Vuoden 2022 ja vuoden 2023 tammi-maaliskuun palkkatiedot ovat synkkää luettavaa. Viime vuonna reaaliansiot alenivat yli neljä prosenttia. Tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen pudotus on vieläkin suurempi, noin viisi prosenttia.

Reaaliansioiden alenemisen syynä ovat liian pienet palkkojen korotukset, ja hintojen kahden vuoden aikana tapahtunut nopea nousu. Reaaliansioiden pudotus tarkoittaa käytännössä sitä, että työtätekevien elintaso laskee.

Ammattiyhdistysliikkeen johto oli tietoinen hintojen noususta, mutta käytännössä pakotti liitot hyväksymään ”yleisen linjan” surkeat noin 3 prosentin palkkojen korotukset. Syynä oli Marinin viiden puolueen hallituksen ja harjoitetun porvarillisen talouspolitiikan tukeminen.

Viime ja tämän vuoden inflaatio on pysytellyt 8–10 prosentissa. Ja mikä pahinta, nopein hintojen kallistuminen, keskimäärin lähes 20 prosenttia, on tapahtunut kaikille välttämättömässä ruoan hinnassa.

Myös liikkumisen, asumisen ja palveluiden kallistuminen ovat nakertaneet työväestön arkipäivässä selviytymistä.

Pienet palkkatulot, matalat eläkkeet ja riittämätön perusturva ovat pienituloisten ja vähävaraisten osana. Viime vuonna jo 7 prosenttia suomalaisista sai toimeentulotukea. Nyt käynnissä olevat kokoomusjohtoiset hallitusneuvottelut ovat vaikeuttamassa juuri kaikkein heikommassa asemassa olevien elämää.

Suunnitellut julkisen talouden kuuden miljardin leikkaukset kun iskevät sosiaali- ja terveydenhuoltoon, työttömyysturvaan, asumistukeen ja ylipäätään perustoimeentuloon.

Työkansan Sanomat 7/2023

Reaaliansiot ovat romahtaneet, perusturva vaarassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.