Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n #painavasyy -kampanja eteni torstaina 14. joulukuuta koskemaan koko Suomea, kun keskusjärjestön jäsenliitot aloittivat vuorokauden kestävän lakon. Laajempi ja pitkäkestoisempi lakko oli jatkoa aiemmille lyhyille ulosmarsseille.

Kuten oli arvattavissa, ulosmarsseilla ei ollut mitään vaikutusta kokoomusjohtoisen Orpon porvarihallituksen hankkeisiin sosiaaliturvan leikkauksista ja työelämän heikennyksistä. Tästä saatiin todiste, kun eduskunnan porvaripuolueet hyväksyivät viime viikolla asumistuen heikennykset ja työttömyysturvan leikkaukset.

Ammattiliittojen järjestämissä lakoissa oli mukana noin 100 000 työntekijää. Lakoilla olikin jo tuntuvia vaikutuksia teollisuudessa, palveluissa, liikenteessä ja tavarakuljetuksissa.

SAK:n kampanjalla ja ammattiliittojen järjestämillä lakoilla vastustetaan kokoomusjohtoisen Orpon oikeistohallituksen työelämäheikennyksiä ja sosiaaliturvan leikkauksia.

Osa sosiaaliturvan leikkauksista on nyt hyväksytty eduskunnassa. Työelämäheikennysten, kuten työtaisteluoikeuksien rajoittamisen ja työntekijän taloudellisen vastuun lisäämisen lakivalmistelut ovat käynnissä.

Myös toinen suuri ammattiliittojen keskusjärjestö STTK osallistui torstain työtaistelupäivään, kun sen suurin jäsenliitto Pro myös järjesti 24-tunnin lakon.

On korkea aika laajentaa lakkoja ja jättää niiden kesto määrittämättä. Jos sekään ei hillitse porvarihallituksen mellastusta, on alettava valmistella yleislakkoa.

Nyt tarvitaan työntekijöiden joukkovoimaa, päättäväisyyttä ja keskinäistä solidaarisuutta.

Työkansan Sanomat 14/2023

Onko yleislakon aika jo tammikuussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.