Metsäyhtiö UPM ilmoitti viime viikolla Kaipolan paperitehtaan sulkemisesta ja muiden tehtaidensa yt-neuvotteluista. Isku osuu kovalla voimalla Jämsään ja myös muille paikkakunnille eri puolilla Suomea. Yli 800 työtekijää joutuu työttömyysturvan saajien joukkoon.

UPM:lla on kymmeniä paperitehtaita ympäri maailmaa. Tehtaita on suljettu ja uusia ostettu voittojen kasvattamiseksi. Se voitto oli viime vuonna yli 1,4 miljardia. Tuosta voitosta iso osa oli työntekijöiden irtisanomisten seurausta.

UPM ei ole Suomessa ainut lopputilien jakaja. Yt-neuvottelut ja irtisanomiset alkoivat lisääntyä jo viime vuoden puolella. Kapitalismin vuoden 2008 rahakriisin seurauksista oli tuskin selvitty, kun nyt keväällä uusi talousjärjestelmän kriisi iski koronaepidemian pahentamana.

On härskiä väittää työtätekevien suurien palkkojen aiheuttavan tehtaiden alasajoa ja massairtisanomisia. Syy löytyy kapitalismin lainalaisuuksista ja kapitalisteista, jotka hamuavat koko ajan lisää voittoja, siirtävät kustannuksiaan valtion maksettavaksi ja vähät välittävät yhteiskuntavastuupuheista.

Mikä on eduskunnan, hallituksen ja ay-liikkeen johdon vastaus suurpääomalle ja kapitalismille? Tälläkin kertaa vain tyhjiä poliittisia puheita ja ketään ei jätetä yksin -jorinoita.

SAK:n ja ammatillisten keskusjärjestöjen jäsenliittojen pitäisi puolustaa jäsenistöään, työpaikkoja ja työttömiä. Mitään ei ole tapahtunut. Pelkkää hymistelyä ja hiljaisuutta. Tai kuten keväällä nähtiin, hyppy kapitalistien kelkkaan lomautusten ja irtisanomisten helpottamiseksi.

Mitä sitten pitäisi tehdä? On järjestäydyttävä uudelleen työpaikoilla ja ammattiosastoissa. On koottava yhteen joukkojen voima.

Pelkän kapitalismin kritiikin esittäminen ja johtajien miljoonapalkkojen voivottelu ei riitä. On toimittava.

Pääkirjoitus: Mitä pitäisi tehdä?
Merkitty:    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.