Korkein hallinto-oikeus (KHO) on poistanut IKL:n seuraajaksi ilmoittautuneen fasistisen sinimustan liikkeen oikeusministeriön puoluerekisteristä. KHO:n mukaan puoleen rekisteröinti perustui ”erehdykseen”.

Sitä ei ole kerrottu, mikä tuo ”erehdys” oli. Sinimusta liike merkittiin puoluerekisteriin kesäkuussa 2022.

Kommunistinen työväenpuolue (Ktp) vaati jo ennen fasistien puoluerekisteriin hyväksymistä, että niin ei saa tehdä, sillä Suomen solmimissa rauhansopimuksissa nimenomaan kielletään kaikki fasistinen toiminta ja järjestäytyminen.

Oikeusministeriö ei tuolloin huomioinut Ktp:n näkemystä ja oikeutettua huolta.

Pariisin rauhansopimuksessa, joka on Suomen valtiosopimus, sanotaan artiklassa 8:
”Suomi, joka välirauhansopimuksen mukaisesti on ryhtynyt toimenpiteisiin hajoittaakseen kaikki Suomen alueella toimivat fascisminluontoiset poliittiset, sotilaalliset tai sotilaallisluontoiset järjestöt sekä muut järjestöt, jotka harjoittavat Neuvostoliitolle tai muille Yhdistyneille Kansakunnille vihamielistä propagandaa, sitoutuu olemaan vastaisuudessa sallimatta senluontoisten järjestöjen olemassaoloa ja toimintaa, joiden tarkoituksena on kieltää kansalta sen demokraattiset oikeudet.”

Työkansan Sanomat 4/2024

Fasistisen IKL:n seuraaja poistettiin puoluerekisteristä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.