleen 1930-luvun loppuvuodet ja sosialidemokraattisen puolueen vetoomus työväestölle liittyä natsihenkisiin suojeluskuntiin.

Rautio muistelee isänsä olleen vakaumuksellinen sosialidemokraatti, joka lähti vapaaehtoisena sotaan, eikä jälkikäteenkään katunut sotimistaan. Tuosta ehkä innostuneena Rautio ei voinut ajatellakaan siviilipalvelua. Päinvastoin. Hänestä koulutettiin reservin upseeri. Ja poikakin on kuulemma seurannut isänsä jälkiä.

Yrjö Rautio oli Kansan Uutisten päätoimittaja kun Esko Ahon porvarihallitus vuonna 1992 päätti Hornet-hävittäjien ostamisesta. Hän kehuskelee kolumnissaan kiitelleensä silloin keskellä lamaa tehtyä hirmuhankintaa. Perusteluna oli ”köyhän ei kannata halpaa ja huonoa ostaa”.

Nyt kun kenraalit ja Marinin hallitus ovat taas asialla, tekemässä vieläkin hirmuisempaa hävittäjähankintaa, Rautio kiittelee sitäkin ja hoputtaa ”punavihreää” hallitusta nopeasti päättämään kymmenien miljardien aseostoista. Koronaepidemia, talouden lama ja joukkotyöttömyys ei saisi olla esteenä. Niin huonosti ei voi mennä, että sotaan eivät rahat riittäisi?

Yrjö Raution muistelut ja isänmaallinen paatos johtuvat julkisuutta saaneesta vetoomuksesta, missä kaksisataa suomalaista tutkijaa, taiteilijaa ja kansalaisaktivistia vaatii hävittäjähankinnoille aikalisää ja uutta harkintaa.

Rautio on suorastaan vihainen vetoomuksen allekirjoittajille ja uhoaa: ”joukossa myös ihmisiä, jotka ovat aina ennenkin olleet kaikessa väärässä – esimerkiksi ikiaikaisia stalinisteja.” Voiko tuon selvemmin sanoa. Sotavalmistelut on hyväksyttävä ja rauhaa puolustavat  pitäkööt suunsa kiinni.

Mutta ei vaieta. Marinin hallituksen kimppuun on iskettävä kaikin voimin ja estettävä viimeistään vuodelle 2023 suunnitellut  hävittäjä- ja ohjusostot.

Eduskunnan ja hallituksen vasemmistopuolueiden on palattava työväenliikkeen perinteisiin arvoihin Tärkeimpänä niihin kuuluu sodan vastustaminen ja rauhan puolustaminen.

Rauno Lintunen

Työkansan Sanomat 14/2020

Pakina: Myyrä muistelee Hesarissa
Merkitty:        

Hakutulokset “Pakina: Myyrä muistelee Hesarissa

 • 27.12.2020 03:29:sta
  Permalink

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Siinä tulee hyvin esiin Raution käsitys että me stalinistit olemme kaikkein uskollisimpia rauhan puolesta toimijoita.
  Olen samaa mieltä että hävittäjähankintoja vastaan tulee tehdä kaikki mahdollinen ja mahdoton, nimenomaan väestötasolla niin että hankintoja vastustava väestö vaati hankintojen perumista ja hallitus saa sitten taipua siihen.
  Mutta ei pidä uskoa että Eduskunnalla ja Hallituksella on paljonkaan valtaa Suomessa. Valtiollinen valta Suomessa on vuodesta 1918 lähtien kuulunut angloamerikkalaisen pääoman omistajien eliitin valtiokoneistolle, etenkin sen yhdysvaltalaisille laitoksille ja sen hallitsemille medialle, oikeuslaitokselle ja armeijoille. Kaikkialla maailmassa toimimme sen puolesta että valtiollinen valta siirtyisi kansalle, koko maailmassa. Sen toteuttamiseksi tarvitaan suunnaton määrä työtä erilaisissa edustuksellisissa laitoksissa, oppilaitoksissa, tiedotusvälineissä. Taipaleen alussa lähtökohta on turhauttava mutta vuosien ja vuosisatojen saatossa se onnistuu.
  Siksi nykyisen hallituksen parjaaminen ei palvele tätä asiaa vaan sataa perusuomalaisten laariin.
  Esimerkiksi hävittäjähankintojen ja eläkeputken lakkauttamisen torjumiseksi on lukemattomia keinoja, eikä niistä yksikään edellyttää nykyisen hallituksen mustamaalaamista.

  Mikko Aalto

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.