Pääkirjoitus: Pakolaisuus on sotien ja pommitusten seuraus

Syksyn aikana Eurooppaan pyrkineet pakolaiset ovat löytäneet uuden kauttakulkuväylän Valko-Venäjältä. Se sai aikaan poliittisen kädenväännön lännen ja idän välillä. Ja vääntöä seurasi lännen aloittama Eurooppaa halkovan rajamuurin rakentaminen.

Kyse ei ole nyt Berliinin muurin kopiosta. Paljon suurempaa on tekeillä. Muuria rakennetaan piikkilangasta, teräksestä ja betonista. Ja mikä vaarallisinta, pohjoisesta Norjasta eteläiseen Turkkiin ulottuvan muurin vartiointiin on komennettu kymmeniätuhansia sotilaita.

Myös sotilasliitto Nato on huomannut tässä tilaisuuden. Se on jo tarjonnut apuaan Puolalle ja kovisteli Valko-Venäjän presidentti Lukashenkaa. Pieni Nato-maa Virokin yhtyi pullisteluun lähettämällä sotilaita piikkilankaesteiden rakenteluun.

Suomikaan ei ole välttynyt hybridisodan pärskeistä. Kokoomus ja perussuomalaiset vaativat lakien muuttamista ja rautaa itärajalle, tosin ensiksi vain piikkilankaa. Oikeistoa ei häiritse lainkaan Ruotsin ja Baltian maiden rajojen ”vuotaminen” Suomeen.

Kun todella suuri yli 30 000 ihmisen pakolaisjoukko vuosina 2015–16 yllätti Suomen, tultiin tänne Ruotsin puolelta. Tänä syksynä Valko-Venäjän kautta tulleet muutamat kymmenet pakolaisetkin ovat käyttäneet Ruotsin ja Baltian maiden reittejä.

Suurimmat pakolaisvirrat tulevat Eurooppaan aivan muualta kuin Valko-Venäjän kautta. Pääosa tulee Turkin, Kreikan, Italian, Ranskan ja Espanjan reittejä käyttäen. Tuhannet viattomat ovat hukkuneet Välimeren ja Englannin kanaalin aaltoihin.

EU:n suhtautuminen pakolaisiin on kaksinaamaista. Turkille unioni maksaa miljardeja euroja pakolaisten pitämisestä maan pystyttämillä leireillä. Valko-Venäjää rangaistaan pakotteilla. Ranska saa lähettää pakolaisensa vapaasti Britanniaan.

Pakolaisten joukossa on myös siirtolaisia, joilla ei ole kotikonnuillaan elämisen mahdollisuuksia. On kuitenkin muistettava, että niin pakolaisia kuin siirtolaisiakin suojaavat pakolaissopimukset ja kansainväliset lait. Kaikki Euroopan maat ovat ne hyväksyneet ja allekirjoittaneet.

Vuoden 1990 alusta lähtien pakolaisuuden aiheuttajana ovat olleet sodat ja pommitukset. Kaikki alkoi Jugoslavian hajottamisesta ja Yhdysvaltojen johtaman Naton tekemistä pommituksista. Sitten tulivat vuorollaan Afganistan, Irak, Syyria, Libya, Jemen, Mali, Sudan jne.

Kommunistisella työväenpuolueella on ollut aina selkeä kanta Suomeen suuntautuvaan pakolaisuuteen ja siirtolaisuuteen: pakolaisia on humanitaarista syistä autettava, työperäistä maahanmuuttoa ei tarvita.

Pääkirjoitus

Työkansan Sanomat 13/2021

Pääkirjoitus: Pakolaisuus on sotien ja pommitusten seuraus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.