Italiassa ja Kreikassa fasismia vastaan

Italiassa lokakuun alussa uusfasistisen järjestön Fortsa Nuovan jäsenet hyökkäsivät ammattiliitto CGIL:n päätoimistoon. Vastauksena uusfasistisen järjestön hyökkäykselle maan kolme suurinta ammattiliittoa (CGIL, CISL, UIL) järjestivät lauantaina 16. lokakuuta valtakunnallisen fasismin vastaisen mielenosoituksen.

Mielenosoittajat kokoontuivat Roomassa San Giovanni -aukiolle. Heitä saapui kaupunkiin kaikkialta Italiasta sadoilla busseilla, junilla ja erikoislennoin Sisiliasta ja Sardiniasta. Mielenosoittajien iskulauseena oli ”Ei enää fasismia” ja vaatimuksena fasismiin liittyvien puolueiden ja järjestöjen kieltäminen.

On osoitettava selkeästi, että fasismi syntyy kapitalistisesta järjestelmästä itsestään. Järjestelmä tarvitsee fasisteja, vaikka he joskus näyttävät toimivan ohjaamattomasti. Fasismi nousee monissa, ellei lähes kaikissa Euroopan maissa.

Aikana, jolloin kapitalistinen kriisi kärjistyy ja kapitalistisen tuotantotavan umpikuja paljastuu yhä raadollisemmin, vaativat monien maiden hallitsevien ammattiliittojen johtajat alistumista, kompromissilinjaa työnantajien kanssa ja hallitusten kansanvastaisen politiikan myötäilemistä.

Tuo johtajien linja merkitsee työntekijöille yhä suurempia tappioita ja on heikentänyt kaikkialla ammattiliittojen taisteluvoimaa.

Porvarillisten, sosiaalidemokraattisten ja niiden kaltaisten puolueiden, EU:n ja niiden hallituksien suvaitsevaisuus, jopa fasistien toimien suojelu, ovat aina olleet nähtävissä ja historia on sen todistanut.

Kreikassa ”Kultainen Aamunkoitto ”natsirikollisjärjestö ja puolue lakkautettiin vuosi sitten kansan tuella suuressa oikeudenkäynnissä. Järjestön johtajat ja päävetäjät tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin.

Mutta jo nyt, vain vuosi tuomion julistamisesta, ollaan vapauttamassa ensimmäistä fasistia, jolla on 10 vuoden tuomio. Hän sai tuomion natsijärjestön rikoksisiin osallistumisesta ja hän oli viime vuosina järjestön keskeisiä jäseniä murhiin johtaneiden hyökkäysten käskyttäjänä.

Pohjois-Kreikan kouluissa on myös syys-lokakuun aikana esiintynyt vakavia fasistien hyökkäyksiä koululaisia vastaan. Se osoittaa, että heidän toimintansa jatkuu häiriöttä, on organisoitua ja porvarivaltion suojelussa, koska fasistit ovat aina tarvittaessa suurpääoman tuki ja monityökalu.

Fasismi ei kuole itsestään, se on murskattava. Fasismi kaatuu vain, kun kaadetaan sitä synnyttävä kapitalistinen järjestelmä.

Kaisa Laine

Työkansan Sanomat 12/2021

Italiassa ja Kreikassa fasismia vastaan
Merkitty:                

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.