Aikaansa seuraava kansalainen ei ole välttynyt median viime aikojen länsimieliseltä Nato-propagandalta ja armeijan kapiaisten esiinmarssilta kameroiden eteen ja asiantuntijoiksi. Monelle on varmaankin tullut mieleen poikkeus- tai kriisiolot, jotka vaatisivat ankaria määräyksiä ja median ohjailua.

Virallista sotatilalakia ei ole kuitenkaan saatettu voimaan, sillä laki vaatii julkisia päätöksiä. Kriisiolojen sensuuristakaan ei ole puhuttu mediassa yhtään mitään. Sensuuri, yksipuolisuus ja propaganda ovat silti jokapäiväistä ja kattavaa.

Oletteko nähneet tai kuulleet yhdenkään sotilasliitto Naton jäsenyyttä vastustavan asiantuntijan tai edes kriitikon haastattelua Ylen kanavilla ja Erkkojen ja Herlinien omistamissa Sanomissa? Tai oletteko nähneet edes jotenkin asiallista raporttia Ukrainan sodasta ja sen taustoista? Tuskin näin on päässyt käymään.

Kun media on aikansa pyörittävät samaa levyä, tilataan kokoomuslaisten omistamilta tutkimuslaitoksilta mielipidetiedustelu todistamaan propagandamyllytyksen onnistumisen.

Mediapooli ja sen sisältöryhmä

Työkansan Sanomissa on aikaisemmin julkaistu useampikin kirjoitus Mediapoolista. Pooli perustettiin 2014 Huoltovarmuuskeskuksen yhteyteen varmistamaan painojen toimivuus ja tarvittavat siirrot. Poikkeuksellisen Mediapoolista tekee sille perustettu sisältöryhmä ja ryhmälle sovitut tehtävät kriisioloissa.

Noihin tehtäviin kuuluu median tuottaman sisällön sensurointi vääriltä uutisilta ja trolleilta.

Mediapooliin ja sen sisältöryhmään ovat kuuluneet perinteisesti Yle ja muun porvarimedian päätoimittajat sekä omistajien edustajat. Nykyisiä sisältöryhmän jäseniä voi vain arvailla, sillä koko ryhmän olemassaolo on poistettu mm. netistä. Sensuuria toki sekin.

Sotatilalaki

Tässä alla sotatilalain määräyksiä median tulevasta roolista.

”Valtion viranomaisten ja joukkotiedotusvälineiden välisen yhteistoiminnan edistämiseksi valtioneuvosto asettaa puolustustilan ajaksi neuvottelukunnan, jossa ovat edustettuina aikakautisia julkaisuja ja verkkojulkaisuja yleisön saataville toimittavat julkaisijat, ohjelmatoiminnan harjoittajat sekä poikkeusolojen aikaisen tilanteen hallitsemisen kannalta keskeiset viranomaiset.”

Lain aikana armeijan tiedotusosasto ja apuvoimiksi kutsuttavat paikalliset tiedotuskomppaniat saavat suuren vallan. Yksi niistä toimii Helsingissä Maanpuolustuskoulutuksen riveissä. Takavuosina Helsingin tiedotuskomppaniassa toimivat mm. Ylen uutistenlukija, muita toimittajia ja joukko kokoomuslaisia vaikuttajia.

Toistaiseksi suora sensuuri on vielä piilovaikuttamista. Vaarallista on kyllä sekin.

Rauno Lintunen

Sotatilalaki vai kriisiolojen sensuuri?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.