Suomen Nato -jäsenyyshakemuksen käsittely sotilasliittoon kuluvissa maissa ei sujunut Nato-lobbareiden suunnittelemalla tavalla. Unkarin ja Turkin parlamentit eivät ole ottaneet hakemusta käsittelyyn.

Unkarin johto on kertonut Suomen hakemuksen käsittelyn siirtymistä tulevalle talvelle. Turkin parlamentti ei tule käsittelemään hakemusta ennen ensi kesää.

Suomen jäsenyyshakemuksen kohtaama vastustus on hermostuttanut Naton Brysselin päämajan ja Helsingin Mäntyniemen.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg (sd) on kiertänyt Brysselin, Budapestin, Ankaran ja Helsingin välillä ympyrää. Painostus on ollut kovaa.

Tuloksista ei ole näkynyt merkkiäkään, vaikka peliin on heitetty Unkarin kiristäminen EU-rahoilla ja Turkin suostuttelu aseviennin sallimisesta maahan ja uusilla hävittäjäkaupoilla.

Marinin (sd) viiden puolueen hallitus jatkoi Nato-keinottelua pikaesityksellä, jossa ehdotetaan Natoon liittymistä koskevien valtiosopimusten hyväksymistä. Hallituksen mukaan ne voitaisiin hyväksyä eduskunnassa äänten enemmistöllä.

Presidentti Niinistölle tämäkään ei riittänyt. Hän kehottaa hallitusta antamaan eduskunnalle esityksen Nato-sopimuksen hyväksymisestä jo ennen Unkarin ja Turkin parlamenttien käsittelyä ja mahdollisia ratifiointeja.

Mistä moinen kiire? Suomen Nato -lobbarit pelkäävät uusia yllätyksiä ja huhtikuun eduskuntavaaleja. Niissä kun voisi käydä niin, että eduskuntaan tulisi nykyistä enemmän Nato-jäsenyyttä vastustavia kansanedustajia.

Suomen Nato -jäsenyyshakemuksen jäätyminen kalkkiviivoilla antaa nyt lisäaikaa Stop Nato -liikkeelle ja maamme itsemääräämistä puolustaville ja rauhaa kannattaville ihmisille. Se on käytettävä sodan vastaisten voimien yhdistämiseksi.

Työkansan Sanomat 13/2022 Pääkirjoitus

Nato ja Niinistö painostavat Suomen eduskuntaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.