Marraskuu on vasta puolivälissä, mutta irtisanomiset ja lomautukset ovat kuluvan kuun osalta jo ennätyslukemissa. Pelkästään kahden ensimmäisen viikon aikana on lakkautettu ympäri Suomea tuhansia työpaikkoja ja lomautettu työntekijöitä määräämättömäksi ajaksi.

Kapitalismin kriisin oloissa työttömyyden kasvulle ei näytä olevan mitään rajoja.

Marraskuun alun suurimpia lopputilien jakajia ja lomauttajia ovat mm. Finavia, Grano, Konecranes, Outokumpu, VR, UPM, Meyer Turku, Luhta, SOE Busproduction Finland ja Lapland Hotels. Myös isossa osassa Suomen kuntia ja sairaanhoitopiirejä käydään parhaillaankin yt-neuvotteluja ja irtisanotaan työntekijöitä.

Lokakuun työttömyystilastoja ei ole vielä julkaistu, mutta joukkotyöttömyys ei tule hellittämää. Siitä kertovat lokakuussa julkistetut tuoreimmat tilastot.

Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksen mukaan työttömiä oli 470 000 ja työttömyysaste nousi lähelle 17 prosenttia. Työttömistä 423 000 sai jonkinlaista työttömyyspäivärahaa.

Marinin viiden puolueen hallituksen tavoite Suomen työllisyysasteen nostamisesta kaatuu kapitalismiin ja rikkaan eliitin ahneuteen. Kun näin on, käytetään tilastotemppuja tosiasioiden peittämiseksi. Erityisen hyvin tässä on onnistunut Tilastokeskus. Ja uutta keksitään koko ajan.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimus uudistuu ensi vuonna EU-asetuksen mukaiseksi. Näin esimerkiksi vanhempainvapaalla olevia aletaan luokitella nykyistä useammin työllisiksi. Tästä saadaan arviolta jo 10 000 uutta työllistä.

Työkansan Sanomat 13/2020

Marraskuun kaksi viikkoa – tuhansia lopputilejä ja lomautuksia
Merkitty:            

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.