Kuuban kommunistisella puolueella historiallinen edustajakokous

Kuuban kommunistisen puolueen (PCC) 8. edustajakokous pidettiin pandemian, pakotteiden ja kauppasaarron varjossa. Kokouspaikkana toimi Havannan kongressitalo. Edustajakokous alkoi symbolisena päivänä, 60 vuotta sen jälkeen, kun Fidel Castro julisti Kuuban sosialistisen vallankumouksen alun 16. huhtikuuta 1961.

Kuten kaksi edellistäkin edustajakokousta vuosina 2011 ja 2016, kokous  kesti 19. huhtikuuhun asti. Se on päivä 60 vuotta sitten, jolloin Kuuban kansa torjui Yhdysvaltojen imperialistien yrityksen kaataa vallankumous hyökkäämällä Sikojenlahdelle.

Edustajakokous käytiin aikana, kun maa on kriittisessä tilanteessa uuden pandemia-aallon oloissa, vaikka sen terveysvaikutuksia ei toistaiseksi voida verrata valtaosaan maapallon maista ja ennen muuta koko Amerikan mantereeseen. Lisäksi Yhdysvaltojen talouspakotteet, jotka saavat Kuuban talouden vaikeuksiin, ovat edelleen hyvin voimakkaita.

Dias Canel puhui kokouksen alussa

Monien haasteellisten kysymysten ohella edustajakokouksen tavoitteena oli analysoida myös suunnitelmia ja työtä, jotka  varmistavat sosialismin jatkuvuuden, sen peruuttamattomuuden, taloudellisen kasvun edistämisen ja väestön elämänlaadun parantamisen.

Kokouksen alkaessa maan presidentti Dias Canel sanoi, että ”taloutemme, joka esitetään maailmalla ”haavoittuvana ja pätemättömänä ”, on saavuttanut parempia tuloksia pandemian torjunnassa verrattuna moniin maihin.”

Canel lisäsi, että ”he väittävät, että maamme piiloutuu kauppasaarron taakse, peitelläkseen  omat puutteensa.” Ja edelleen, ”mutta heikkouksistamme huolimatta kauppasaarto on nykyään kovempiotteisempi kuin koskaan, jatkuva paine, sen julmuus  on maksanut meille paljon etenkin viimeisten viiden vuoden aikana”.

Raul Castro esitti keskuskomitean selostuksen

PCC:n keskuskomitean esityksessä, jonka kokouksen ensimmäisenä päivänä esitteli pääsihteeri Raul Castro, mainitaan vaikeudet, joita maalla on Yhdysvaltojen tiukentuvan kauppasaarron alla. Hän totesi, että tarvitaan vielä enemmän päättäväisyyttä, jotta voidaan toteuttaa tuotannon lisäämistä koskevat päätökset.

Castro tuomitsi myös Yhdysvaltojen yritykset halveksia kuubalaisten terveydenhoitoprikaatin uraauurtavaa kansainvälistä panosta ja kiitti Kuuban tutkijoiden ponnisteluja heidän kehittäessään viisi koronavirusrokotetta, joista kolme on hyväksynnän viimeisessä vaiheessa.

Raul Castro tuomitsi alustuspuheenvuorossaan Yhdysvaltojen aggressiivisuuden sanoen, että hän ei ole pitänyt amerikkalaista kansaa ​​vihollisena ja että ”poliittiset ja ideologiset erot eivät ole este sivistyneelle ja kunnioittavalle suhteelle” Yhdysvaltojen kanssa ilman, että Kuuba luopuu periaatteistaan ja omista arvoistaan.

Esityksen lopussa Castro, joka täyttää kesäkuussa 90 vuotta, huomautti, että hänen tehtävänsä puolueen johdossa on saatu päätökseen. Hän korosti, että ”jatkan edelleen vallankumouksen taistelijana, elämäni loppuun asti ja uskon esimerkin vahvuuteen ja arvoon sekä maanmiehieni ymmärrykseen, eikä kenenkään pidä epäillä, että niin kauan kuin elän, olen valmis puolustamaan kotimaata, vallankumousta ja sosialismia”.

Edustajakokous päätti Kuuban tulevasta kehityksestä

Edustajakokous teki joukon yksimielisesti hyväksyttyjä päätöksiä. Niihin kuului mm. päätös päivittää Kuuban taloudellisen ja sosiaalisen mallin käsite, prosessi, ja vastuiden hajauttaminen alueellisesti.

Päätöksessä todetaan, että ”se tukee kykyihimme perustuvia tärkeimpiä muutoksia vallankumouksen yhdistämisessä ja jatkamisessa; kaikkien ihmisten sosialistisen omaisuuden roolin vakiinnuttaminen perustuotantomenetelmissä, toisiinsa yhteydessä olevien eri omistus- ja hallintomuotojen tunnustaminen ja erottaminen, suunnitellun taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen yleinen parantaminen valtion toimiessa kaikkien talouden toimijoiden järjestäjänä, koordinaattorina ja sääntelijänä”.

Kokouksessa päätettiin myös puolueen talous- ja sosiaalipolitiikan ja vallankumouksen suuntaviivojen päivittämistä, jossa määritetään toimenpiteet, jotka palvelevat taloudellista ja sosiaalista kehitystä. Lisäksi tehtiin päätökset puolueen roolista ja tarvittavasta toimeenpanopolitiikasta päätösten toteuttamiseksi ja valittiin puolueelle uusi keskuskomitea ja poliittinen toimikunta.

Kaisa Laine

Työkansan Sanomat 6/2021

Kuuban kommunistisella puolueella historiallinen edustajakokous

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.