Pääoman diktatuurin todelliset kasvot

Ranskassa puhkesi loppuvuodesta 2020 suuria mielenosoituksia ja kansalaisten joukkoprotesteja. Syynä oli ”yleistä turvallisuutta” koskevan lakiehdotuksen esittäminen ja äänestys Ranskan parlamentissa otsikolla ”Demokratian periaatteiden vahvistaminen”. Maan poliisivoimat käyttivät raakaa väkivaltaa vastalauseiden tukahduttamiseksi.

Katsaus lakiehdotuksen perusominaisuuksiin paljastaa monella tavalla sen todellisen tavoitteen: toisaalta vahvistaa valtion tukahduttamiskoneistoa ja sen käyttöä, toisaalta rajoittaa kansalaisten vapauksia ja oikeuksia sekä ammattiliittojen ja poliittisen toiminnan mahdollisuuksia.

Tämä lakiehdotus on jatkoa Ranskan hallituksen aikaisemmille taantumuksellisille lakisäädöksille. Niitä ovat esimerkiksi joidenkin ”erityisvaltuuksien” säilyttäminen muissakin kuin hätätilanteissa, kuten mahdollisuus suorittaa ennaltaehkäiseviä tarkastuksia huoneistoissa, rajoittaa epäiltyinä pidettyjen ihmisten liikkumisvapautta jne.

Tämän lain 22 artiklassa viitataan ilmasta käsin suoritettavaan kameravalvontaan julkisten paikkojen valvomiseksi, jotta voidaan ”varmistaa kokousten turvallinen pitäminen julkisilla paikoilla, joissa on olemassa vakavan yleisen järjestyksen häiriön vaara”.

Lisäksi lain 24 artiklan mukaan virkatehtävissä olevien poliisien kuvien lähettäminen on kielletty  vankeusrangaistuksen ja tuhansien eurojen sakon uhalla. Todellisuudessa se kuitenkin asettaa tukahduttavia rajoituksia lehdistölle ja estää mahdollisuutta paljastaa poliisin väkivalta valokuvaraportoinnin avulla.

Poliisiväkivalta on yleistä Ranskassa

Lukuisat analyysit ja artikkelit paljastavat, että uuden lakiehdotuksen tarkoituksena on estää kansaa  osallistumasta mielenosoituksiin ja lisätä poliisin oikeutta käyttää heihin fyysistä väkivaltaa, käyttää  muoviluoteja, kyynelkaasua, valokranaatteja.

Monet luvut viittaavat siihen, että kahden viime vuoden aikana Ranskassa on sattunut jopa 3 mielenosoittajien kuolemaa, 6000 on loukkaantunut ja 318 saanut vakavan pään vamman. Myös psykologinen pelottelu kuuluu poliisiväkivaltaan. Tästä esimerkkinä tapaus, kun poliisivoimat pidättivät neljä kymmenvuotista poikaa ”terrorismin varjolla”.

Monissa muissakin Euroopan maissa paljastuu räikeällä tavalla, miten  valtion tukahduttamistoimet liittyvät  erottamattomasti iskuun työntekijöiden oikeuksia vastaan. Lausunnossaan pääministeri Macron, toinen EU:n poliittisista suurista johtajista Saksan liittokansleri Merkelin ohella, sanoi kyynisesti: ”ei saa puhua sorrosta tai poliisin väkivallasta, näitä sanoja ei voida hyväksyä oikeusvaltiossa”.

EU: n komissio ​​on  todennut puolestaan tekopyhästi: ”se pitää tärkeänä, että toimittajat voivat harjoittaa ammattiaan vapaasti. Teemme yhteistyötä jäsenvaltioiden kanssa”. Samanaikaisesti ”yleisen turvallisuuden suojeleminen” on perustelu joukolle lakeja, jotka rajoittavat oikeuksia ja vapauksia EU-maissa.

Sorto ja tukahduttamistoimet eivät ole politiikkojen ja ministerien erillinen idea tai ajatus. Ne ovat osa pääoman diktatuuria kaikissa EU-maissa ja niin liberaaleissa kuin sosialidemokraattisissa hallituksissa.

CGT-ammattiliitot taistelurintamassa

Myös Ranskan CGT-ammattiliitot järjestivät  5. joulukuuta laajan mielenosoituksen  ”yleistä turvallisuutta” koskevaa lakiesitystä ja poliisin tukahduttamistoimia  vastaan.

CGT-ammattiliittojen rinnalla mielenosoituksessa olivat maassa asuvat Kreikan kommunistit yhdessä Ranskan kommunistisen vallankumouksellisen puolueen (PCRF) vastaavien joukkojen kanssa. Heidän viestinsä kehotti  työntekijöitä olemaan jatkossa valmistautuneita ja päättäväisiä  taisteluun oikeuksiensa puolesta.

Noihin oikeuksiin kuuluvat oikeus ​​elämään, terveyteen ja työhön. Barbaarinen  kapitalistinen  järjestelmä on tappava vihollinen, joka ei voi sovittaa voittojensa tavoittelua nykypäivän tarpeidemme kanssa – ei  kriisissä eikä sen jälkeisessä ”toipumisessa”. Sosialismi on ainoa oikea-aikainen ja realistinen ratkaisu.

Vaikka Ranskan hallitus aikoo tehdä varsinaiseen lakiin ”tarkastuksia”, sen periaatteet eivät muutu. Porvarivaltiolla on tarve suojata itseään tietäen, että kapitalistisen kriisin syvetessä työtätekevät ja kurjistumiskohteena olevat kansankerrokset tulevat reagoimaan ja nousemaan vastarintaan. Kapitalistien  todellinen vihollinen on aina ollut järjestäytynyt työväenliike ja sen voima.

Kaisa Laine

Työkansan Sanomat 14/2020

Pääoman diktatuurin todelliset kasvot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.