Eduskunta aloitti viime viikolla kokoomusjohtoisen Orpon hallituksen leikkausesitysten käsittelyn ja äänestykset. Ensimmäisenä eduskunnan porvarienemmistö hyväksyi asumistuen ja työttömyysturvan leikkaukset.

Lisää kiristyksiä ja leikkauksia on tulossa tällä viikolla, kun eduskunta hyväksyy ennen joululomille lähtöä valtion ensi vuoden budjetin.

Asumistuki

Yleisen- ja eläkkeensaajan asumistuen indeksikorotuksia ei tehdä ensi vuoden alussa. Yleisen asumistuen suuret leikkaukset tulevat voimaan 1.4.2024. Omistusasunnossa asuvien asumistuki poistuu kokonaan 1.1.2025.

Asumistuen indeksikorotusten ja varsinaisen tuen leikkaukset ovat kova isku vuokralla asuville pienituloisille. Yleisen asumistuen korvausprosentti pienenee nykyisestä 80 prosentista 70 prosenttiin ja ansiotulovähennys poistuu kokonaan.

Yleisen- ja eläkkeensaajan asumistuen saajia oli marraskuun lopussa yhteensä yli 600 000. Kyse ei ole pienistä asioista, vaikka porvarihallitus niin väittää.

Työttömyysturva

Työttömyysturvan leikkaukset tulevat suurelta osin voimaan myös 1.4.2024. Osa leikkauksista vaikuttaa myöhemmin ensi vuoden aikana.

Työttömiksi ajettujen pärjääminen tulee entistäkin vaikeammaksi. Asiantuntijoiden mukaan yhä suurempi työntekijöiden joukko joutuu jatkossa turvautumamaan toimeentulotukeen.

Työttömyyspäivärahan saamisen omavastuuaika pitenee nykyisestä viidestä päivästä seitsemään päivään. Myös lapsikorotuksen määrä vähenee, kun tänä vuonna tehty ylimääräinen korotus poistuu ja uudet leikkaukset alkavat purra ensi vuoden huhtikuun alussa.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan saamisen ehtoja kiristetään monin eri tavoin. Orpon porvarihallituksen mukaan, sosiaaliturvan leikkausten lisäksi, tällä luodaan Suomeen 100 000 uutta työpaikkaa. Näin ei tule käymään, sillä ruoskalla ei työllisty kukaan.

Marraskuun lopussa oli lähes 400 000 työtöntä. Ja määrä vain lisääntyy konkurssien ja irtisanomisten kasvaessa kapitalistisen taantuman aikana.

Työkansan Sanomat 14/2023

Kapitalismi on armoton ja syrjäyttää osan ihmisistä kurjuuteen. Asunnoton nuori tämän päivän Helsingissä.
Eduskunta hyväksyi asumistuen ja työttömyysturvan leikkaukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.