Viime kevään eduskuntavaalien jälkeen aloittanut kokoomus- ja perussuomalaisjohtoinen Orpon porvarihallitus ei tyytynyt vain vuonna 2023 osin jo toteutettuihin sosiaaliturvan leikkauksiin ja työläisten työelämäoikeuksien heikennyksiin. Kurjistaminen jatkuu tänäkin vuonna.

Kapitalistisen taantuman ja valtion velkaantumisen varjolla julkaistaan uusi kurjistamispaketti jo huhtikuussa. Sillä tavoitellaan kolmen miljardin euron leikkauksia ja veronkorotuksia.

Eduskunnan porvarienemmistö teki viime vuoden lopulla hallituksen esityksestä joukon tuntuvia sosiaaliturvan leikkauksia. Kovimmat iskut kohdistettiin asumistukeen, Kelan maksamaan työttömyysturvaan ja toimeentulotukeen.

Eduskunta päätti joulukuussa yleisen asumistuen leikkauksista, jotka pienentävät tänä vuonna asumistuen määrää. Suurin osa yleisen asumistuen leikkauksista tulee voimaan 1. huhtikuuta ja vaikuttaa tukea alentavasti, kun tuki tarkistetaan seuraavan kerran. Lisäksi omistusasuntoon ei saa enää yleistä asumistukea ensi vuoden alusta.

Helmikuun lopussa yleisen ja eläkkeensaajan asumistuen saajia oli lähes 610 000. Saajien määrä on kasvussa, sillä talouden taantuma jatkuu ja työttömyys lisääntyy.

Kovia leikkauksia työttömyysturvaan

Eduskunta päätti joulukuussa myös työttömyysturvan leikkauksista. Mukana on leikkauksia, jotka koskevat Kelan peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea. Osa leikkauksista tuli voimaan vuoden alussa ja osa myöhemmin tämän vuoden aikana. 

Tammikuun alusta työttömän omavastuuaika piteni viidestä seitsemään päivään. Huhtikuun alussa poistuvat lapsikorotukset ja 300 euron suojaosa. Molemmat ovat kovia iskuja työttömien perheille, joista iso osa elää jo valmiiksi köyhyysrajan alittavilla tuloilla

Porvarihallituksen esittää myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaamisesta. Sekin etenee eduskuntaan, sillä hallitus päätti maaliskuun alussa esityksen antamisesta työttömyysturvan porrastamisesta.

Toimeentulotuen leikkauksista löytyy mm. lisää heikennyksiä asumisen tukeen. Esimerkiksi toimeentulotuen saajia pakotetaan jatkossa hankkimaan halvempi asunto, jos heidän vuokransa ylittää määritellyn vuokran suuruuden.

Työtaisteluoikeuksien rajoittaminen on perustuslain vastaista

Porvarihallitus on aloittanut lakivalmistelut ammattiliittojen ja työläisten työtaisteluoikeuksien rajoittamisesta. Hallituksen hampaissa ovat erityisesti poliittiset lakot ja oikeuden määräämien lakkokorvausten maksattaminen yksityisellä työläisellä.

Hallituksen tavoitteisiin kuluu ylipäätään laaja kirjo heikennyksiä työelämään, työläisten oikeuksiin, mutta lakko-oikeuden rajoittaminen on ykköshanke. Se on kuin suora kopio kapitalistien EK:n monivuotisista tavoitteista.

Kapitalistit ja EK:n jäsenliitot haluavat riisua ammattiliitot ja järjestäytyneet työläiset Suomen perustuslain takaamista järjestäytymis- ja työtaisteluoikeuksista. Voittojen kasvattaminen on tunnetusti pääomapiirien ainut tavoite, muusta ei välitetä.

Työtaisteluoikeuksien rajoittamisen kanssa käsi kädessä etenee myös palkankorotusten lakisääteinen rajoittaminen.

Kapitalistit ja porvarihallitus ajavat palkkamallia, missä vientialat määrittäisivät kaikkien muiden alojen palkankorotusten suuruuden. Tuo palkkamalli merkitsisi kaikkien matalapalkka-alojen työläisten jäämistä ikuiseen palkkakuoppaan.

On taisteltava voittoon asti

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ja sen suurimmista jäsenliitoista ainakin Teollisuusliitto, AKT ja JHL aloittivat maanantaina 11.3. kaksi viikkoa jatkuvat uudet poliittiset lakot. Niillä vaikutetaan satamien vientiin, tuontiin ja raskaaseen prosessiteollisuuteen.

Myös keskusjärjestö STTK:n ammattiliitto Pro on ilmoittautunut lakkorintamaan.

Jos Orpon hallitus ei peru ammattiliittojen ja työläisten vastaisia tekojaan, kapitalistien on taivuttava ja komennettava hallitus ruotuun.

Tässä perusoikeuksien puolesta käytävässä taistelussa keskusjärjestöjen, ammattiliittojen ja kaikkien työntekijäryhmien on oltava toisilleen solidaarisia.

Kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta!

Työkansan Sanomat 2/2024

Porvarihallitus jatkaa kansan kurjistamista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.