Taistelevat ammattiliitot hyökkäyksen kohteena

Taistelevat ammattiliitot ovat joutuneet kaikkialla maailmassa hyökkäysten kohteeksi. Kyse ei ole vain kapitalistien hyökkäyksestä. Monien maiden hallitukset ovat kapitalistien apuna esittämällä lakeja, joilla estetään ammattiliittojen ja työläisten joukkotoiminta. Eurooppa ei ole syrjässä tästä kehityksestä. Kokemuksia on mm. Ranskasta, Italiasta, Kreikasta ja Turkista.

Ranskassa CGT -liiton edustaja Julien Leyje sanoi videohaastattelussa:

– Toverit, meillä työtätekevillä on kaikkialla maailmassa vastassamme kaksi virusta. Ensimmäinen on COVID -virus, joka leviää aiheuttaen vakavia ongelmia, ennen kaikkea, koska julkinen terveydenhoito on yksityistetty ja sitä on heikennetty. Toinen virus  on kapitalismi, sen imperialistinen muoto. Se tuottaa  yhteiskunnallisen taantumuksen, mallin, joka syöksee meidät kaaokseen.

Nämä kaksi vaikuttavat toisiinsa, vahvistavat toisiaan ja luovat yleistä taantumusta. Näissä olosuhteissakaan taisteleva ammattiyhdistysliike ei nöyrry vaan järjestäytyy taisteluun, organisoi lakkoja, mielenosoituksia ja mobilisaatioita .

– Ranskassa alkoi viime joulukuussa voimakas ammattiyhdistysten mobilisaatioiden sarja. Sillä oli vastassaan työnantajat, joita tukivat reformistiset ammattiliitot pettäen taistelumme.

Nyt monilla aloilla, kuten kuljetus-, opetus- ja kauppa-aloilla uhataan liittomme jäseniä erottamisella, etenkin heitä, jotka kuuluvat CGT -liittoihin. Me tietenkin järjestämme solidaarisuuskeräykset näiden tovereidemme ja  kollegoiden avustamiseksi ja autamme heitä oikeudenkäynneissä. Julistamme, että emme hyväksy hyökkäystä työväenluokkamme valittuja edustajia vastaan.

Yhdessä myös muiden maiden ja kansainvälisen ammattiyhdistysten keskusliiton kanssa jatkamme oikeutettua taisteluamme.

Italian USB -ammattiliittojen tiedottaja Cinda de la Porta totesi:

– Kaikki hallitukset keskusta-vasemmistolaisista keskusta -oikeistolaisiin ovat jo kolmenkymmenen vuoden ajan edistäneet ja panneet täytäntöön ammattiliittojen toimintaa rajoittavia lakeja.  Nyt pandemian aikana Italian nykyhallitus on käynnistänyt paljon uusia toimenpiteitä uusien rajoituksien määräämiseksi.

Kreikassa  PAME -taisteleva ammattiyhdistysrintama mainitsi julistuksessaan:

– Uuden kapitalistisen kriisin ollessa käynnissä suuryritysten ja monopolien tavoitteet ovat selvät: edetä esteettömästi palkkojen, eläkkeiden, työajan murentamisen tiellä. Pääoman edustajien tarkoituksena  on estää pienemmätkin vaatimukset, joita  työntekijät esittävät  ja näin kyetä toteuttamaan kaikki tarvittavat uudistukset pääoman voittojen  takaamiseksi ja lisäämiseksi. Toisin sanoen ottaa itselleen vapaat kädet ja sitoa työtätekevien kädet.

Ainoa mahdollinen vastauksemme hallituksille ja suuryrityksille on: valmistaudumme vastahyökkäykseen ja  taisteluun sen puolesta, mitä olemme saavuttaneet vuosien  kovilla taisteluilla, ja samalla myös laajennamme vaatimuksiamme vaatien sitä, mitä meille kuuluu.

Turkin Nakliyatls -ammattiliiton puheenjohtaja  Ali Riza Koutsoukosmanoglou kertoi haastattelussa  tilanteesta  Turkissa ja erilaisista esteistä, joita työväenliike siellä kohtaa.

Ali Riza Koutsoukosmanoglou kertoi miten vuonna 1980 Evren -juntan raskaat toimet  mursivat Turkin tuolloin  dynaamisesti kasvavan ammattiyhdistysliikkeen. Juntta rajoitti mahdollisuuksia toimia  ammattiyhdistysliikkeessä, ottaa osaa työehtosopimusneuvotteluihin, muodostaa ammattiyhdistysosastoja ja järjestää lakkoja.

Tähän mennessä sovellettujen lakkokieltojen joukossa ovat myös  kiellot ”kansallisen turvallisuuden vuoksi” liittyen pandemiaan, mutta myös se, että solidaarisuuden osoituksena järjestettävät mobilisoinnit eivät ole sallittua.

Koutsoukosmanoglou lisäsi myös, että ammattiyhdistyksiin kohdistuu paljon hallinnollista, taloudellista ja poliittista painostusta jatkuvilla hallituksen toimenpiteillä, samalla kun  työnantajaliitolle on annettu etuoikeutettu asema  niissä neuvotteluissa, jossa toisena osapuolena on hallitus  ja jossa pyrkimyksenä on poistaa pysyvästi turkkilaisen työväenluokan  perusoikeudet.

Haastattelut pohjautuvat PAMEn toteuttamaan videohaastattelujen sarjaan.

Kaisa Laine

Työkansan Sanomat 13/2020

Taistelevat ammattiliitot hyökkäyksen kohteena
Merkitty:        

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.