Sosiaalimenoissa ”säästämistä” petataan sosiaaliturvakomiteassa

Eläketurvakeskuksen (ETK) toimitusjohtaja Mikko Kautto hehkutti 1.9. Helsingin Sanomien laajassa artikkelissa mm., että ”Suomesta on tullut tulonsiirtojen maa”. Kasvavat sosiaalimenot uhkaavat hänen mielestään hyvinvointivaltiota, menojen rahoitus ei riitä.

Kautto ei kuitenkaan ole huolestunut siitä, mihin valtion budjettirahoja käytetään; miljardien asehankinnat ja yritystuet eivät nouse esille edes sivulauseissa. Sen sijaan Kautto tuo esille rahoituspohjan vahvistamista muun muassa ”työllisyyttä kohentavilla uudistuksilla”. Siis samaa hokemaa, jota kapitalistit ja heidän edusmiehensä ajavat heille tutuilla teemoilla. 

Suomen vuotuiset yli 70 miljardin sosiaalimenot kattavat mm. eläkkeiden, työttömyysturvan ja asumistukien tulonsiirrot sekä sosiaali- ja terveyspalvelut. Valtaosa menee välttämättömiin eläkkeisiin ja sosiaali- ja terveyspalveluihin. Kapitalistien ja eliitin tavoitteena on pienentää sosiaalimenojen määrää, jotta asehankintoja ja yritysten tukia voitaisiin vielä entisestäänkin korottaa. 

Niinpä muutama päivä Kauton haastattelun jälkeen parlamentaarisen sosiaaliturvakomitean puheenjohtajisto esitteli alustavan luonnoksen komitean elokuun lopun kannanotoista. Sen mukaan tutkittavana ovat mm. sosiaaliturvan monimutkaisuus, ansiotyön ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen, viimesijainen turva, perusturva ja asuminen sekä palvelujen ja etuuksien yhteensovittaminen. Lisäksi komitean jaostot ja tutkijat ovat tuottaneet raportin sosiaaliturvan keskeisistä valinnoista ja perusperiaatteista. Raporttien on tarkoitus valmistua vuoden 2021 loppuun mennessä.

Parlamentaarinen sosiaaliturvakomitea on Marinin (sd) hallituksen keväällä 2020 asettama työryhmä sosiaaliturvan uudistamiseksi 31.3.2027 mennessä.

Kapitalistit seuraavat valppaina sosiaaliturvakomitean työtä. EVAn konsultit ehdottavat mm. automaattista mekanismia eläkeiän nostamiseen, ansiosidonnaisen työttömyysturvan eläkekertymän poistoa ja työeläkeindeksin muuttamista kuluttajahintaindeksiksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Antti Häkkänen antaa twitter-sivuillaan tukea Kauton ” tulonsiirtojen maa” -lausumalle ja toteaa, että ”Olisikohan jo aika muuttaa suuntaa?”. Marinin hallituksessa istuvat vasemmistoliitto ja sdp ovat enteellisesti hiljaa.

Ammattiliitoissa, työpaikoilla ja kansalaisjärjestöissä on nyt syytä tarkkaan seurata asiain kehitystä. On syytä pitää mielessä koko mittavan komiteatyöskentelyn tarkoitus. Suuntaviivat ovat selvät. ”Tutkitaan” miten kapitalisteille voitaisiin saada enemmän ja se ”tulonsiirto” otettaisiin palkansaajilta, iäkkäiltä ja muilta pienituloisilta.    

Jos aidosti halutaan budjettiin rahoitusta niin otettakoon pöydälle EU:sta eroaminen, asehankinnoista luopuminen,  yritystukien poisto ja varallisuusveron  palauttaminen suurille omaisuuksille. Ja paljon muuta.

Työkansan Sanomat 10/2021

Sosiaalimenoissa ”säästämistä” petataan sosiaaliturvakomiteassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.