Tämän vuoden elokuun loppuun mennessä on Suomessa haettu konkurssiin yhteensä 2 146 yritystä. Vuotta on vielä jäljellä neljä kuukautta. Näin koko vuoden konkurssien määrä nousee reilusti yli 3 000.

Erityisen suuri konkurssiaalto on noussut rakennusalalla. On arvioitu, että työttömien rakennustyöläisten joukko kasvaa jo ensi talven aikana 30 000 työttömällä.

Työ ja elinkeinoministeriön (TEM) elokuun työllisyyskatsauksen mukaan kuun lopussa oli laajan työttömyyden luvulla 360 000 työtöntä. Työttömyyskassojen ja Kela työttömyysturvan varassa sinnitteli 270 000 työtöntä.

Nyt Orpon porvarihallitus kiristää työttömiä alentamalla työttömyysturvaa ja viimesijaista perustoimeentuloa. Hallituksen tavoitteena on 100 000 uutta työllistä. Temput muistuttavat 1900-luvun alun kertanonherrojen ruoskapolitiikkaa ja kiristystä.

Syyskuun aikana kymmenet yhtiöt ja julkiset yhteisöt ovat kertoneet muutosneuvotteluista, irtisanomisista ja lomautuksista. Irtisanovien yhtiöiden joukossa on suuria metsäyhtiöitä ja metalliteollisuutta, kuten esimerkiksi Stora Enso Kotkassa ja SSAB:n terästehdas Raahessa.

Irtisanovien ja lomauttavien julkisten yhteisöjen joukossa on kuntia, kaupunkeja ja tämän vuoden alusta aloittaneita hyvinvointialueita.

Hyvinvointialueet ovat suurissa taloudellisissa ongelmissa, sillä niiltä puuttuu budjeteistaan arviolta 1,5 miljardia euroa. Työttömiä tulee lisää, kun jopa suuria terveyskeskuksia ollaan lakkauttamassa.

Työkansan Sanomat 11/2023

Konkurssit kasvussa, työttömyys lisääntyy, eläminen vaikeutuu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.