Ikääntyneen työttömän eläkeputken poistaminen ei ole ainut Marinin hallituksen ajama leikkaus. Nyt myös lesket ovat joutumassa yhtiötukien ja rikkaiden etuoikeuksien maksajaksi. Hallitus on esittämässä jo joulukuussa eduskunnalle leskeneläkkeen keston rajaamista.

Leikkaus koskee vuoden 1975 alun jälkeen syntyneiltä. Leskeneläkettä voisi saada jatkossa enintään kymmenen vuotta tai vähintään siihen saakka, että parin yhteinen nuorin lapsi täyttää 18 vuotta. Esitettyjä muutoksia sovellettaisiin vuodesta 2022 leskiin, jos heidän puolisonsa kuolee lakien tultua voimaan.

Näin hallituksen kaavailema työllisten määrän kasvu saa leskistäkin uutta käyttövoimaa, sillä eläkkeiden roima pudotus ja lopulta nollaus ajaa väistämättä osan eläkkeensaajista alipalkattuihin ja epäsäännöllisiin töihin.

Tilanne ei näytä hyvältä eläkeputkessa olevien ja leskeneläkettä saavien jatkon kannalta.

Hallituksen esityksestä työttömien eläkeputki on keskusjärjestöjen käsittelyssä. Palkansaajien tutkimuslaitos (SAK) ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) ovat jo yksimielisiä eläkeputken poistosta. Vain mihin sillä pyritään on epäselvää.

Leskeneläkkeen keston rajaamisellekaan ei ole näkyvissä sen käsittelyn aikana vastustajia.

Työkansan Sanomat 13/2020

Leskeneläke rajataan kymmeneen vuoteen
Merkitty:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.