Vanhustenhoidon tilanne pahentunut

Vanhusten laitoshoitopaikkojen vähennys ja kotihoitoon ohjaaminen on aiheuttanut kaaoksen sairaalapäivystyksessä sekä vanhusten hoidossa Porvoossa.

-Ongelmat alkoivat kasautua, kun vanhainkotijärjestelmä ajettiin alas, toteaa Porvoon päivystysalueen ylilääkäri Anna Meuranen Uusimaa -lehdessä 14.8. Hoitopaikkoja ei ole lisätty samassa suhteessa eikä kotihoitoon ole lisäresurssoitu.

Kun terveyskeskusosastot ovat täynnä hoivapaikan tarvitsijoita, terveyskeskuksen osaston kuntoutusta tai paikkaa tarvitsevat jäävät erikoissairaanhoidon osastolle jumiin. Päivystykseen tulee sisään enemmän potilaita kuin eteenpäin siirtyy, päivystys on jatkuvassa ruuhkassa. Meuronen kertoo, että suuri osa päivystyksen vuoteista on siirtoa odottavia, vailla hoitopaikkaa olevia potilaita.

Porvoon ei ole ainoa kunta, jolla on vanhustenhoidossa ongelmia.  Yhä huonokuntoisempina kotihoidossa pidettävien vanhusten kohtalo on surkea.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana maan hallitukset ovat pahentaneet erilaisilla talouden supistustoimilla vanhusten mahdollisuutta arvokkaaseen vanhuuteen. Ministerien ja kansanedustajien kauniit pöytäpuheet eivät turvaa vanhuksien oikeutta turvalliseen elämään.

Hävittäjähankintojen kymmenien miljardien eurojen hinnalla ja näiden sotakoneiden hoitokuluilla saisi tuhansia uusia laitoshoitopaikkoja niitä tarvitseville vanhuksille.

Työkansan Sanomat 9/2021

Vanhustenhoidon tilanne pahentunut
Merkitty:        

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.