Kokoomusjohtoisen neljän puolueen porvarihallituksen ja Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) kapitalistien yhteinen hyökkäys työtätekevien sosiaaliturvan ja työtaisteluoikeuksien heikentämiseksi on tietenkin torjuttava. Siksi tarvitaan poliittisia lakkoja, jopa yleislakkoa, ja joukkovoiman käyttöä.

SAK:n Teollisuusliitto, joka on yksi suurimmista keskusjärjestön jäsenliitoista, ja keskusjärjestö STTK:n ammattiliitto Pro ovat olleet aloitteellisia ja kampanjoivat hallituksen heikennyshankkeita vastaan. Ne ovat järjestäneet ympäri maata työpaikoilla tunnin ulosmarsseja.

Tunnin ulosmarssit alkoivat 26. syyskuuta ja jatkuvat lokakuulle kolmen viikon ajan. Niillä ei ole kuitenkaan ollut vaikutusta hallituksen ohjelmaan ja valmisteilla oleviin heikennyksiin.

Porvarihallituksen kokoomuslaisen työministerin Arto Satosen ylimieliset kommentit kertovat paljon nykytilanteesta. Satosen mukaan asioista voidaan neuvotella ”kolmikannassa”, mutta hallitus toteuttaa hankkeensa sosiaaliturvan ja työelämän heikennyksistä.

SAK:n, STTK:n ja niiden kahden suuren ammattiliiton nykyinen lepsuttelu kertoo sopeutumisesta harjoitetun oikeistopolitiikan tavoitteisiin ja ”Suomen linjan” läpiajoon viime vuosien työehtosopimuspolitiikassa. Ne eivät enää halua todellisia voimatoimia ja turvata ammattiliittojen jäsenistön joukkovoimaan.

Kun hallitus nyt näyttää toteuttavan suunnittelemansa heikennykset, on työpaikkojen työntekijöiden ja ammattiliittojen jäsenistön otettava ohjat käsiinsä. On vaadittava kovempien työtaistelukeinojen käyttöottoa, liittojen välistä solidaarisuutta, ja tarvittaessa yleislakkoa.

Joukkovoima ja solidaarisuus saavat kyllä porvarihallituksen ja kapitalistit perääntymään.

Työkansan Sanomat 11/2023

Syksyn työtaisteluihin joukkovoimaa ja solidaarisuutta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.