Suomen tiedostusvälineiden valtaosa on ollut 1900-luvun alusta alkaen porvarien käsissä. Tilanne muuttui vähän, kun sotien jälkeen työväenlehdet saivat ilmestymisoikeudet. Myös valtion Yle joutui muuttamaan ohjelmapolitiikkaansa piirun verran vasemmalle. Tätä suvantovaihetta kesti 1980-luvulle saakka.

Tuon vaiheen jälkeen tiedotusvälineiden omistuksen keskittyminen ja omistajien vallan kasvu on ollut nopeaa. Nykyisin puhutaan yhä useammin vain mediasta, sillä siihen kuuluvat perinteisten lehtien ja radion lisäksi televisiokanavat, internet ja myös sähköinen mainonta.

Median keskittyminen kolmen yksityisen suuromistajan ja porvarivetoisen Ylen käsiin on johtanut moniin vahingollisiin seurauksiin. Yksi niistä on Ylen joutuminen kokoomuslaisten hallintaan ja oikeistopolitiikan puhemieheksi. Se näkyy Ylen valvonnassa ja johtajavalinnoissa.

Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja on Arto Satonen (kok), hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen (vuodesta 2021, entinen kapitalistien EVA:n johtaja), toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila (entinen Mediahub Helsingin johtaja ja MTV:n vastaava päätoimittaja), uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokinen (entinen Aamulehden päätoimittaja).

Noiden nimien perusteella voi vain päätyä toteamaan: kokoomuksella ja porvarieliitin edustajilla on vankka asema veronmaksajien rahoilla rellestävässä Ylessä. Ja se näkyy uutisvalinnoissa, työväen vastaisuudessa ja koko ohjelmapolitiikan muuttumisena viihteeksi.

Kiitos vuodesta 2020

Kommunistisen työväenpuolueen (Ktp) äänenkannattajan Työkansan Sanomien (TKS) toimitus kiittää lehden tilaajia, lukijoita, tuen antajia ja kirjoittajia kuluneesta vuodesta 2020.

TKS jatkaa myös ensi vuonna säännöllistä ilmestymistä Suomen ainoana marxilais-leniniläisenä työväenlehtenä. Tulemme edelleen keskittymään lehden sisällön ja ulkoasun parantamiseen.

Toivotamme kaikille taistelutahtoista ja hyvää uutta vuotta 2021.

Työkansan Sanomat 14/2020

Pääkirjoitus: Porvarien ote mediasta lujittuu

Hakutulokset “Pääkirjoitus: Porvarien ote mediasta lujittuu

  • 15.12.2020 21:41:sta
    Permalink

    Kiitos samoin niin lehdelle kuin myös sen ahkerille tekijöille!Toivottavasti saamme Työkansan Sanomat entistä useamman ihmisen tietoisuuteen ensi vuonna.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.