Kokoomusjohtaja Petteri Orpon porvarihallitus nimitettiin virkaansa 20. kesäkuuta kokoomustaustaisen presidentti Sauli Niinistön toimesta. Vain reilu viikko myöhemmin hallituksen perussuomalainen elinkeinoministeri Vilhelm Junnila joutui eroamaan.

Junnilan eron syynä olivat hänen rasistiset ja fasistiset puheensa eri äärioikeistolaisissa tilaisuuksissa. Lisää eroja on tulossa, sillä ainakin eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho ja muutamat perussuomalaisten ministerit ovat puhuneet ja toimineet kuten Junnila.

Orpon porvarihallituksen äärioikeistolaisen siiven esiinmarssi kertoo paljon Suomen hallinnon ja yhteiskunnan nykytilasta. Väärä suunta kulminoitui jo reilu vuosi sitten oikeusministeriön hyväksyttyä avoimesti fasistisen Sinimustat puoluerekisteriin.

Rajua leikkausohjelmaa ja työelämän heikennyksiä perustellaan Suomen julkisen talouden velkaantumisella, vaikka Suomi kuluu vain velkaantuneiden EU-maiden keskikastiin. Hallituksen päämääräksi on kerrottu ”sopeuttaa” julkisia menoja kuudella miljardilla eurolla seuraavan neljän vuoden aikana.

”Sopeutuksella” hyökätään ennen muuta sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sosiaali- ja työttömyysturvan kimppuun. Noista työväestön perusturvaan kuuluvista palveluista ja tuista ollaan leikkaamassa lähes 3 miljardia euroa.

Alla muutama esimerkki leikkauskohteista.

-Asumistuesta, joka on nyt määrältään noin 2,6 miljardia euroa, leikataan 14 prosenttia.

-Ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta, jonka kulut ovat noin 2 miljardia euroja, leikataan satoja miljoonia porrastamalla päivärahan saantia ja maksuaikoja.

-Julkista terveydenhuoltoa leikataan ja siirretään sitä yhä enemmän yksityisille terveysyhtiöille.

-Sairausloman ensimmäinen päivä leikataan työnantajan menoista työntekijän itse maksettavaksi. Se olisi siis palkaton.

Hallituksen ohjelmaa ja työväenvastaista oikeistopolitiikkaa avataan laajemmin toisaalla tässä lehdessä Ktp:n puheenjohtaja Sanni Riihiahon ja oikeustieteen tohtori, dosentti Kalevi Höltän artikkeleissa.

Työkansan Sanomat 8/2023

Pääkirjoitus

Orpon porvarihallituksella on raju leikkausohjelma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.