Työ- ja elinkeinoministeriö julkisti 28.1. joulukuun työllisyyskatsauksensa. Sen mukaan vuoden vaihtuessa oli laajan työttömyyden piirissä yli 500 000 työtöntä. Työttömyysaste on noussut 18 prosenttiin. Työllisyysaste jatkaa laskuaan 70 prosentin lukemissa.

Työttömyyskassojen ansiopäivärahan saajia oli joulukuun lopussa 168 500 ja Kelan vaatimattomalla työttömyysturvalla sinnitteli  241 300 työtöntä. Näin työttömyyspäivärahan saajia oli yhteensä lähes 410 000.

Viime vuonna noin 456 000 henkilöä sai ansiopäivärahaa. Kelan työttömyysturvan saajia oli tätäkin enemmän. Näin lähes miljoona suomalaista joutui jossakin vaiheessa hakemaan työttömyyspäivärahaa. Se on kolmannes Suomen työikäisen väestön määrästä.

Työttömyyskassojen maksama keskimääräinen täysi ansiopäiväraha oli vuosi sitten 68 euroa päivässä eli 1458 euroa kuukaudessa. Kelan keskimääräinen työttömyysturva oli 33,78 euroa päivässä eli 726 euroa kuukaudessa. Näistäkin pienistä päivärahoista on vielä maksettava veroa.

Työttömyys johtaa vääjäämättä ihmisen köyhyyteen ja velkaantumiseen. Työttömyyden ylläpito tulee kalliiksi myös valtiolle ja kunnille.

Marinin viiden puolueen hallituksen vastaus joukkotyöttömyyden uhreille on tarjota keppiä. Uusimpina iskuina ovat mm. työttömyyseläkeputken poistaminen ja ”pohjoismaisen työnhaun malli”, missä työttömiä juoksutetaan kerran viikossa olemattomien työpaikkojen perässä.

Nykyistä vauhtia hallitus ohittaa ennen vaalikauden loppua kaikki Sipilän oikeistohallituksen kiristykset ja kuristukset.

Työkansan Sanomat 2/2021

Työttömiä yli puoli miljoonaa – hallitus tarjoaa keppiä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.