Eduskunta antoi 17.12.2020 Marinin viiden puolueen hallitukselle hankintavaltuudet uusien hävittäjäkoneiden ostamiseksi. Päätös tehtiin äänin 53 puolesta 2 vastaan. Koronaepidemian rajoitusten ja muiden syiden takia äänestyksestä oli poissa peräti 144 kansanedustajaa.

Näin kansanedustajien pieni joukko teki Suomen historian suurimman asehankinnan. Asia hoidettiin valtion tämän vuoden budjetin äänestysten yhteydessä. Marinin hallitus päättää hankinnasta kuluvan vuoden loppuun mennessä. Suomen Nato-kytkennästä johtuen hankinta tullaan tekemään Yhdysvalloista.

Marinin hallitus oli jo aiemmin päättänyt nostaa hävittäjien hankintahintaa 7 miljardista 10 miljardiin euroon. Eduskunnan hankintavaltuudet  antavat  mahdollisuuden lisäostoihin, jotka nostavat edelleen hintaa.

On arvioitu, että hävittäjien ohjukset ja muut elinkaarikustannukset vielä nostavat hintaa 30 miljardilla. Sotavalmistelut ja historiallisen kalliit aseostot rahoitetaan valtion velanotolla. Kuten aikaisemminkin, kymmenet miljardit revitään työtätekevien selkänahasta.

Kommunistinen työväenpuolue (Ktp) tuomitsi välittömästi kannanotossaan eduskunnan ja hallituksen aseostot. Kannanotossa todetaan:

– Kyse ei ole vain valtavista rahasummista. Hävittäjähankinnoilla ja muilla aseostoilla Suomi kytketään entistäkin tiukemmin Yhdysvaltojen johtaman Naton sotaharjoituksiin ja sotasuunnitelmiin. Euroopassa niiden pääkohde on Venäjä. Jäljellä ei ole enää mitään maamme perinteisestä naapuriystävyydestä ja puolueettomuuspolitiikasta.

– Eduskunnan ja hallituksen vasemmistopuolueiden” mukanaolo militaristisen ja porvarillisen politiikan toteuttamisessa on vastoin kansan enemmistön etua sekä työväenliikkeen arvoja ja periaatteita. Sotahävittäjien hankinnan lisäksi julmien päätösten sarjaan kuuluvat ikääntyneiden työttömien eläkeputken lakkauttaminen ja työtätekevien lomauttamisen helpottaminen.

– Nyt tarvitaan militarismin ja porvaripolitiikan vastaista joukkovoimaa. Sen yksi tärkeistä tehtävistä on paljastaa kuka sotapolitiikasta hyötyy ja ne voimat, jotka ovat vieneet osan työväenliikkeestä kapitalistisen riiston ja porvariston politiikan tukijoiksi.

Työkansan Sanomat 1/2021

Eduskunnalta 10 miljardia hävittäjäkoneisiin – Marinin hallitukselle hankintavaltuudet
Merkitty:        

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.