Yhdysvaltojen ja länsimaiden harjoittamalla pakotepolitiikalla on takanaan jo pitkä historia. Se oli kylmän sodan aikana kohdistettu Neuvostoliittoa ja muita sosialistisia maita vastaan. Pakotteista kärsivien joukko ulottui myös joihinkin ei-sosialistisiin lännelle epämieluisiin maihin.

Pakotteilla pyritään estämään Yhdysvaltojen johtamalle lännelle haitallinen kilpailu talouden ja sotilaallisen toiminnan alueilla. Niillä ei useinkaan ole ollut lännen toivomia tuloksia.

2000-luvulla lännen pakotepolitiikan pääkohde on ollut Venäjä. Eikä ole sattuma, että pakotteiden kiristäminen ajoittuu Venäjän taloudellisen vaurastumisen ja sotilaallisen voiman palauttamisen aikaan vuoden 2010 jälkeen.

Nykyiset lännen määräämät Venäjä-pakotteet saivat alkunsa vuoden 2014 Kiovan vallankaappauksen seurauksena. Kaappauksen tukijoita olivat näkyvästi Yhdysvallat, Britannia ja EU. Ukrainassa nousivat valtaan oikeisto- ja natsimieliset voimat, jotka aloittivat maan suuren venäjänkielisen väestön vainon ja sisällissodan.

Ukrainan alkanut sisällissota ja maan hajoaminen johtivat Krimin autonomisen alueen eroon Ukrainasta ja liittymiseen osaksi Venäjää. Myös kaksi suurta venäjänkielistä aluetta, Donetsk ja Luhansk, erosivat ja julistautuivat itsenäisiksi valtioiksi.

Nyt käynnissä oleva pakotteiden ja vastapakotteiden sota räjähti valloilleen Venäjän hyökättyä helmikuun lopulla Ukrainaan. EU:n johto teki tuolloin päätöksen seurata Yhdysvaltojen ja Britannian pakotekampanjaa, jopa mennä pitemmälle. EU päätti luopua Venäjän maakaasusta, raakaöljystä, kivihiilestä, sähköstä ja paljon muusta.

EU:n määräämiin ja Saksan hyväksymiin pakotteisiin kuului myös suuri virhe estää valmiin Nord Stream 2-kaasuputken käyttöönotto. Se oli Yhdysvaltojen monivuotisen kampanjoinnin ja jarrutuksen riemuvoitto.

Suomi on EU:n jäsenmaana ollut uskollinen Brysselin komissaarien päätöksille. Niihin kuuluu Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimalan rakennuskielto, Venäjän maakaasun ja sähkön tulon katkaisu, rautatieliikenteen lopettaminen Venäjälle, postin kulun rajoitukset ja venäjäisten matkailijoiden viisumisyrjintä.

Historiallisen korkea inflaatio, elinkustannusten raju nousu, sähkön ja polttoaineiden huippuhinnat ja päälle kaatuva taantuma ovat pakotepolitiikan seurausta. Siksi Suomenkin omaa nilkkaan osuneesta pakotepolitiikasta on luovuttava, ja mitä nopeammin, sitä parempi.

Työkansan Sanomat 10/2022 Pääkirjoitus

Pakotepolitiikasta on luovuttava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.