Suuren omaisuuden perijöillä, huippujohtajilla ja menestyksekkäimmillä yrittäjillä on yksi yhteinen nimittäjä: kymmenien, satojen tai jopa tuhansien miljoonien omaisuus. Kermalla kuorrutetun mansikkakakun huipulla elää väestön suurituloisin promille. Taloudellisen vallan huipun muodostavat seitsemän miljardööriä.

Nämä Klaus Flemingin ihailijat ja perinteen vaalijat vaativat hyvinvointivaltion alasajoa sekä perintöveron poistoa. He maksavat kuningasmielisen puolueen vaalikampanjat, ajatushautomoiden kulut ja viestintätoimistojen laskut. Pukin ahneimpien tonttujen mielissä pyörivät vain veroratkaisut, jotka lisäävät heidän varallisuuttaan.

Huipputuloisten jengi on pohjoismaisen hyvinvointimallin ja yhteisvastuullisuuden kiihkein ja äänekkäin vastustaja. Monet huipputuloiset korostavat toistuvasti, että kansan laiskistuminen on hyvinvointivaltion syy. Kuitenkin yhä useampi sairastuu uusiin kansantauteihin: työuupumukseen, työpaineeseen sekä masennukseen ja muihin työperäisiin sairauksiin.

Suosittua joululaulua, ”En etsi valtaa loistoa, en kaipaa kultaakaan, ma pyydän taivaalta mammonaa…”, esitetään valtamediassa ympäri vuoden. Ylen kultivoitunutta tonttumuoria, Merja Yli-Anttilaa, vokotellaan veisaamaan samaa virttä radikalisoituneiden Elinkeinoelämän Keskusliiton ja Metsäteollisuus ry:n kanssa.

Johtajat, yrittäjät ja perijät ovat kiiltäväkantisen talouslehden sankareita. Lehden joulunumerossa he kertovat juohevia juttuja oikeudenmukaisuudestaan, reiluudestaan sekä epäitsekkyydestään. Se rahvas, joka eli ennen meitä, kuuli saarnastuolista julistettavan, että jumala heruttaa valituilleen maallista mammonaa heidän ahkeruutensa, varallisuutensa, luonteensa jalouden ja aatelisen tai kuninkaallisen syntyperän vuoksi.  

Varakkaimmat ovat vuosikymmenien ajan keskittyneet julkisten palvelujen ja sosiaalisten tulonsiirtojen vastustamiseen. Pienen väestönosan tolkuttoman rikastumisen nopeuttamiseksi huipputuloiset vaativat röyhkeästi yhteiskunnallisia uudistuksia, jotka merkitsevät sosiaalisen eriarvoisuuden lisääntymistä. Selkokielelle käännettynä tämä tarkoittaisi rajuja leikkauksia työttömien, vähävaraisten, vammaisten, pitkäaikaissairaiden, lasten, opiskelijoiden, eläkeläisten ja turvapaikan hakijoiden toimeentuloon, terveyspalvelujen saatavuuteen ja Kelan maksamiin lääkekorvauksiin.

Tontut ahkeroivat Perheyritysten liiton pajassa. Siellä ei aseteta etusijalle yhteisvastuullisuusperiaatetta, vaan ensisijalla on huipputuloisten vaatimus perintöveron poistosta.Pukin ahneimpien tonttujen mielissä pyörivät vain ratkaisut, jotka lisäävät heidän varallisuuttaan. Hyvätuloisten jengi pitää älyttömän korkeaa verotusta ja perintöveroa sukudynastioiden jatkuvan vaurastumisen suurimpana esteenä.

Perheyritysten liiton, Matti Vanhasen ja valtiovarainministeriön tonttujen väsymätön ja uhrautuva uurastus johti huipputuloisten ikimuistoiseen joululahjaan; varallisuusveron lakkauttamiseen vuonna 2006. Apuna ahkeroi myös Antti Kalliomäki. Ne, jotka parhaiten tuntevat nämä yllä mainitut lahjomattomat konkistadorit ja kansan palvelijat, ovat täysin vakuuttuneita siitä, että tositontut eivät lakkia kaipaa, sillä ne tunnistetaan myös valonaroista teoistaan. Sanonta, että niin on, jos siltä näyttää, pitänee paikkansa tässäkin asiassa.

Vuonna 2014 Björn Wahlroos vihjaisi voittaneensa sata miljoonaa muuttaessaan Ruotsiin. Verovälttelijät haluavat pysyä EU:ssa, jossa ihmiset ja rahat voivat vapaasti liikkua sinne, missä verotus on alhaisin. Osa veroja välttelevistä rahamiehistä, kuten hyvin muistamme, muuttivat Portugaliin ja veivät rahansa EU:n alueella oleviin veroparatiiseihin. Onko mahdollista saada tämänkaltainen toiminta loppumaan?

Kyllä on, sanoo poliisijohto tiedotteessaan: ”Tähän saadaan stoppi, kun Helsinki-Vantaalle siirretään salolaisia poliiseja, joiden innovatiivinen kenttätutkimusmenetelmä sai runsaasti valtakunnallista julkisuutta, poliisiviranomaisten tirkisteltyä kadulla kaupunkilaisten alushousuihin taskulampulla.

Lentoasemalla poliisit tutkisivat samalla menetelmällä lähtöselvityksessä jonottavien alushousut. Näin estetään seteleiden salakuljetus veroparatiiseihin – ainakin alushousuissa, todetaan poliisin antamassa tiedotteessa.

Suomen rikkaimman miehen Antti Herlinin henkilökohtainen veroprosentti pyöri 2000-luvun alussa 35 ja 47 prosentin välillä. Vuonna 2015 Herlin maksoi tiettyjen verojärjestelyjen jälkeen 160 miljoonan euron osinkotuloistaan veroa vain 4,7 prosenttia.

Varallisuusveron poistamisen jälkeen aiemmat tarkat tiedot varakkaimpien omaisuudesta muuttuivat ylimalkaisiksi arvioiksi, sillä olennaisia tietoja kotimaisista ja ulkomaisista omistuksista jäi tilastoinnin ulkopuolelle. Siitä lähtien enentyvän salailun ja karsittujen verotietojen tiellä on edetty ripeästi ja määrätietoisesti.

Kun kaikki yllä mainitut seikat otetaan huomioon, ei liene mikään yllätys, että toisten sopassa lisääntyy sattumat, ja toisten sopassa vesi.

Kaapo Saraste

Työkansan Sanomat 14/2020

Kaapo Saraste: Pukin ahkerimmat tontut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.