Ukrainan imperialistisen konfliktin alkamisesta on kulunut vuosi. Kriisi on yksi sosialismin kukistumisen ja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen kansoja kohdanneista traagisista seurauksista. Neuvostoliitossa yhdessä ja rauhassa eläneet sekä yhdessä kukoistaneet Ukrainan ja Venäjän kansat ovat vuodattaneet vertaan jo yhdeksän vuoden ajan.

Kaikki huipentui vuoden jatkuneeseen joukkomurhaan Yhdysvaltojen, Naton ja EU:n suunnitelmien seurauksena niiden kilpaillessa raivoisasti kapitalistisen Venäjän kanssa Euraasian alueella markkinoiden, raaka-aineiden, liikenneverkkojen ja geopoliittisten tukipilareiden hallinnasta.

Kommunistiset ja työväenpuolueet ilmaisevat solidaarisuutensa Ukrainan ja Venäjän kansoille, jotka maksavat imperialistisesta konfliktista verellään. Olemme osoittaneet ja osoitamme edelleen kansoille, torjuen konfliktin molempien osapuolten käyttämät valheelliset tekosyyt, että Ukrainan tilanteen kehitys tapahtuu monopolikapitalismin puitteissa.

Vastustamme fasististen ja nationalististen voimien toimintaa, kommunismin vastaisuutta, kommunistien ja ammattiyhdistysten vainoa, jotka lisääntyivät imperialistisen sodan ensimmäisenä vuotena.

Kunnioitamme toimia, joita tänä vuonna on toteutettu imperialistista sotaa vastaan julkilausumilla, joukkotilaisuuksilla ja mielenosoituksilla. Niitä on järjestetty Naton ja Yhdysvaltojen sotilastukikohtien ulkopuolella, satamissa, rautateillä ja moottoriteillä uusien aseiden lähettämistä vastaan imperialistisen sodan teurastamoon.

Korostamme jälleen kerran, että kansoille ei ole etua olla yhden tai toisen imperialistin, yhden tai toisen monopolien etuja palvelevan liiton puolella.

Kehotamme sotaan osallistuvien maiden kansoja vahvistamaan taisteluaan porvarillisten valtojen propagandaa vastaan. Propagandalla ja erilaisilla valheellisilla tekosyillä houkutellaan kansat imperialistisen sodan ”lihamyllyyn”.

On vaadittava, että sotilastukikohdat suljetaan ja kaikki ulkomailla olevat joukot palaavat kotiin. On vahvistettava kamppailua maiden irtautumiseksi imperialistisista suunnitelmista ja liitoista, kuten Natosta ja EU:sta.

Nykyistä kehitystä analysoitaessa työväenluokan ja kansankerrostumien kiinnostus edellyttää luokkanäkökulman vahvistamista, jotta kansat nostavat yhteisen rintaman imperialistien leirejä vastaan. Nuo leirit kamppailevat etujensa puolesta aiheuttaen valtavia inhimillisiä menetyksiä, laajoja aineellisia vahinkoja ja altistaen koko ihmiskunnan todelliselle ydintuhon vaaralle.

Työväen on hahmoteltava oma itsenäinen polkumme ja vahvistettava luokkataistelua monopoleja, porvarillisia luokkia ja imperialistista sotaa vastaan, kapitalismin kukistamiseksi ja sosialismin puolesta, joka on yhtä ajankohtainen ja tarpeellinen kuin aina ja osoittaa tietä rauhaan, ystävyyteen ja keskinäiseen yhteistyöhön kansojen välillä.

On vahvistettava taistelua monopoleja ja porvarillisia luokkia vastaan kapitalismin kukistamiseksi!

On vahvistettava luokkataistelua imperialistista sotaa vastaan, sosialismin puolesta!

27.3.2023

Tähän päivämäärään mennessä 40 kommunistista ja työväenpuoluetta on allekirjoittanut lausunnon. Kommunistinen työväenpuolue on yksi allekirjoittajista.

Työkansan Sanomat 4/2023Euroopan kommunististen ja työväenpuolueiden yhteinen lausunto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.