Venäjä-pakotteet ovat syösseet sähköyhtiöt kriisiin, missä ne eivät pysty toimimaan omilla varoillaan, vaikka yhtiöiden voitot ovat ennätyksellisiä.

Yhtiöt haluavat nyt valtiolta 10 miljardia euroa hätäapua, joka annetaankin niille lainoina tai takuina.

Marinin hallitus jätti tiistaina 6. syyskuuta hätäavusta esityksen eduskunnalle. Pikaisen käsittelyn jälkeen eduskunta hyväksyi hätäavun, jonka ensisijainen tarkoitus on pelastaa valtioenemmistöisen energiayhtiö Fortum.

Jo ennen eduskunnan käsittelyä paljastui, että Fortumin tarvitseman 2,35 miljardin euron hätälainan antaakin valtion sijoitusyhtiö Solidium, ei suoraan valtio.

Näin Fortumin saama laina ei vähennä hallituksen 10 miljardin euron hätäapua. Näin valtio turvaa jatkossa myös Fortumin osakkeenomistajille maksettavat osingot.

Miljardien siirto tapahtuu siten, että Solidium ottaa lainan pankeilta ja lainaa sen sitten Fortumille. Operaatio paljastaa sen, että Fortum on kriisiyhtiö, jolle pankit eivät anna enää markkinaehtoista lainaa.

Fortumin kriisi ja hallituksen hätäapu energiayhtiöille on Venäjän vastaisen pakotepolitiikan seurausta. Tilanne on Suomessa ja muissa EU-maissa niin sotkussa, että sitä ei kohta hallitse enää kukaan.

Työkansan Sanomat 10/2022

Sähköyhtiöille 10 miljardin hätäapu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.