Italiassa laajoja hallituksen vastaisia mielenosoituksia

Italian kommunistinen puolue (PCI) järjesti helmikuun lopulla kaikkialla Italiassa valtakunnallisia mielenosoituksia  ex-pankkiiri  Mario Draghin uuden hallituksen politiikkaa vastaan. Mielenosoitusten tunnus oli ”Alas pankkien hallitus”. Sadat puolueen jäsenet ja ystävät ottivat osaa mielenosoituksiin, joita järjestettiin 20 kaupungissa.

Mielenosoituksissa oli yli sata puhujaa ja niissä noudatettiin tarvittavia suojatoimenpiteitä. Suurin kokoontuminen tapahtui Roomassa, missä PCI:n puheenjohtaja Marco Rizzo puhui. Italian televisioasemat sekä paikalliset ja kansalliset sähköiset mediat kertoivat uutisissaan mielenosoituksista ja näin ne tavoittivat yhteensä 20 miljoonaa katsojaa. 

Italiassa porvarillinen poliittinen järjestelmä elää ”euforiaa” sen jälkeen, kun suurin osa parlamentin puolueista oli sopinut ”kansallisen yhtenäisyyden hallituksesta”. Pääministerinä toimii Mario Draghi joka on entinen Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja.

Draghin päätavoitteena on vakaa porvarillinen hallitus koronapandemian jälkeiselle ajalle. Pandemia on jättänyt ja edelleen jättää  valtavia ongelmia Italian taloudelle. Maan porvaristo pyrkii viemään ”uudistusohjelmansa” läpi torjumalla vastalauseet  ja mielenosoitusten vaatimukset.  Näin tasoitetaan tietä kapitalistiselle voittojen kasvulle ja murskataan kaikki jäljellä olevat vähätkin työtätekevien oikeudet.

Puheenjohtaja Rizzo vastasi Rooman puheessaan niille, jotka syyttävät kommunisteja siitä, että ”ette vielä ole nähneet hallituksen toimintaa ja jo tuomitsette sen”. Hän totesi: ”Tunnemme Draghin hyvin. Ei ole koskaan mahdollista, että pankkiiri edustaisi kansan etuja. Italian ja muiden kapitalististen maiden hallitukset laittavat työntekijät ja kansalaiset maksamaan globalisoituneen kapitalistisen järjestelmän kriisin kustannukset”.

Myös ammattiliitto Unione Sindacale di Base (USB) on järjestämässä mielenosoituksia vastustaakseen valintoja, joita Draghin hallitus valmistautuu tekemään. USB myös tuomitsi julkilausumassaan Italian uuden hallituksen muodostamisen entisen pankkiirin Mario Draghin johdolla.

Julkilausumassa todetaan: ”Draghin uusi hallitus on häikäilemätön työväen vastaisuudessaan. Se on rakennettu palvelemaan finanssitaloutta, tottelemaan EKP:tä ja EU:ta. Hallitus siirtää jättimäisen velan taakan kansan ja työntekijöiden harteille, karkottaa ulkomaille sadattuhannet työntekijät, organisoi julkishallinnon uudelleen, käyttää digitalisaatiota sosiaalisten toimintojen leikkaamiseen ja jatkaa edelleen yksityistämistä.

Lukemalla huolellisesti ministerien nimet ymmärrämme, että emme ole tekemisissä satujen maailman kanssa vaan kyse on todellisesta luokkasodasta. Siksi tarvitsemme suuria ja jatkuvia mobilisaatioita, joilla on vaatimuksena nykyisen suunnan kääntäminen. Tähän USB sitoutuu tulevina kuukausina. ”

Kaisa Laine

Työkansan Sanomat 4/2021

Italiassa laajoja hallituksen vastaisia mielenosoituksia
Merkitty:                

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.