Suomessa nopeasti tapahtunut eduskuntapuolueiden oikeistolaistuminen yhdeksi Natopuolueeksi on vaarallista ja kansan etujen vastaista. Oikeistosuuntaus ei ole jäänyt vain eduskunnan sisälle. Se ulottuu kaikkialle yhteiskuntaan ja kansalliseen mediaan.

Politiikan, median ja yhteiskunnan oikeistolaistuminen sekä Marinin hallituksen porvaripolitiikka ovat mahdollistaneet Suomessa historiallisen suuren asevarustelun, ulkomaisten joukkojen sotaharjoitukset ja Suomen Natojäsenyyden ajamisen ilman kansanäänestystä.

Nyt kun Unkari ja Turkki eivät ole vieneet Suomen Natojäsenyyshakemusta parlamenttiensa käsittelyyn ja ratifioitavaksi, käyttöön on otettu lisää kyseenalaisia keinoja. Hallitus esitti eduskunnan käsittelyyn Suomen Natoon liittymisen sopimuksen, vaikka sopimuksesta äänestämisestä ei ole edellytyksiä Natomaiden puuttuvien ratifiointien takia.

Kiireellä on syynsä. Ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa saattaa eduskuntaa nousta kansanedustajia, jotka eivät liity Natopuolueeseen. Ja muitakin yllätyksiä voi tulla ennen ensi kesän alkua.

Suomen militarisointi on ollut nopeaa. Armeijan menot ovat kaksinkertaistuneet muutamassa vuodessa. Hallitus esittää ensi vuodelle ”puolustushallinnon” määrärahoiksi peräti 6,5 miljardia euroa. Tänä vuonna asemenoihin on annettu lisärahaa lähes 2 miljardia. Yli puolet tuosta rahasta käytetään Yhdysvalloista ostettaviin tykkien ammuksiin, liitopommeihin ja ohjuksiin.

Lisänä taustalla vaikuttavat 10 miljardin euron hävittäjäkaupat, 2 miljardin sotalaivojen hankinta, satojen miljoonien itäaidan rakentaminen ja monet muut pienemmät hankkeet.

Suomen omaan asevarusteluun vaikuttavat Ukrainan sodan aseistaminen ja sotivan maan talouden tukeminen. On arvioitu, että Ukrainatuki maksaa tänä vuonna Suomelle 2 miljardia euroa. Vastaava summa on varattu myös ensi vuodelle.

Samaan aikaan valtavan asevarustelun ja sotavalmistelujen kanssa kansalaiset kärsivät mittavista terveydenhuollon puutteista ja kasvavista jonoista terveyskeskuksissa. Tilanne vain pahenee tammikuun alussa, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa. Niiltä puuttuu yli miljardi euroa, jotta ne voisivat säilyttää edes nykyiset palvelut.

Suomen hallitus ja eduskunta ovat hyväksyneet ja menneet toteuttamaan Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja EU:n määräämiä Venäjäpakotteita. Seurauksena on lähes 10 prosentin inflaatio, joka muodostuu ennen muuta sähkön, polttoaineiden ja ruoan hintojen valtavasta noususta.

Elinkustannusten kallistumisen maksajana on työväenluokka, jonka pitää saada inflaation korvaavat palkankorotukset. Työläisiä vastassa on kuitenkin porvariluokka, joka tekee kaiken mahdollisen palkkataistelujen estämiseksi, jopa käräjäoikeuksien avulla.

Ammattiliittojen on aika toimia. Työehtosopimukset on irtisanottava ja vaadittava inflaation ylittäviä palkankorotuksia ja parannuksia työoloihin. Jos porvariluokka ei suostu vaatimuksiin, on aloitettava laajat työtaistelut ja yleislakko.

Irti Natosta, sotavalmistelusta ja asevarustelusta!

Irti EU:sta ja pakotepolitiikasta!

Palkkataisteluun elinolojen heikentymistä vastaan!

Vantaa 10.12.2022

Kommunistinen Työväenpuolue – Rauhan ja Sosialismin puolesta

Keskusneuvosto

Ktp vaatii asevarustelurahoja sosiaali- ja terveydenhuoltoon ja inflaation korvaamiseen työväestölle

Hakutulokset “Ktp vaatii asevarustelurahoja sosiaali- ja terveydenhuoltoon ja inflaation korvaamiseen työväestölle

 • 15.12.2022 22:24:sta
  Permalink

  ”On arvioitu, että Ukrainatuki maksaa tänä vuonna Suomelle 2 miljardia euroa. Vastaava summa on varattu myös ensi vuodelle.”

  Voisiko tästä saada jonkinlaisen lähteen. Valtion budjetti on nähtävissä ja siellä ei ole merkattu tälläisiä. Vai onko se piilotettu jonnekin?

  Vastaa
  • 16.12.2022 00:56:sta
   Permalink

   Marinin viisikkohallitus on antanut tänä vuonna eduskunnalle 4 lisäbudjettia mm. Ukrainan sodan ja maan talouden tukemiseksi. Sitten osa menoista on budjettikehyksen ulkopuolella. Kun puolustusministeriön hallinnonalalle esitetään ensi vuodelle 6,5 miljardia euroa, käytetään siitä osa aseostoihin, joilla korvataan Ukrainan hävikki.

   Tämän vuoden Ukraina-menoiksi Suomessa ja Ukrainaan on tosiaankin arvioitu 2 miljardia euroa. Sama arvio ja summa myös ensi vuodelle. Emme tarvitse lähdettä.

   Vastaa
   • 16.12.2022 08:06:sta
    Permalink

    Voitko avata tätä vähän enemmän? En pysty käyttämään agitproppina ilman konkreettisempaa tietoa tai suuntaa josta voisi tutkia.

    Vastaa
    • 21.12.2022 22:29:sta
     Permalink

     Vuoden 2022 Ukraina-menoista on tässä vaiheessa vain 2 miljardin euron arvio. Lopulliset menot kerrotaan ensi vuoden alkupuolella.

     Eduskunnan tiedotus 21.12.2022: ”Valtion talousarvioesitys vuodelle 2023 on noin 81,3 mrd. euroa, joka on noin 16,4 mrd. euroa enemmän kuin vuoden 2022 varsinaisessa talousarviossa. Talousarvion kasvu aiheutuu erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta, jonka seurauksena valtion budjettitalouden menojen taso nousee koko vuoden tasolla noin 14 mrd. eurolla. Venäjän hyökkäyssodan vuoksi päätetyt toimet lisäävät valtion menoja runsaalla 2 mrd. eurolla vuonna 2023.”

     Tuo ”Venäjän hyökkäyssodan vuoksi” tarkoittaa pääosin Ukraina-menoja

     Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.