EU:n parlamentti on hyväksynyt kolmen jäsenensä koskemattomuuden kumoamisen ja syytesuojan poiston. Tämä tapahtui helmikuussa parlamentin salaisessa äänestyksessä, jossa 400 äänesti poiston puolesta, 248 vastaan ja 45 oli poissa.

Espanja on antanut kolmelle EU-parlamentaarikolle – Carles Puigdemont, Toni Comín ja Clara Ponsatí – pidätysmääräykset. Niiden perusteena ovat heidän osuutensa ​​Katalonian itsenäisyyttä koskevan kansanäänestyksen järjestämisessä vuonna 2017. Espanjassa tuomioistuin totesi kansanäänestyksen laittomaksi.

Vuonna 2019 Espanja tuomitsi yhdeksän muuta Katalonian johtajaa 9 ja13 vuoden vankeuteen heidän roolistaan ​​itsenäisyysäänestyksessä. Se jätti maan viime vuosikymmenien syvimpään poliittiseen kriisiin.

Kaikki kolme parlamentin jäsentä torjuvat heitä vastaan ​​esitetyt syytteet, joita Puigdemont kuvaili ”selväksi poliittisen vainon tapaukseksi”. Hän sanoi haastattelussaan (EuroNews 24.2.21), että ”valtiot ja kaksi tai kolme isoa puoluetta ovat siepanneet EU:n, eikä se ole yhteydessä ihmisten tahtoon”.

Sekä Puigdemont että Comín ovat olleet vuoden 2017 kansanäänestyksen jälkeen maanpaossa Belgiassa. Heistä tuli kesäkuussa 2019 EU:n parlamentin jäseniä. Ponsatí, entinen Katalonian opetusministeri, on ollut parlamentin jäsen tammikuusta 2020 lähtien.

Noin 90% Katalonian äänestäjistä kannatti 1. lokakuuta 2017 järjestetyssä kansanäänestyksessä itsenäisyyttä. Espanjan kansallinen poliisi yritti tuolloin estää ihmisiä äänestämästä.

Katalonian parlamentti julisti 27. lokakuuta alueen itsenäiseksi. Tämän jälkeen Espanjan hallitus erotti Katalonian johtajat, hajotti parlamentin ja määräsi itse kaksi kuukautta myöhemmin uudet  alueelliset vaalit.

Työkansan Sanomat 4/2021

EU-parlamentti hyväksyi poliittisen vainon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.