Hoitajien ammattiliitot Tehy ja SuPer ovat ilmoittaneet eri sairaanhoitopiireissä ainakin viidestä lakosta. Ne kohdistuvat ensi sijassa tehohoitoon. Koko kuntasektorilla on myös liittojen jäseniä koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

Ammattiliitot korostavat kannanotoissaan, että vastuu kaikissa olosuhteissa hoidon järjestämisestä ja toimivuudesta on kunnilla ja valtiolla, ei hoitajille.

Työministeri Tuula Haatainen on siirtänyt kaikkia ammattiliitojen ilmoittamia lakkoja kahdella viikolla, mutta osa lakoista toteutuu silti syyskuussa.

Sosiaali- ja terveysministeriö alkoi jo syyskuun alussa valmistella potilasturvallisuuslakia liittyen Tehyn ja SuPerin ilmoittamiin lakkoihin. Laki on käytännössä pakkotyön valmistelua ja työstä kieltäytyminen voi johtaa rangaistuksiin.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen toteaa liiton nettisivuilla pakkotyön valmistelusta: ”Ihmettelen, että näin suppeatkin lailliset työtaistelutoimet aiheuttavat tämän. Se kyllä kertoo jotain koko sote-järjestelmämme tilasta”.

Tehy ja Super ovat käyneet työtaistelua maaliskuusta lähtien, eikä ammattiliitoilla ole voimassa olevaa uutta työehtosopimusta. Liitot vaativat hoitajille ”yleisen linjan” palkankorotusten lisäksi palkkaohjelmaa, hoitohenkilöstön lisäämistä ja työolojen parantamista. Palkkaohjelman kesto olisi viisi vuotta ja vuosittaiset korotukset 3,6 prosenttia.

Ammattiliittojen työtaistelutoimiin kuuluvat lakkojen ja ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen lisäksi joukkoirtisanomisten valmistelu. Se on viimeinen keino pakottaa kunta tai valtio uuden työehtosopimuksen allekirjoittajaksi.

Työkansan Sanomat 10/2022

Hoitajat lakkoilevat syyskuussa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.