Tilastokeskus julkaisi perjantaina 13.1 vuoden 2022 lopun tietoja Suomen inflaatiosta ja hintojen noususta. Inflaatio oli joulukuussa 9,1 prosenttia korkeampi vuoden takaiseen verrattuna.

Tilastokeskuksen mukaan elinkustannusten nousu oli joulukuussa ennätyksellistä. Pelkästään ruoka oli 16 prosenttia kalliimpaa kuin vuotta aiemmin.

Vuoden 2023 aikana inflaatio jatkaa tuhojaan ja ruoan hinta nousee kevääseen mennessä jopa 20 prosenttia vuoden takaisesta.

Ruoan hinnannousuvauhti on nyt nopeampaa kuin kertaakaan 2000-luvulla. Edellisen kerran nykyisenkaltaista ruoan kallistumista on nähty 1970-luvun energiakriisin aikana ja 1980-luvun alussa.

Jos inflaatiota ei korvata kaksinumeroisilla palkankorotuksilla, heikkenevät työntekijöiden elinolosuhteet dramaattisella tavalla.

Tilastokeskus on inflaatiolukuja julkistaessaan raottanut vaikenemisen muuria toteamalla Suomenkin pakotepolitiikan olevan suurin syy hintojen nousuun.

Työkansan Sanomat 1/2023

Inflaatio syö palkansaajien tuloja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.