Suomen poliittista ja yhteiskunnallista nykytilaa voi kuvata sanoilla militaristinen, oikeistolainen, työtätekeviä sortava. Vastaava tilanne on aiemmin ollut 1930-luvulla. Tuon ajan seuraukset olivat kansan enemmistön kannalta kauheita.

Porvarisillisen demokratian ja rauhan aika koitti vasta 1944 syksyllä, kun Suomen silloinen oikeistojohto joutui solmimaan rauhansopimuksen, vuonna 1948 myös YYA-sopimuksen, sosialistisen Neuvostoliiton kanssa. Nyt tuo vajaa 80 vuotta kestänyt rauhan ja sotilaallisen liittoutumattomuuden aikakausi on muutamassa vuodessa menetetty.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Suomen ja Venäjän kanssa vuonna 1992 solmitun naapuruussopimuksen tilalle on vyörytetty Yhdysvaltojen johtama sotilasliitto Nato, vieraan vallan sotilaat ja nyt rajavartijat aseineen.

Suomen ulkopoliittinen johto ja hallitus ovat oikeiston, osin jopa äärioikeiston käsissä. Siksi näistä kostonhakoisilta päättäjiltä voidaan odottaa nykyistäkin pahempaa. Venäläisiin ja venäjänkielisiin on jo nyt kohdistettu avointa rasismia ja kansallisuuteen liittyvää vainoa.

Suomen päättäjien toimet ovat itärajalla seurausta militarismin, oikeistokomennon ja rasismin yhteen kietoumaisesta. Itärajan sulkemisella ei ole mitään tekemistä Suomen kansallisen turvallisuuden kanssa. Sulkeminen on ylimitoitettu ja provosoiva.

Itäraja-kohu ja sotavalmistelut ovat jättäneet alleen kokoomusjohtoisen Orpon porvarihallituksen hyökkäyksen Suomen työtätekevien taistelemia etuja ja oikeuksia vastaan. Hallituksen ohjelman ja valtion ensi vuoden budjetin läpiajo tarkoittaa sosiaaliturvan ja työtaisteluoikeuksien merkittävää heikentämistä.

Hallituksen ensi vuodelle ajoitetut laajat leikkaukset lisäävät pienituloisten määrän lähes miljoonaan. Köyhyys on myös kasvussa ja kurittaa erityisesti lapsiperheitä.

Porvarihallituksen röyhkeän politiikan luulisi nostavan ainakin SAK:n ja sen jäsenliitot voimakkaaseen ja yhteiseen vastarintaan. Näin ei ole tapahtunut. SAK:n johtama vastarinta on ollut tähän mennessä lähinnä muodollista. Jotakin pientä on tehty, mutta kapitalistien Elinkeinoelämän valtuuskuntaa (EK) ja sen jäsenliittoja moinen ei ole heilauttanut.

Näyttää siltä, että ay-liikkeen korkein johto on jo hyvissä ajoin sopinut EK:n kanssa, mitä ensi vuonna tapahtuu. Vientivetoinen ”Suomen linja” määrittää palkankorotusten ylärajan, ja siihen pitäisi naisten ja matalapalkka-alojen nöyrtyä.

Vaadimme:

–  militaristisen kehityksen ja sotavalmistelujen pysäyttämistä.

–  sotilasliitto Naton pysäyttämistä ja veronmaksajien rahojen ujuttamisen lopettamista EU:n kautta mm. Ukrainaan ja muihin sotiin.

–  Suomea noudattamaan hyväksyttyjä pakolais- ja ihmisoikeussopimuksia. 

Esitämme:

– työtätekevien kokoamista porvarihallituksen kaatamiseksi ja äärioikeiston fasististen suunnitelmien torjumiseksi.

– ammattiliittojen voimien järjestämistä yhteiseen taisteluun palkkojen ja toimintaoikeuksien puolesta.

Kommunistinen Työväenpuolue – Rauhan ja Sosialismin puolesta

Keskusneuvosto

Vantaa 2.12.2023

Joukkoliikkeellä militaristeja ja kapitalisteja vastaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.