Pakina: Ylen jälkiviisaat

Ylen tv-ykkösen tarjontaan kuuluu perjantaiaamuisin lähetettävä Jälkiviisaat. Siinä eri henkilöiden kokoonpanoilla viisastellaan viikon uutistapahtumista. Viime viikon aiheena oli valtion ensi vuoden budjetti ja Marinin hallituksen sisäinen ”kädenvääntö”.

Ei ollut ensimmäinen kerta, kun viisastelijat eivät tunteneet keskustelun aihetta. Nyt todella suurta vaikeutta aiheutti verotus, ja etenkin esillä ollut exit-vero. Yksi ”viisaista” ei tuntenut koko aihetta ja puhui puuta heinää. Ja niinhän se on ollut monesti aiemminkin.

Tietämättömyyden lisäksi on käynyt selväksi, että Jälkiviisaisiin kutsutut keskustelijat ovat porvareita. Ja sitä hyväpalkkaista eliittiä, joka kirjoittaa ja elvistelee mediassa.

Luulisi valtavien aseostojen ja armeijan määrärahojen, lähes 5 miljardia ensi vuonna, nousevan tärkeimmäksi budjettikeskustelun aiheeksi. Mutta ei. Väitellään muutamasta miljoonasta, kun miljardit uppoavat Kankkulan kaivoon.

_______

STT:n entinen päätoimittaja Mika Petterson on antanut 60-vuotispäivänsä merkeissä haastattelun. Siinä hän kertoo ”kahleista vapaana” suomalaisesta porvarimediasta ja sen vaikutuksesta koko yhteiskunnassa.

Petterson toteaa ja kysyy samalla: ”Meillä on käytännössä kolme merkittävää valtakunnallista toimijaa, Sanoma, Keski­suomalainen ja Yle. Se on minusta uhka kilpailun kannalta, mutta voi olla myös uhka sananvapauden ja demokratian kannalta. Miten turvaamme riittävän moniäänisyyden?”

Näin on. Tästä olemme useasti kirjoittaneet ja varoittaneet Työkansan Sanomissa. Ja varoitamme tietysti jatkossakin. Kapitalistinen omistuksen keskittyminen koskee myös tiedotusvälineitä.

Pettersonin eläkkeellelähdön jälkeen median keskittyminen on entisestään kiihtynyt, sillä Sanoma on ostanut 75% STT:stä.

Rauno Lintunen

Työkansan Sanomat 10/2021

Pakina: Ylen jälkiviisaat
Merkitty:                        

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.