Suomen valtion enemmistöomistama energiayhtiö Fortum on omien laajentumishankkeidensa ja lännen pakotepolitiikan sijaiskärsijä ja vanki. Yhtiön Saksan ja Venäjän sijoitukset ovat poikimassa sille Suomen taloushistorian suurimmat, jopa 15 miljardin euron tappiot. Ne ovat siirtymässä työtätekevien ja kaikkien veronmaksajien niskoille.

Ensinnäkin valtio ja valtion sijoitusyhtiö Solidium ovat jo taanneet ja lainannet Fortumille miljardeja euroja. Niiden takaisin saaminen johtaa Fortumin tuottaman ja välittämän sähkön hinnan pysyvään korottamiseen. Lainojen takaisin maksaminenkin on epävarmalla pohjalla ja voi johtaa lainojen anteeksiantoon.

Toiseksi Fortumin viime vuosina valtiolle maksamat puolen miljardin euron osingot jäävät varmuudella saamatta ja valtion kassaan syntyy vastaava aukko, vaikka Solidiumin kautta lainattu raha ei estäisikään osinkojen maksua. Yhtiö ei ole vuosiin maksukykyinen.

Fortumin omistus ja lähtö saksalaisesta tytäryhtiöstä Uniperista on yhtiön valtavien tappioiden suurin syy. Toisena tulevat vielä julkaisemattomat tiedot yhtiön Venäjän omistuksista ja niiden myymisestä. Ja voi olla niinkin, että lännen kiristyvän pakotepolitiikan seurauksena Venäjä kansallistaa Fortumin sijoitukset.

Lännen Venäjälle määräämät pakotteet ovat kaataneet ja kaatamassa energiayhtiöitä Euroopassa. Konkurssihakemuksia on Suomessakin jo jätetty. Pahimman iskun kohteena ovat kuitenkin sähkön kuluttajina kotitaloudet ja asuminen. Tuskin Suomesta löytyy ihmistä, jonka maksama sähkön hinta ei ole vielä noussut.

Pakotepolitiikasta on luovuttava, mitä nopeammin, sitä parempi.

Työkansan Sanomat 11/2022

Fortum on lännen pakotepolitiikan sijaiskärsijä ja vanki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.