Fasismin lyöminen toisessa maailmansodassa merkitsi Neuvostoliitolle ja sosialismille arvovallan suurta kasvua.

Voiton päivä 9.5.1945 ei ollut voiton päivä vain Neuvostoliiton puna – armeijalle vaan se merkitsi voiton päivää kaikille maailman edistyksellisille voimille.

Kunnia kuuluu myös muissa maissa maanalaisuuden oloissa taistelleille kommunisteille ja vastarintaliikkeille, jotka nousivat vastustamaan natsien ja äärioikeiston liittoja ja kansojen alistamista.

Välirauhansopimuksen määräykset vahvistettiin vuonna 1947 Pariisin rauhansopimuksella, jonka toisena osapuolena olivat Liittoutunet maat ja toisena puolena Suomi. Rauhansopimuksessa määriteltiin Suomi Hitlerin Saksan liittolaiseksi ja omalta osaltaan vastuulliseksi sodasta.

Poliittiset puheet sekä arviot Suomen erillissodasta väärentävät historiallisia tosiasioita. Oikeisto värittää kuumeisesti historian lehtiä uudelleen. Edistykselliset voimat voittavat oikeiston hyökkäykset sitä paremmin mitä laajemmin ymmärretään historiasta käytävän taistelun luonne.

Hitlerin Saksan ja fasistien kukistaminen avasi myös suomalaisille tien rauhaan ja demokraattisten vähimmäisoikeuksien sallimiseen. Meille kaikille on suuri kunnia juhlia 9.5, Voiton ja rauhan päivää.

Työkansan Sanomat 5/2016

Voiton päivä 9. toukokuuta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.