Historian vakavat opetukset

Taistelu 1930-luvulla sotaa ja fasismia vastaan on aihe, joka tarttuu kipeisiin ja arkoihin kysymyksiin maamme historiassa. Esiin nousevat vaietut tapahtumat ja tuolloin vaiennetut saavat äänensä kuuluviin.

Ihmisiä ja historiantutkimusta ei kiinnosta vain 1930-luvun tapahtumat vaan se, mihin eri yhteiskunnalliset voimat silloin pyrkivät ja mitkä olivat ihmisten motiivit ja tavoitteet. Mitä vaihtoehtoja fasismia ja neuvostovastaista sotapolitiikkaa vastaan tuolloin oli ja minkälaisen opetuksen voimme saada ajan historiasta.

Historian opetuksiin on syytä suhtautua vakavasti. Kansakunnan muistia ei pidä unohduksin vaurioittaa, sen omaatuntoa on ravisteltava.

Sotien jälkeisen sukupolven kunniavelka edelliselle sukupolvelle on kertoa totuus siitä taistelusta, jota sen rohkeimmat edustajat kävivät väkivaltaista fasistista Lapun liikettä ja IKL:ää vastaan. Ne tuhannet uhrit ja kaikki kärsimykset, joiden kohteeksi rauhan ja neuvostoystävyyden politiikan uranuurtajat ja fasismin vastustajat joutuivat, eivät olleet turhia eikä niitä saa unohtaa.

Olli Krannila

Työkansan Sanomat 4/2021

Historian vakavat opetukset
Merkitty:        

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.