Syyskuussa enemmän työttömiä kuin ennen koronan alkua

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) syyskuun 2021 työttömyysluvut paljastavat joukkotyöttömyyden jatkuvan koronarajoitusten poistamisen jälkeenkin. Vuoden 2019 syyskuussa työttömiä oli 370 000, nyt heitä on yli 400 000. Propaganda työvoimapulasta on vaimentunut työttömyyden jatkuessa.

Työttömyys koskee kaikkia suuria toimialoja. Lomautettuja on vieläkin 21 000 ja pitkäaikaistyöttömiä on 110 000, melkein 30 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Joukkotyöttömyyden pysyvyydestä ja suuruudesta saa oikean käsityksen katsomalla syyskuun lopun työttömyysturvan tilastoja. Niiden mukaan työttömyyskassojen ansiopäivärahaa sai lähes 100 000 työtöntä. Kelan työttömyyspäivärahan saajia oli yli 220 000.

EU:n tilastoyksikkö Eurostat ja Suomen Tilastokeskus palvelevat häpeilemättä porvaripolitiikka ja niiden tuottama tilastotieto puolittaa todellisen työttömyyden ja yliarvio työllisyysastetta.

Tilastokeskus on joutunut jälkikäteen korjailemaan työllisyys- ja työttömyysastetta. Nyt se kertoo syyskuun työllisyysasteeksi 72,5 ja työttömyysasteeksi 7,0. Työllisyysaste on todellisuudessa 70 ja työttömyysaste 14.

Työttömyydestä, pienituloisuudesta ja köyhyydestä kertovat paljon enemmän Kelan maksamat sosiaaliavut kuin yksikään haastattelututkimus työttömyydestä ja onnellisuudesta. Kela maksoi syyskuussa perustoimeentulotukea 118 160 kotitaloudelle ja asumistuen saajien määrä oli 582 536.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan viime vuoden aikana toimeentulotukea maksettiin lähes puolelle miljoonalle ihmiselle. Koko väestöstä yli 8 prosenttia ja kaikista Suomen kotitalouksista 10 prosenttia sai toimeentulotukea.

Lokakuun 17. päivä 2021 hyväksytyssä Ktp:n poliittisessa ohjelmassa sanotaan:

  • Kapitalistit käyttävät tänäänkin porvarillisen politiikan tuella työtätekevän ihmisen tuottaman uuden arvon entistä suurempien pääomien kasaamiseen, oman kilpailullisen asemansa lujittamiseen ja kaikkeen sellaiseen, mikä pönkittää yksityisen kapitalistin tai kapitalistiryhmien etua.
  • Työtätekevien ihmisten työn tulokset käytetään kapitalistien etujen puolustamiseksi yhä suuremmassa määrin myös asevarusteluun. Näiden tavoitteiden toteuttamiseksi kapitalisteilla ovat apuna kapitalistista yhteiskuntajärjestelmää ihannoivat ja sen puolesta toimivat hallitukset, puolueet, järjestöt ja luokkasovun säilyttämisen puolesta toimiva yhteiskunnan päällysrakenne.

Työkansan Sanomat 12/2021

Syyskuussa enemmän työttömiä kuin ennen koronan alkua

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.