Poikkeusolojen etäopetus päättyi perusopetuksessa 14.5. Elokuun alusta tulee voimaan perusopetuslain väliaikainen muutos poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä. Muutos on voimassa 31.12.2020 saakka.

Opetuksen järjestäjä (kunta, valtio, rekisteröity yhteisö) voi päätöksellään siirtyä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin, jos opetusta ei tartuntatautilain nojalla annettavan päätöksen johdosta voida järjestää turvallisesti.

Päätös poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä voidaan tehdä enintään yhden kuukauden ajaksi kerrallaan.

Lain muutoksella pyritään varmistamaan oppimisympäristön turvallisuus syksyllä. Turvallisuudenarviointi kuuluu tartuntatautiviranomaiselle.

Opetus on syksyllä pääsääntöisesti lähiopetusta. Jos etäopetus alkaa, oppilaan kuuluu lainmuutoksen mukaan saada oppimisen tukea ja maksuton ateria. Edellä mainitut toteutuivat vaihtelevasti kevään etäopetuksen aikana.

Etäopetuksen ei pidä olla säästökeino, eivätkä sen takia oppilaiden oppimiserot saa kasvaa.

Etäopetuksen kärsijöitä olivat ne lapset, joita opettaja ei tavoittanut.

Etäyhteyksiä hyödyntävä opetus oli opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ja aluehallintovirastojenkyselyjen mukaan kevään poikkeusoloissa haasteellisinta niille oppilaille, jotka lähiopetuksessatarvitsevat paljon ohjausta. Kyselyn tuloksista kerrotaan hallituksen esityksen (HE 86/2020 vp.) vaikutuksia koskevassa osassa.

OKM on myöntänyt kunnille 84 miljoonaa valtionavustusta lukuvuodelle 2020-2021koronaviruksen vaikutusten tasaamiseksi. Se on tarkoitettu lasten ja oppilaiden kehityksen, oppimisen ja hyvinvoinnin tukemiseen.

Kiinnostavaa seurata, toteutetaanko kunnissa koulutoimen säästöjä 2020-2021 valtionavustuksista huolimatta.

Pirkko Eerola-Pilvi

Erityisopettaja, varatuomari

Syksyn etäopetukseen on jo varauduttu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.