Voiton päivä 9. toukokuuta

Fasismin lyöminen toisessa maailmansodassa merkitsi Neuvostoliitolle ja sosialismille arvovallan suurta kasvua. Voiton päivä 9.5.1945 ei ollut voiton päivä vain Neuvostoliiton puna-armeijalle, se merkitsi voiton päivää kaikille maailman edistyksellisille voimille.

Kunnia fasismin lyömisestä kuuluu myös muissa maissa maanalaisuuden oloissa taistelleille kommunisteille ja vastarintaliikkeille, jotka nousivat vastustamaan natsien ja äärioikeiston liittoja ja kansojen alistamista.

Suomen ja Neuvostoliiton välisen vuoden 1944 välirauhasopimuksen määräykset vahvistettiin 1947 Pariisin rauhansopimuksella. Sen osapuolina olivat Liittoutuneet maat ja Suomi. Rauhansopimuksessa määriteltiin Suomi Hitlerin Saksan liittolaiseksi ja omalta osaltaan vastuulliseksi sodasta.

Monet poliittiset puheet sekä arviot Suomen erillissodasta väärentävät historiallisia tapahtumia. Oikeisto yrittää vieläkin kirjoittaa historian tapahtumista vastoin totuutta. Eikä vain kirjoittaa. Fasismin annetaan nostaa Suomessakin päätään. Jopa niin avoimesti, että perusteilla on puolue jatkamaan kielletyn IKL:n toimintaa.

Edistykselliset voimat voittavat oikeiston hyökkäykset sitä paremmin mitä laajemmin ymmärretään historiasta käytävän taistelun luonne ja myös sen opetus nykypäivälle.

Hitlerin Saksan ja fasistien kukistaminen avasi suomalaisille tien rauhaan ja demokraattisten vähimmäisoikeuksien sallimiseen. Meille kaikille on suuri kunnia juhlia 9. toukokuuta Voiton ja rauhan päivää.

Olli Krannila

Työkansan Sanomat 6/2021

Voiton päivä 9. toukokuuta
Merkitty:        

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.