Marinin viiden puolueen hallitus ja presidentti Niinistön johtama ulkopoliittinen valiokunta tekivät viime viikolla päätöksen aseiden viemisestä Ukrainaan. Päätös on täyskäännös Suomen aikaisempaan ja hyväksi koettuun linjaan, jonka mukaan sotaa käyviin maihin ei viedä aseita.

Tehty päätös merkitsee Suomen suoraan osallistumista Ukrainan sotaan. Se on vaarallinen siirto ja tarkoittaa maamme viemistä Yhdysvaltojen, Euroopan unionin ja sotilasliitto Naton sotarintamaan Venäjää vastaan. Siitä on tulevaisuudessa vaikea rimpuilla irti.

Suomi on aikaisemminkin viety sotien osapuoleksi, mutta osallistuminen on naamioitu kriisinhallinnan ja koulutuksen suojavärillä. Suomalaiset sotilaat taistelivat Afganistanin pitkässä sodassa Yhdysvaltoja tukevissa Nato-joukoissa. Irakin vieläkin jatkuvassa hyökkäys- ja miehityssodassa suomalaissotilaat olivat ”kouluttajina”.

Julkisuudessa on tietoja suomalaisten vapaaehtoisten värväämisestä Ukrainan oikeistohallinnon apuriksi sodassa. Tieto ei yllätä, kun sitä tarkastelee historian tapahtumien valossa. Suomalainen yli tuhannen sotilaan Waffen SS-pataljoona soti jo 1941–43 Ukrainassa ja Kaukasuksella natsi-Saksan rinnalla Neuvostoliittoa vastaan.

Myöhemmin SS-Divisioona Wikingissä sotineita suomalaisia osallistui myös kommunistien, juutalaisten, romanien ja eri vähemmistöjen teloituksiin ja joukkomurhiin.

Nykyisen Ukrainassa riehuvan sodan lähtölaukaukset ammuttiin vuoden 2014 Kiovan vallankaappauksessa. Kaappaus oli Yhdysvaltojen ja EU:n järjestämä ja rahoittama kosto länsiliittoa vastustaneen vaaleilla valitun hallinnon syrjäyttämiseksi.

Kaappauksen käytännön toteutuksesta vastasivat Ukrainassa vuosia vahvistunut äärioikeisto ja uusnatsien sotilaalliset ryhmät. Yksi noista tyhmistä oli Azov-pataljoona, joka hyökkäsi huhtikuussa 2014 Itä-Ukrainan ja sen venäjänkielisen väestön kimppuun aiheuttaen sisällissodan. Se jatkuu vielä tänäänkin.

Ukrainan sota on imperialististen lännen ja idän sota. Se on lopetettava viipymättä ja aloitettava neuvottelut pysyvän rauhan saamiseksi Ukrainaan, maan koko väestön turvaksi.

Suomi on viety Ukrainan sodan osapuoleksi TKS Pääkirjoitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit käsitellään CleanTalk-pilvipalvelussa roskapostikommenttien suodattamiseksi. Näitä tietoja säilytetään palvelun lokitiedoissa 7 päivää jonka jälkeen ne poistetaan.