Suomen kahden kommunistisen puolueen, Ktp ja Skp,  sekä Kommunistien liiton tapaamiset ja yhteistoimintaan liittyneet keskustelut alkoivat viime vuoden puolivälissä. Niiden tuloksena on voitu hyväksyä yhteiset kannanotot ”Kommunistit vastustavat leikkauksia ja vaativat hallituksen eroa” ja ”Koko ay-liike tukemaan oikeistohyökkäyksen kohteeksi joutuneita Postin työntekijöitä”.

Sysäyksen kommunistien yhteistoiminnan lisäämiseksi antoi vuosi sitten tehty arvio kapitalismin kriisin työväenluokalle, maan taloudelle ja koko yhteiskunnalle aiheuttamasta vaarasta. Tuolloin arvioitiin, että nykyinen kriisi ei ole vain talouskasvua hidastava, muutaman vuoden ohimenevä ilmiö. Se on jäämässä pysyväksi.

Kulunut vuosi on osoittanut arvion oikeaksi. Kapitalismin kriisin ja harjoitetun oikeistopolitiikan oloissa työväenluokan taistelemien etujen kimppuun on hyökätty laajalla rintamalla. Samaan aikaan sodan ja väkivallan vaaran sekä äärioikeistolaisten äänenpainojen ja hankkeiden kasvu on ollut nopeaa.

Kommunististen järjestöjen väliset tapaamiset ja keskustelut ovat nyt tammikuussa jatkuneet ja päätöksiä yhteisistä hankkeista on syntynyt. Kommunistit osallistuvat huhtikuussa HOK-Elannon edustajiston vaaleihin yhteisessä ”Kommunistien ja edistysmielisen osuustoimintaväen vaaliliitossa”.

Keskusteluissa on myös päätetty kommunististen puolueiden jäsenille tarkoitetun yhteisen tilaisuuden järjestämisestä aiheesta ”Kapitalismi nykypäivän Suomessa”. Se voimistaa ja selkiinnyttää kommunistien toimintaa ja antaa myöhemmin mahdollisuuden yhteisen, kattavan kapitalismi-arvion tekemiselle.

Kommunistien yhteiset esiintymiset ja arviot tulevat varmasti vaikuttamaan myös sekaannuksen tilassa olevaan vasemmistoon ja ay-liikkeeseen.

Sekaannus on seurausta Sdp:n ja Vasemmistoliiton osallistumisesta porvarilliseen valtionhoitoon ja työväenluokkaa näännyttävään kapitalismin pelastushankkeeseen. Ay-liikkeen byrokratisoitunut johto on omalta osaltaan vielä lisännyt sekaannusta alistumalla Sipilän hallituksen ja kapitalistien EK:n vaatimuksiin työehtojen ja työttömyysturvan heikentämisestä.

Kapitalismin vastainen taistelu ja kapitalistiluokan tavoitteita palvelevan oikeiston sekä fasististen ilmiöiden torjuminen vaatii kommuunistien rivien vahvistamista. Kommunistit ovat olleet ja ovat tänäänkin työväenluokan etujoukkoa.

Työkansan Sanomat 1/2016

Pääkirjoitus: Kommunistit ovat työväenluokan etujoukkoa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.