Koko Suomi sai seurata viikkojen ajan hallituksen ja niin sanotun opposition välistä vääntöä siitä, pitikö viime keväänä käyttää koronaviruksen torjunnassa maskeja vai ei, ja annettiinko siitä harhaanjohtavaa tietoa kansalaisille.

Ei voi muuta kuin ihmetellä. Eikö todellakaan ole olennaisempaa asiaa, josta kiistellä eduskunnassa?

Se mistä ei puhuta on koronaviruksen varjossa tapahtuvat yt-neuvottelut, lomautukset ja joukkoirtisanomiset. Niistä Marin ja ministerit tyytyvät voivottelemaan ja oppositio on hiljaa.

Siitä ei myöskään puhuta eduskunnassa, että suoraan hallituksen tapaan ja kykyyn hallita liittyy lisääntyvä köyhtyminen ja eriarvoistuminen. Tästä tuli jo heinäkuun alussa Sosiaali ja terveys ry:n SOSTEn sosiaalibarometri 2020. Se on vaiettu kuoliaaksi. Sosiaalibarometri osoitti, että viruksen hoito ei ole mennyt nappiin. Marinin hallituksen toimet ja opposition toimettomuus ”vaurioittivat eniten ihmisiä, jotka olivat jo valmiiksi heikossa asemassa”.

Vasta ilmestynyt demareiden oman pojan Kalevi Sorsan säätiön maksama selvitys puolestaan kertoo pitkäaikaisesta, pysyväksi jääneestä ja vain pahenevasta epätasa-arvoisesta kohtelusta. Se on kaikkien eduskuntapuolueiden yhteinen aikaansaannos. Ne ovat yhdessä EU-ajan erivärisissä hallituksissa mahdollistaneet selvityksen osoittaman varallisuus- ja tuloerojen kasvun.

Köyhät köyhtyvät ja rikkaat vaurastuvat. Ja tilanne vain pahenee nyt korona-aikana. Siinä tilinpäätös, josta parlamentarismissa pitäisi keskustella. Mutta ei. Kokoomuksella ei ole tietenkään mitään vaihtoehtoa, onhan meno sen porvarikannattajien etujen mukaista. Kasvomaskeista puhuminen riittää Petteri Orpon puolueelle.

Toinen ”oppositiopuolue” perussuomalaiset on Halla-ahon johdolla kadottanut viimeisetkin rippeet Veikko Vennamon ja Suomen maaseudun puolueen perinnöstä ”köyhän kansan” edusmiehenä. Kun Timo Soini vei puolueen vaalivoittoon näennäisellä EU-vastaisuudella, ratsastaa Halla-ahon perussuomalaiset epämääräisellä ulkomaalaisvihalla.

Kotisivullaan perussuomalaiset ilmoittaa haluavansa, että ”kansallismielinen ja suomalaisuudesta ylpeää ajattelumallimme ja historiallisesta taustastamme kumpuava kulttuuri tulee vahvistumaan”. Tämä ”suomalaisuus” ei kuitenkaan ulotu vastustamaan valtionyhtiöiden luovuttamista kansainvälisille suuryhtiöille, eikä maaperämme mineraalien luovuttamista ulkomaisille kaivosyhtiöille, tai maamme metsävarallisuuden raiskaamista pääasiassa ulkomaisten yhtiöiden voimin. 

Arvoton näytelmä siis. Mistä eduskunnan pitäisi puhua ja ryhtyä toimiin. Tässä listaa aluksi:

1.   Oikeus työhön perustuslakiin. Riittävä toimeentulo kaikille. Perusturvaksi 1300 e kuukaudessa!

2.   Maksuton julkinen terveydenhuolto.  

3.   Riittävä rahoitus päiväkodeille ja peruskoululle. Vapaa opiskeluoikeus ja ilmainen koulutus, pääsykokeet pois, opintolainat nollattava, työharjoittelusta maksettava palkka. Opiskelun jälkeen on turvattava työpaikka.

4.   Yksityisen ja julkisen velkaantumiskierteen pysäyttäminen. Velkojen anteeksiantaminen.

5.   Ei maaseudun autioittamiselle, kyläkoulujen lopettamiselle, palvelujen poistamiselle.

6.   Joukkoliikenteen turvaaminen koko maahan.

6.   Vuokrasäännöstely voimaan, asumisen hinta alas. Asunto ihmisen perusoikeudeksi. Tyhjillään pidetyt asunnot verolle ja asuinkäyttöön.

7.   Loppu kapitalismin aiheuttamalle ympäristötuholle ja ilmastomuutokselle. Avohakkuut kiellettävä! Omavarainen maatalous- ja elintarviketuotanto.

8.   Kansallistettava suurteollisuus, pankit, kaivokset, puhelin- ja teleliikenne, sähkön tuotanto ja jakelu.

9.   Irti NATO:sta, ei hävittäjähankintoja – kyllä rauhalle, ei kapitalismin sodille!

10. Irti EU:n kahleista – kohti työväen valtaa, sosialismia!

Mikko Vartiainen

Ktp:n puheenjohtaja

Työkansan Sanomat 12/2020

Arvoton näytelmä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.