Pääkirjoitus, Työkansan Sanomat 12/2020

Marinin hallitus on jättänyt eduskunnan käsittelyyn kaksi suurta asiakokonaisuutta: valtion ensi vuoden budjetin ja uuden sote-esityksen. Jos viiden hallituspuolueen suunnitelmat toteutuvat, hyväksyy eduskunta joulukuun lopulla molemmat.

Budjetin ensi vuoden vaikutuksista tehtyjen laskelmien mukaan kaikkein pienituloisin työväestö menettää tulojaan, suurituloisimmat ja rikkaat saavat lisää. Ei siis mitään korjausta eriväristen hallitusten jo vuosikymmeniä harjoittamaan porvaripolitiikkaan.

Erityisen kaltoin kohdelluiksi joutuvat työttömät, joille tarjotaan aktiivimalli kakkosen keppiä ja työttömyyseläkeputken poistamista. Näillä toimilla ei synny yhtään uutta työpaikkaa. Kyse on kasvavien työttömyysturvamenojen leikkaamisesta ja halpatyövoimareservin suuurentamisesta.

Marinin hallituksen ja eduskuntapuolueiden militaristiset hankkeet nielevät ensi vuonna entistä enemmän rahaa. Niitä ei leikata. Armeijan määrärahat nousevat tähän vuoteen verrattuna historialliset 55 prosenttia, 4,3 miljardiin euroon. Lisämiljardeista lähes puolet haaskataan uusiin hävittäjäkoneisiin ja muihin asehankintoihin.

Hallituksen uusi sote-esitys noudattelee pääosin Sipilän hallituksen kaatunutta esitystä. Maakuntien määrä olisi 21 ja erillisenä alueena Helsinki. Ne vastaisivat jatkossa sote-palvelujen ja pelastustoimen järjestämisestä ja rahoituksesta.

Aluksi valtio vastaisi kuitenkin rahoituksesta. Rahat otetaan kuntaverotuloista ja lopettamalla valtion jakamat kuntien sote-avut. Siirtymävaiheen jälkeen maakunnille tulisi myös verotusoikeus.

Uusikaan sote-esitys ei lopeta sosiaali- ja terveydenhuollon yksityistämistä. Yhtiöillä on jo nykyisin viidenneksen osuus kaikesta sote-palveluiden tuottamisesta. Nyt niille annetaan lisämahdollisuuksia rahastaa ihmisten terveydellä.

Pienituloiset budjetin ja sote-hankkeen maksajia
Merkitty:    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.