Pörssiyhtiö Kojamo rahastaa vuokralaisia ja asumistukea

Valtakunnallinen vuokratalo-osuuskunta VVO perustettiin 1969 yleishyödylliseksi osuuskunnaksi. Perustajina olivat Helsingin asuntokeskuskunta Haka, eri ammattijärjestöt ja osuuskauppaliike. Osuuskunta muutettiin 1997 VVO-Yhtymä osakeyhtiöksi.  Meno oli kovaa ja VVO:n asuntokanta siirrettiin jälleen 2017 uudelle yhtiölle, jonka nimeksi tuli Kojamo.

Kojamo listautui pörssiin kesäkuussa 2018. Ennen listautumista sen suurimmat omistajat olivat eläkevakuutusyhtiöt Ilmarinen ja Varma sekä SAK:hon kuuluva Teollisuusliitto noin 16 prosentin osuudella. Pörssiin menon jälkeen Kojamo on tunnettu suurista osingoistaan. 

Pörssiyhtiö Kojamo rohmusi vuoden 2019 lopussa ennätysvoitot. Loka-joulukuussa yhtiön voitto oli ennen veroja 840 miljoonaa euroa. Koko viime vuoden voitto oli ennen veroja yli 1 000 miljoonaa.  Nettovoitoksi kertyi peräti 800 miljoonaa. Ja osinkojen jakamisessa ei nytkään säästellä.

Entisen VVO:n omistuksesta on nykyään kolmannes ulkomaisilla keinottelijoilla. Suomalaisista tahoista Ilmarisen ja Varman ohella suurimpia omistajia ja osinkopotin jakajia ovat ammattiliitot. Esimerkiksi suurin liitto-omistaja Teollisuusliitto saa Kojamosta osinkotuloja yhteensä lähes 9 miljoonaa euroa, OAJ:n osuus on yli 5 miljoonaa ja JHL:n noin 4,5 miljoonaa.

Ammattiliittojen osuus Kojamon  omistuksesta on 37,2 prosenttia ja osinkopotista noin 31,4 miljoonaa euroa. Omistaja-  ja rahastajaliittoja on 13.

Kojamon omistamissa entisissä VVO-asunnoissa ovat vuokrat nousseet kaikkein eniten. Viime vuoden korotukset olivat peräti 1,23 euroa neliöltä. Pienen 50 neliön kaksion keskivuokra oli 752 euroa kuukaudessa. Vuodessa lisämaksettavaa kertyi 738 euroa.

Pörssiyhtiö Kojamon voitot ja ammattiliittojen osinkotulot kertyvät suurelta osin pienituloisten maksamista vuokrista ja Kelan maksamasta asumistuesta. Yleishyödyllisestä osuuskunnasta ja kohtuullisesta vuokra-asumisesta ei näy enää jälkeäkään.

Työkansan Sanomat 3/2020

Pörssiyhtiö Kojamo rahastaa vuokralaisia ja asumistukea
Merkitty:        

Hakutulokset “Pörssiyhtiö Kojamo rahastaa vuokralaisia ja asumistukea

 • 9.3.2020 21:28:sta
  Permalink

  Matalaotsaista populismia KTP:n yhtyä porvarimedian räkytykseen VVO:n taloista ja sen asukkaista. Tämä kaikki solvaus puolueen uudessa lehdessä ja vielä etusivulla. On samaa mustamaalaamista kuin porvarimedialla, etenkin lööppimedialla, joilla ongelma tässä asiassa on mahdollisen AY-liikkeen saama osuus VVO:n voitosta.

  Vuokralaisten ongelmat ovat ihan jossain muualla kuin VVO:lla. Asumistuen, sen saannin ja sen suuruuden mahdolliset ongelmat ovat aivan jossain muualla kuin VVO:lla.

  Kommunistinen Työväenpuolue ei ole koskaan kuullut yksityisistä vuokra-asuntomarkkinoista? Selvästikään ei ja puolueen johtohahmot, kuten yökansan Sanomien toimittajat muuan hyvinvoivan Suomen kanssa asuu omistusasunnoissa. Siitä tämä katkera kateellisuus vuokralla asuvia kohtaan.

  Syvästi pettynyt tähän KTP:n populismiin tämän kannanoton jälkeen.

  Suosittelen joskus, edes joskus, kysymään KTP:n kuten muunkin median myös asukkaiden mielipidettä VVO:lla asumiseen ja sen asioiden suhteen.

  Itse olen asunut VVO:lla pian viisi (5) vuotta, sitä ennen yrittäen asua kaupungin vuokra-asunnossa. Ero oli mykistävä.

  Summasumarum: eihän VVO:n asuntoihin ole pakko mennä vuokralle. Yksityiset osaavat nämä ja vuokrilla ja niiden myötä asumistukien kanssa keinottelut paljon, paljon paremmin.

  Suosittelen KTP:tä ja sen lehteä jalkautumaan tavallisten köyhien vuokra-asujien pariin.

  JT

  Vastaa
  • 10.3.2020 22:45:sta
   Permalink

   Kiitos kommentistasi,

   Kirjoittamassani Kojamo-artikkelissa ei syyllistetty millään lailla vanhan VVO:n vuokralaisia. Päinvastoin. Siinä ollaan vuokralaisten asialla. Kirjoituksessa ei puututtu myöskään ammattiliittojen verotukseen.

   Kirjoituksessa paljastettiin VVO:n muuttaminen osuuskunnasta pörssiyhtiöksi. Kuten tiedät osuuskunta toimi VVO:n tapauksessa yleishyödyllisenä yhteenliittymänä. Sitä ei verotettu ja voitot siirrettiin rakennus- ja korjausrahastoihin.

   Pörssiyhtiö Kojamo toimii yhtiölain puitteissa. Sen mukaan tarkoituksena on voiton tuottaminen omistajille. Voittoa verotetaan yhteisöverotuksen 20 prosentin verokannalla. Suurin osa lopusta voitosta jaetaan osinkoina omistajille.

   Nyt kun Kojamon omistuksesta noin 35 prosenttia on siirtynyt ulkomaisten sijoittajien käsiin, vastaavat verotulot jäävät valtiolta ja kunnilta saamatta.

   Kirjoituksesta käy ilmi muutakin Kojamon omistuksesta. VVO:n ajoilta suurille ammattiliitoille on siirtynyt “perintönä” merkittävä osuus. Kojamon hallituksessa ja päätöksenteossa oleville liittojohtajille maksetaan yhteensä satojentuhansien vuosipalkkioita. Tähän palataan vielä myöhemmin.

   Kojamo on tehnyt pari viikkoa sitten päätöksen ostaa rahoitusvaikeuksiin ajautuneelta rakennusyhtiö SRV:ltä Helsingin Kalasatamassa Suomen korkeimman kerrostalon. Kalleimpien asuntojen hinnat ovat miljoonaluokkaa. Miten tämä palvelee tavallisia vuokralaisia?

   Terveisin

   Rauno Lintunen
   Työkansan Sanomat, päätoimittaja

   Vastaa
   • 12.3.2020 12:18:sta
    Permalink

    Hei!

    Olen TKS:n tilaaja. Laitoin uusimmassa lehdessä saman merkille kuin yllä nimimerkki JT. En tosiaankaan ymmärrä miksi tämä hyökkäys VVO:ta kohtaan nimenomaan vuokranantajana. Tuotahan tekee jo ”lööppilehdistö ”ja Bonnier-media aamut illat.

    Lisäksi uudessa TKS:ssa on muutakin virheellistä tietoa tavallisen suomalaisen köyhän elämästä.

    Ensin VVO. Olen niin ikään asunut vuosia VVO:lla. Asuntoni 59 neliön kaksio, vuokra 1.3.2020 710 €/kk, vuokraan sisältyy vesi sekä laajakaistaliittymä internettiin. Asuntoni on lämmin ja moderni, huolto pelaa soittamalla samana päivänä. Remontteja on tehty kaksi: hissi uusittu hienoksi uudeksi, ikkunaremontti (kolmen huoneen ikkunoiden vaihto + parvekkeen ovi). Näin hyvin asiat hoidettuna minua ei kiinnosta mihin vuokranantajani rahansa voitoistaan laittaa. Ylipäätään en ymmärrä miksi sen pitäisi vuokralaiselle eli minulle kuulua.

    Sitten uudessa TKS:n pakinassaan Rauno Lintunen kirjoittaa aivan luokattomia väitteitä:

    “Paikalle rientävät kuitenkin vikkelästi Kelan asiantuntijat ja alkavat nirhata asumistukea, toimeentulotukea ja muuta hätäapua. Sama koskee pienellä kansan- ja takuueläkkeellä eläjää. Eli ei talouden nousua. Entä työeläkkeen saaja. Kymmenen euron kuukausikorotus voi johtaa veronkorotuksen jälkeen pahimmassa tapauksessa kahdenkymmenen euron menetykseen. Tällekään joukolle ei ole luvassa talouden kasvua.”

    Minä olen tuollainen sekä takuu- että kansaneläkettä saava köyhä suomalainen. Lisäksi saan työeläkettä (Ilmarinen) n. 100 €/kk.

    Ensimmäinen havainto Lintusen tietämättömyydestä tavallisen köyhän elämästä on tuo höpinä verotuksesta. Lintunen ei näämmä tiedä että Suomessa on paljon köyhiä, joiden eläke on kaikkineen niin pieni, ettei siitä tarvitse maksaa lainkaan veroa. Minä olen juuri tuollainen köyhä. Veroprosenttini 0 %. Olen vielä niin köyhä ettei minun ole koskaan tarvinnut maksaa edes YLE-veroa, ei nytkään vuonna 2020.

    Eläkkeeni nousi vuoden 2020 alussa yhteensä 87 €/kk. Se oli dramaattinen parannus elämääni. Sain siis Rinteen “vappusatasen” jo Loppiaisena. Työeläkkeenikin nousi nimellisen summan. Verotoimisto taas ilmoitti, että veroprosenttina edelleen 0 %, eikä YLE-veroakaan. Saan asumistukea. Pyysin tarkistusta siihen. Ilmoitettiin että palataan asiaan maaliskuussa 2021. Mutta ei siis mitään noita Lintusen yllä väittämiä “nirhaamisia” asumistuesta eläkkeiden nousemisen vuoksi.

    Yhdyn nimimerkki JT:n puheenvuoroon ja myös toivon KTP:n nokkamiehiltä tavallisen suomalaisen köyhän elämään tutustumista.

    Rauli Keränen
    VVO:n asukas, takuueläkeläinen
    TKS:n tilaaja

    Vastaa
 • 12.3.2020 23:52:sta
  Permalink

  Kiitos kommentista,

  Emme löytäneet nimeäsi Työkansan Sanomien tilaajarekisteristä. Olisi hyvä, jos se olisi siellä.

  VVO:n entiset vuokra-asunnot omistaa pörssiyhtiö Kojamo. VVO ja Lumo ovat pelkkiä kauppabrändejä. Asukkaiden vuokrat menevät Kojamolle, joka maksaa voitoistaan omistajilleen kohtuuttomia osinkoja.

  Voitot syntyvät suurelta osin maksetuista vuokrista, jotka ovat olleet koko 2000-luvun Suomen korkeinta tasoa. VVO:n muuttaminen 1997 osakeyhtiöksi johti siihen, että sen alkuperäinen tarkoitus osuuskunnasta yleishyödyllisenä ja sosiaalisena vuokra-asuntojen rakentajana ja vuokraajana haudattiin syvällä Suomen maaperään.

  VVO:n aikaisesta asuntokannasta on myyty iso osa muille tahoille ja asuntokeinottelijoille. Entisiä vuokra-asuntoja on mm. yhdistetty 3-4 huoneen omistusasunnoiksi ja myyty suurilla voitoilla.

  Kuten aikaisemmin kirjoitin, Kojamo-jutussa ei puututtu sanallakaan ammattiliittojen verovapauksiin tai syyllistetty vuokralaisia. Jutussahan päinvastoin paljastettiin vuokralaisten hyväksikäyttö perimällä kohtuuttoman korkeita vuokria.

  Et ole yksin köyhyyden kurimuksessa. Suomessa on lähes miljoona ihmistä, jotka eivät voi elää edes minimiarkea ilman sosiaalisia panoksia. Niitä ovat mm. asumistuki, toimeentulotuki lapsilisät ja kansaneläke.

  Olen ollut valmistelemassa Kommunistisen työväenpuolueen 2020 talouspoliittista ohjelmaa, joka tullaan hyväksymään toukokuussa puolueen 24. edustajakokouksessa. Siinä esitetään vuokrasäännöstelyä ja Kojamoakin koskevan yhtiöveron kaksinkertaistamista, 20 prosentista 43 prosenttiin.

  Yksi tärkeimmistä vaatimuksistamme on nostaa vähimmäiseläke 1 300 euroon kuukaudessa, verottomana.

  Terveisin

  Rauno Lintunen
  Työkansan Sanomien päätoimittaja

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.